Radi sa opaľujete? Chráňte svoju pokožku vhodnou stravou v predstihu
Milujete leňošenie na pláži s horúcim slnkom nad hlavou a drinkom v ruke? Chystáte sa tento rok stráviť letnú dovolenku v zajatí slnečných lúčov a vody? Potom nepodceňte prípravu a doprajte pokožke v dostatočnom predstihu potraviny, ktoré ju ochránia pred poškodením.
Bezpečné opaľovanie sa nezaobíde bez dodržiavania viacerých pravidiel. Treba používať opaľovací krém s dostatočným UV faktorom, chrániť si hlavu nejakou pokrývkou, piť dostatok tekutín atď. Avšak krásnemu opáleniu a hlavne ochrane pokožky pred škodlivými slnečnými lúčmi môžeme napomôcť aj konzumáciou správnych potravín. Urobte tak už niekoľko týždňov pred plánovanou dovolenkou.
Dôraz dajte na antioxidanty a protizápalové látky
Nadmerné slnenie pokožku poškodzuje, dochádza k jej predčasnému starnutiu a v nejednom prípade i k zhubným ochoreniam kože. Preto je viac ako dôležité dopriať pokožke živiny, ktoré ju ochránia. Treba sa sústrediť hlavne na príjem antioxidantov a látok s protizápalovými účinkami.
Žlté, oranžové a červené ovocie a zelenina obsahujú karotenoidy
Jednu z hlavných úloh pri ochrane pokožky pri opálení zohráva betakarotén. Je to dôležitý antioxidant, ktorý vychytáva škodlivé voľné radikály a zabraňuje poškodeniu kožných buniek. Spolu s ním sa týchto úloh zúčastňujú aj ďalšie karotenoidy, ako napríklad lykopén či luteín. Podľa štúdií existuje viac ako 600 rozličných karotenoidov. Nájdete ich najmä v ovocí a zelenine, ktorých farba je žltá, oranžová a červená. Preto sa snažte naservírovať si takýchto ovocných a zeleninových plodov čo najviac. Ak si zvolíte červený melón, telo a pokožku nielen hydratujete, ale dodáte jej aj množstvo lykopénu i ďalších karotenoidov. Ďalšími vhodnými zdrojmi sú paprika, marhule, broskyne, mrkva, čerešne atď.
Kurkuma je bojovníčka proti zápalom
Koreň kurkumy pripomína zázvor. U nás ju zoženiete čerstvú alebo vo forme prášku. Jej hlavným prínosom sú protizápalové účinky. Ak chcete pokožku dobre pripraviť na leto, vypite každé ráno pohár vlažnej vody s citrónom a štipkou kurkumy.
Nebojte sa kvalitného paradajkového pretlaku
V paradajkovom pretlaku nájdete lykopén, vyššie spomenutý karotenoid. Hoci sa nachádza aj v čerstvých paradajkách, pre telo je biologicky dostupnejší práve po tepelnej úprave, teda v podobe paradajkového pretlaku. Takže sa nebojte častejšieho používania kvalitného rajčinového pretlaku.
Tučné morské ryby
Tučné morské ryby, ako napríklad losos, sú skvelým zdrojom omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Tieto zdravé tuky sa vyznačujú skvelými protizápalovými účinkami a obsahom ďalších antioxidantov, ktoré pokožku ochránia.
Ďalšími vhodnými potravinami, ktoré pokožku ochránia, sú zelený čaj, kvalitná horká čokoláda, sladké zemiaky či para orechy.
-w-