
Rebarbora – čo s ňou?
Počuli sme o nej, poniektorí sme mali to šťastie, že sme ju i videli, ale ako ju využiť, vie len málokto. Paradoxne, v záhradách našich prastarých mám si našla svoje miesto a využitie vždy.
Do Európy sa dostala z Mongolska, alebo z Tibetu niekedy v 18. storočí. S melónom by si mohla podať ruky, patria totiž k zelenine, ale využívame ich ako ovocie. Ak by ste ju prvýkrát zbadali, splietli by ste si ju pravdepodobne s lopúchom.
Na jedenie sa využíva dlhá stonka, ktorá má sýtočervenú alebo svetlozelenú farbu, v závislosti od odrody. Chuť je výrazne kyslá. Čím viac škodcov ju v záhradke otravuje, tým je kyslejšia, spôsobujú to obranné látky, ktoré produkuje. Z vitamínov obsahuje vitamíny A a B, a čuduj sa svete, skoro žiadny vitamín C. Z minerálnych látok je to vysoký podiel vápnika, taktiež draslík, niacín, železo, horčík, jód. Má veľmi dobré účinky na tvorbu krvi, pozitívne účinky na svaly, kosti, nervy a detoxikáciu organizmu. Pre jej vysoký podiel kyseliny šťaveľovej nie je vhodná pre ľudí s chorobami obličiek či močového ústrojenstva.
.jpg)
Jej úprava je jednoduchá. Dlhé stonky si očistíte, pokrájate, podlejete troškou vody a udusíte. Rebarbora sa rýchlo rozvarí. Najčastejšie sa využíva všade tam, kde i jablká. Teda v kompótoch, marmeládach, koláčoch, dokonca ako surovina na prípravu vína. Ak pripravujete jablkový koláč, skúste primiešať k jablkám i udusenú rebarboru. Nespoznáte, že tam je, dokonale splynie s jablkami.
A čo takto ryžový nákyp?
- Pripravte si základnú ryžovú zmes na ryžový nákyp.
- Do vymasteného pekáča nalejte polovicu ryžovej zmesi.
- Poduste nakrájanú rebarboru vo vode (vody pridajte trošku viac, budeme ju potrebovať), ochuťte cukrom, škoricou, vanilkou.
- Hotovú preceďte, pridajte postrúhané jablká, podľa potreby znova oslaďte a naneste na ryžovú masu, rozotrite a prikryte druhou polovicou ryžovej zmesi.
- Pečte ako klasický ryžový nákyp.
- Precedenú šťavu z rebarbory, ktorá nám ostala, dochuťte a prelievajte ju cez upečený rebarborovo-ryžový nákyp.
Veríme, že sme vás trochu inšpirovali a rebarbora si u vás nájde svoje stále miesto.
(-de-)
Zdroj foto: Freepik, Pixabay, Unsplash