Recepty na najlepšie tekvicové koláče a muffiny
Máte doma toľko tekvice, že neviete, čo s ňou? Máme pre vás niekoľko receptov, v ktorých je tekvica hlavnou ingredienciou. Ktorý vyskúšate ako prvý?
Tekvicové muffiny
Suroviny:
• 225 g celozrnnej špaldovej múky hladkej
• 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
• 1 čajová lyžička mletej škorice
• 100 g trstinového cukru
• 200 g tekvicového pyré (tekvicu očistite a zmixujte)
• 2 vajíčka
• 120 g rozpusteného masla
Postup:
Najskôr si predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia. V jednej miske zmiešajte všetky tuhé ingrediencie, teda múku, prášok do pečiva, škoricu a trstinový cukor. Následne pridávajte jednu po druhej tekuté ingrediencie a vypracujte cesto. To nalejte do formy na muffiny a pečte dozlatista pri teplote 180 stupňov Celzia. Upečené muffiny môžete ozdobiť rozpustenou horkou čokoládou.
Jednoduchý tekvicový koláč s hrozienkami a čokoládou
Suroviny:
• 0,5 kg najemno nastrúhanej tekvice
• 3 vajíčka
• 300 g trstinového cukru
• 250 ml oleja
• 2 čajové lyžičky mletej škorice
• 320 g špaldovej múky hladkej (môže byť aj celozrnná)
• ½ balíčka prášku do pečiva
• za hrsť hrozienok
• 50 g horkej čokolády nalámanej na kúsky
Postup:
Aj v tomto prípade najskôr zmiešame tuhé suroviny a do nich pridáme tie tekuté. Vypracujeme cesto, do ktorého na záver pridáme hrozienka a kúsky horkej čokolády. Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia dozlatista na plechu vystlanom papierom na pečenie.
Tekvicový koláč s vlašskými orechmi
Suroviny:
• 500 g tekvice
• 200 g polohrubej špaldovej múky
• 3 vajcia
• 180 g trstinového cukru
• 250 ml kefíru
• 2 čajové lyžičky škorice
• ½ čajovej lyžičky muškátového orieška
• ½ čajovej lyžičky perníkového korenia
• 2 hrste najemno nasekaných vlašských orechov
Postup:
Očistenú tekvicu nakrájame na malé kúsky a dáme upiecť. Po vychladnutí ju dohladka zmixujeme. Aj v tomto prípade najskôr zmiešame tuhé ingrediencie a do nich pridávame tekuté. Cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia. Voňavý koláč výborne chutí ku káve i voňavému čaju.
Tekvicové muffiny bez cukru
Suroviny:
• 150 g špaldovej múky hladkej
• 50 g najemno zmixovaných ovsených vločiek
• 2 čajové lyžičky škorice
• ½ balíčka prášku do pečiva
• 2 – 3 polievkové lyžice kakaa
• 230 g najemno nastrúhanej tekvice
• 2 banány
• 1 vajíčko
• 60 g masla
• 1 biely jogurt
Postup:
V jednej miske zmiešajte tekuté, v druhej miske tuhé ingrediencie. Potom dajte obsah oboch misiek dokopy. Cesto dajte do foriem na muffiny a pečte dozlatista pri teplote 180 stupňov Celzia.
Mirka