Recepty na 5 ovocných a zeleninových pochúťok, ktoré vás osviežia
Podľa väčšiny odborníkov by sme mali konzumovať hlavne sezónne ovocie a zeleninu. Obsahujú veľké množstvo živín, ktoré prospievajú telu i psychike. Ako pripraviť zdravo a chutne šalát z mrkvy, jabĺk či uhoriek? Inšpirujte sa.
- 1. Jablkový šalát so syrom
Jablká výborne zasýtia i osviežia. Nehovoriac o tom, že obsahujú veľa výživných látok. Ak patríte k milovníkom netradičných kombinácii, skombinujte ich so syrom a orechmi.
Budete potrebovať asi 400 gramov jabĺk nakrájaných na kocky, 100 g obľúbených orechov (posekaných), 120 ml kyslej smotany, 300 g syra podľa chuti nakrájaného na kocky, na dochutenie soľ, korenie, trstinový cukor, citrónová šťava, poprípade bylinky.
Pokrájané jablká, syr a orechy dajte do misky a zalejte ich omáčkou, ktorú ste urobili z kyslej smotany, soli, korenia, cukru, citrónovej šťavy a byliniek.
- 2. Lahodný mrkvový šalát
Na prípravu osviežujúceho mrkvového šalátu potrebujete 2 jablká, 4 veľké mrkvy, citrón, trstinový cukor a ananás (môže byť aj kompót). Postup je jednoduchý. Mrkvy a jablká nastrúhajte, pridajte rozmixovaný ananás. Podľa chuti ocukrite a pridajte citrónovú šťavu.
- 3. Uhorkový šalát s jogurtom
Horúce mesiace bez osviežujúcich uhoriek sú pre mnohých nepredstaviteľné. V tomto šaláte vám budú chutiť ešte viac. Budete potrebovať uhorky, olivový olej, cesnak, pažítku, soľ, korenie a bylinky podľa chuti. Najprv nastrúhajte uhorky a dochuťte ich bylinkami a soľou. Pridajte olivový olej, cesnak, pažítku a nakoniec kvalitný biely jogurt.
- 4. Melónovo-hroznový šalát
Na prípravu môžete použiť červený alebo žltý melón, poprípade obidva. To isté platí aj pre hrozno, teda na prípravu tohto šalátu sa hodí biele i červené. Najprv melón očistite a z dužiny vykrajujte ozdobné prvky (napríklad lyžičkou). Do melóna pridajte umyté hrozno, dochuťte medom a podľa chuti malým množstvom bieleho rumu.
- 5. Rajčinový šalát s mozzarellou
K letu neodmysliteľne patria rajčiny. Výborne chutia v kombinácii s mozzarellou. Na prípravu teda potrebujete rajčiny, mozzarellu, panenský olivový olej, bazalku, cesnak, soľ a korenie. Ako na to? Paradajky nakrájajte a premiešajte s prelisovaným cesnakom. Pridajte kúsky mozzarelly, dochuťte soľou, korením, olivovým olejom a bazalkou.
-w-