Recepty na najlepšie tekvicové koláče a muffiny

Máte doma toľko tekvice, že neviete, čo s ňou? Máme pre vás niekoľko receptov, v ktorých je tekvica hlavnou ingredienciou. Ktorý vyskúšate ako prvý?
Tekvicové muffiny
Suroviny:
    • 225 g celozrnnej špaldovej múky hladkej
    • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
    • 1 čajová lyžička mletej škorice
    • 100 g trstinového cukru
    • 200 g tekvicového pyré (tekvicu očistite a zmixujte)
    • 2 vajíčka
    • 120 g rozpusteného masla
Postup:
Najskôr si predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia. V jednej miske zmiešajte všetky tuhé ingrediencie, teda múku, prášok do pečiva, škoricu a trstinový cukor. Následne pridávajte jednu po druhej tekuté ingrediencie a vypracujte cesto. To nalejte do formy na muffiny a pečte dozlatista pri teplote 180 stupňov Celzia. Upečené muffiny môžete ozdobiť rozpustenou horkou čokoládou.
Jednoduchý tekvicový koláč s hrozienkami a čokoládou
Suroviny:
    • 0,5 kg najemno nastrúhanej tekvice
    • 3 vajíčka
    • 300 g trstinového cukru
    • 250 ml oleja
    • 2 čajové lyžičky mletej škorice
    • 320 g špaldovej múky hladkej (môže byť aj celozrnná)
    • ½ balíčka prášku do pečiva
    • za hrsť hrozienok
    • 50 g horkej čokolády nalámanej na kúsky
Postup:
Aj v tomto prípade najskôr zmiešame tuhé suroviny a do nich pridáme tie tekuté. Vypracujeme cesto, do ktorého na záver pridáme hrozienka a kúsky horkej čokolády. Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia dozlatista na plechu vystlanom papierom na pečenie.
Tekvicový koláč s vlašskými orechmi
Suroviny:
    • 500 g tekvice
    • 200 g polohrubej špaldovej múky
    • 3 vajcia
    • 180 g trstinového cukru
    • 250 ml kefíru
    • 2 čajové lyžičky škorice
    • ½ čajovej lyžičky muškátového orieška
    • ½ čajovej lyžičky perníkového korenia
    • 2 hrste najemno nasekaných vlašských orechov
Postup:
Očistenú tekvicu nakrájame na malé kúsky a dáme upiecť. Po vychladnutí ju dohladka zmixujeme. Aj v tomto prípade najskôr zmiešame tuhé ingrediencie a do nich pridávame tekuté. Cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia. Voňavý koláč výborne chutí ku káve i voňavému čaju.
Tekvicové muffiny bez cukru
Suroviny:
    • 150 g špaldovej múky hladkej
    • 50 g najemno zmixovaných ovsených vločiek
    • 2 čajové lyžičky škorice
    • ½ balíčka prášku do pečiva
    • 2 – 3 polievkové lyžice kakaa
    • 230 g najemno nastrúhanej tekvice
    • 2 banány
    • 1 vajíčko
    • 60 g masla
    • 1 biely jogurt
Postup:
V jednej miske zmiešajte tekuté, v druhej miske tuhé ingrediencie. Potom dajte obsah oboch misiek dokopy. Cesto dajte do foriem na muffiny a pečte dozlatista pri teplote 180 stupňov Celzia.
Mirka