Rebarbora má minimum kalórií, ale kvantum živín

U nás ju poznáme hlavne ako hlavnú ingredienciu na prípravu chutného rebarborového koláča. Pravda je však taká, že využiť sa dá aj mnohými inými spôsobmi. Má jedinečnú chuť, kvantum živín a minimum kalórií. To sú dostatočné dôvody na to, aby sme ju zaradili do svojho jedálnička. Čo poviete?

Nutričné informácie

Sto gramov rebarbory obsahuje iba 21 kalórií. Ďalej sú zastúpené vitamíny skupiny B, vitamíny A, C, E a K. Z minerálov vápnik, meď, železo, horčík, mangán, fosfor, selén, zinok a draslík. Nemožno zabudnúť ani na luteín či vlákninu.

Prečo jesť rebarboru?

Držíte diétu? Snažíte sa stravovať zdravšie? Potom by tento druh zeleniny nemal vo vašom jedálničku chýbať. Okrem toho, že obsahuje naozaj nízke množstvo kalórií, je bohatá na vlákninu, ktorá zasýti a prospieva tráveniu. Pre redukčné režimy je vhodná ešte z jedného prostého dôvodu. Obsahuje vitamíny skupiny B, ktoré sú nevyhnutné pre správnu činnosť metabolizmu.

Ak máte problémy s pleťou či zrakom, možno vo vašom jedálničku chýba vitamín A. Tento vitamín spolu s luteínom a zeaxantínom prospievajú ľudskému zraku. Áčko ako významný antioxidant spolu s vitamínom C chránia ľudskú pleť pred škodlivými voľnými radikálmi.

Osteoporóza trápi hlavne ľudí v zrelom veku a špeciálne ženy v období prechodu. Z tohto dôvodu je potrebné zaradiť do jedálneho lístka i potraviny, ktoré sú bohaté na vitamín K. Nuž a sto gramov rebarbory pokryje toto množstvo zhruba na 25 percent. Tento vitamín je tiež prevenciou vzniku Alzheimerovej choroby.

Konzumácia rebarbory má však oveľa viac pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Tak napríklad podieľa sa na znížení krvného tlaku, uľahčuje trávenie, zmierňuje návaly horúčavy (typické pre klimaktérium). Viaceré vedecké štúdie naznačujú, že rebarbora môže eliminovať riziko vzniku rakoviny pľúc a ústnej dutiny. Nemožno tiež zabudnúť na vysoké množstvo vápnika, ktorý prospieva kostiam a zubom.

Využitie rebarbory

Rebarboru možno na tisíc spôsobov využiť v kuchyni. Je však k dispozícii aj vo forme výživových doplnkov a možno z nej pripraviť i čaj. V čínskej medicíne sa na terapeutické účinky využíva naozaj veľmi často, napríklad na riešenie tráviacich ťažkostí a zápchy.

Rebarborovo-mrkvový šalát

Na prípravu potrebujeme:

250 g rebarbory, 250 g mrkvy, 100 g cibule alebo pažítky, petržlenová vňať, 1 PL olivového oleja, 1 ČL citrónovej šťavy, soľ

Postup: Všetku zeleninu nakrájame na vzhľadné kúsky, dochutíme soľou, olivovým olejom a citrónovou šťavou.

-m-