Raňajkujte aj pred ranným cvičením

Nie každý z nás obľubuje cvičenie z rána s prázdnym žalúdkom. Nuž, ale ani praženica či párky nie sú tou pravou stravou, ak sa chystáte podať športový výkon. Netýrajte sa a nechoďte ráno cvičiť hladní. Máme pre vás overené tipy, ktoré raňajky vám nepriťažia, ale naopak skôr naštartujú organizmus.


Banán
Zo všetkého možného ovocia, ktoré je dovolené, sa najviac odporúča banán. A to z dôvodu, že 30 minút pred cvičením je ideálne, ak skonzumujete nejaké sacharidy. Tie sa nachádzajú aj v banáne. Navyše má ešte aj veľké množstvo cukrov, takže sa môžete smelo pustiť aj do intenzívnejšieho tréningu.

Piškóty
Ráno máme žalúdok dosť citlivý a niektorí z nás skutočne nezjedia nič. Musia najskôr prebudiť telo. Najhoršie však je, ak vás hlad prepadne pri cvičení. Nielen, že nepodáte dobrý výkon, ale hlad vás bude hnať, aby ste sa čím skôr pratali z fitka domov. Skúste preto piškóty. Sú považované za rýchle sacharidy, ľahko sa trávia a žalúdok nezaťažia. Ak ich budete mať pri sebe ako prvú pomoc, padne vám to vhod.

Ryžové chlebíky
Ak nie ste na sladké, dobrou voľbou je aj ryžový chlebík. Aj ten je zdrojom energie, ktorá sa do tela rýchlo vstrebe a nebude vám ťažko od žalúdka. Prvá pomoc, ak vás prepadne hlad. Konzumujte ho pokojne aj pol hodinku pred tréningom.

Ovsené vločky
Najobľúbenejšie medzi športovcami sú ovsené vločky. Na ráno sú veľmi vhodné a zdravé, pretože dodávajú energiu. Tá sa uvoľňuje postupne a nespôsobí vám kolísanie hladiny cukru v krvi. Ak k nim pridáte oriešky alebo kúsok jablka, budú raňajky nielen energické, ale aj svieže.

Káva, čaj, džús
Telo ráno naštartujete zaručene čiernou kávou, tá povzbudí aj k lepším výkonom. Po nej nezabudnite doplniť pitný režim pohárom vody. Ak nie ste kávičkári, pokojne si dajte zelený čaj s medom alebo čerstvý pomarančový džús. Ten obsahuje vitamín C a to je zárukou, že váš organizmus vzpruží.


Samozrejme o všetkých spomínaných potravinách pred cvičením platí, že ich musíte konzumovať v primeranom množstve. Ak pred športom zjete kilo banánov alebo balík piškót, môžete zabudnúť na to, že si fantasticky zacvičíte. Takže, čo sa raňajok týka, dodržujte mieru.

Autor: Janka Radimáková