Ríbezľový koláč
Na cesto:
- 3 žĺtky
- 220 g hladkej múky
- 75 g cukru
- 130 g masla
- štipka soli
Na tvarohovú náplň:
- 250 g tučného tvarohu
- 1 žĺtok
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- niekoľko kvapiek vanilkového extraktu
- 2 lyžice práškového cukru
Na sneh:
- 4 bielky
- 180 g kryštálového cukru
- 1 lyžica kukuričného škrobu
Na dokončenie:
- 2 lyžice Hamé ríbezľovej ovocnej zmesi
- 300 g čerstvých ríbezlí
Postup:
1. Z múky, cukru, masla a soli vypracujeme zmes, do ktorej pridáme žĺtky a vypracujeme hladké cesto. Práca s cestom musí byť rýchla, aby sa nám cesto v rukách zbytočne nezohrievalo. Potom ho zabalíme do potravinovej fólie a dáme približne na hodinu do chladničky.
2. Medzitým si pripravíme tvarohovú náplň - zmiešame tvaroh, žĺtok, škrob, vanilkový extrakt a práškový cukor.
3. Cesto vyberieme z chladničky, vyvaľkáme podľa veľkosti formy na pečenie, preložíme ho do nej a valčekom zarovnáme okraje. Popicháme ho vidličkou a dáme na 15 minút vychladiť. Potom ho pečieme na 180 stupňoch 20 minút.
4. Medzitým si v vyšľaháme bielky, do ktorých postupne pridávame cukor. Hotový sneh musí byť tuhý a lesklý. Nakoniec pridáme kukuričný škrob.
5. Cesto vyberieme z rúry, necháme chvíľku vychladnúť a potrieme ríbezľovou zmesou a tvarohovou plnkou. Tú posypeme čerstvým ríbezľami a vrch koláča ozdobíme hotovým snehom. Celý koláč potom pečieme ešte na 150 stupňoch približne 35 - 40 minút.