Rajčiny: 7 výhod, o ktorých ste možno nevedeli

Rajčiny neodmysliteľne patria k letu. Hoci si ich môžeme dopriať aj v zimných mesiacoch, počas leta bývajú dostupné aj v našich záhradkách. Väčšina z nás vie, že rajčiny sú, podobne ako iné druhy ovocia a zeleniny, veľmi prospešné pre naše zdravie. Pozrime sa ale na niektoré z výhod, o ktorých ste možno nevedeli.

Proti rakovine

Málokto vie, že obyčajné paradajky majú protirakovinové účinky. Podľa vedeckých štúdií lykopén obsiahnutý v rajčinách pomáha kontrolovať a brzdiť rast rakovinových buniek. Týka sa to najmä rakoviny prostaty, žalúdka a hrubého čreva.

Zaujímavé tiež je, že vyšší obsah lykopénu majú tepelne upravené rajčiny, preto si ich okrem surového stavu pokojne doprajte aj dusené, grilované či pečené.

Pre zdravú pokožku

Vedeli ste, že paradajková šťava aplikovaná na pokožku pomáha zmierniť spálenie od slnka?

Okrem toho však aj pravidelná konzumácia rajčín prispieva k zdravému a žiarivému vzhľadu pokožky. Môžu za to mnohé vitamíny a minerály obsiahnuté v rajčinách.

Pre zdravé oči

Všetci sme v detstve počúvali, že treba jesť mrkvu, aby sme mali zdravé oči. Platí to však aj o rajčinách.Tie sú totiž bohatým zdrojom lykopénu, luteínu a betakaroténu. Tieto silné antioxidanty pomáhajú chrániť oči pred poškodením spôsobeným svetlom a pred rôznymi ochoreniami zraku, ako sú šedý zákal a ďalšie degeneratívne očné problémy.

Zdroj foto: freepik.com

Pre silné kosti

Rajčiny sú dobrým zdrojom vápnika a vitamínu K, čo sú kľúčové elementy pre zdravie a silu kostí. Aj spomínaný lykopén má v tomto smere podporný účinok. Viaceré štúdie potvrdili, že pravidelná konzumácia rajčín znižuje riziko osteoporózy a rôznych fraktúr.

Chránia pred infarktom

Srdcový infarkt patrí medzi časté príčiny smrti v dnešnej dobe. Ukázalo sa, že nízke koncentrácie lykopénu a beta-karoténu môžu zvyšovať riziko akútneho srdcového infarktu. Rajčiny sú skvelým zdrojom oboch látok, takže si ich pravidelne doprajte vo svojej strave a vaše srdce bude vďaka tomu zdravšie.

Zdroj foto: freepik.com

Chránia pred škodami spôsobenými fajčením

Rajčiny vďaka obsahu viacerých prospešných kyselín spolu s lykopénom majú ochranný účinok proti tabakovým karcinogénom. Samozrejme, neznamená to, že môžeme fajčiť, koľko chceme a rajčiny nás zachránia. Pomôžu však so zmiernením škodlivých účinkov cigaretového dymu na naše zdravie.

Podpora plodnosti a afrodiziakum

V neposlednom rade sa rajčiny môžu pochváliť aj prospešnými účinkami na plodnosť. Štúdie preukázali, že lykopén by mohol zvýšiť počet spermií až o 70 percent. Paradajky sú taktiež považované za jedno z najsilnejších afrodiziák, hlavne v spojení s bazalkou. Nazývajú sa aj “jabĺčka lásky” a pôsobia údajne hlavne na ženy.

 

Toto je teda 7 menej známych výhod konzumácie rajčín. Ich sezóna je pomaličky v plnom prúde, takže nám nič nebráni dopriať si tento cenný poklad pre zdravie čo najčastejšie.

Zdroj foto: freepik.com