Rebarbora – čo s ňou?
Počuli sme o nej, poniektorí sme mali to šťastie, že sme ju i videli, ale ako ju využiť, vie len málokto. Paradoxne, v záhradách našich prastarých mám si našla svoje miesto a využitie vždy.
Do Európy sa dostala z Mongolska, alebo z Tibetu niekedy v 18. storočí. S melónom by si mohla podať ruky, patria totiž k zelenine, ale využívame ich ako ovocie. Ak by ste ju prvýkrát zbadali, splietli by ste si ju pravdepodobne s lopúchom.
Na jedenie sa využíva dlhá stonka, ktorá má sýtočervenú alebo svetlozelenú farbu, v závislosti od odrody. Chuť je výrazne kyslá. Čím viac škodcov ju v záhradke otravuje, tým je kyslejšia, spôsobujú to obranné látky, ktoré produkuje. Z vitamínov obsahuje vitamíny A a B, a čuduj sa svete, skoro žiadny vitamín C. Z minerálnych látok je to vysoký podiel vápnika, taktiež draslík, niacín, železo, horčík, jód. Má veľmi dobré účinky na tvorbu krvi, pozitívne účinky na svaly, kosti, nervy a detoxikáciu organizmu. Pre jej vysoký podiel kyseliny šťaveľovej nie je vhodná pre ľudí s chorobami obličiek či močového ústrojenstva.
Jej úprava je jednoduchá. Dlhé stonky si očistíte, pokrájate, podlejete troškou vody a udusíte. Rebarbora sa rýchlo rozvarí. Najčastejšie sa využíva všade tam, kde i jablká. Teda v kompótoch, marmeládach, koláčoch, dokonca ako surovina na prípravu vína.
Ak pripravujete jablkový koláč, skúste primiešať k jablkám i udusenú rebarboru. Nespoznáte, že tam je, dokonale splynie s jablkami.
A čo takto ryžový nákyp? Pripravte si základnú ryžovú zmes na ryžový nákyp, do vymasteného pekáča nalejte polovicu ryžovej zmesi, poduste nakrájanú rebarboru vo vode (vody pridajte trošku viac, budeme ju potrebovať), ochuťte cukrom, škoricou, vanilkou. Hotovú preceďte, pridajte postrúhané jablká, podľa potreby znova oslaďte a naneste na ryžovú masu, rozotrite a prikryte druhou polovicou ryžovej zmesi. Pečte ako klasický ryžový nákyp. Precedenú šťavu z rebarbory, ktorá nám ostala, dochuťte a prelievajte ju cez upečený rebarborovo-ryžový nákyp. Veríme, že sme vás trochu inšpirovali a rebarbora si u vás nájde svoje stále miesto.
SH
Image: 1365654/sxc.hu