Pusinková torta
Cesto:
250 g zmäknutého masla
60 g práškového cukru
5 žĺtkov
1 vanilkový cukor
kôra z jedného citróna
60 ml mlieka
250 g hladkej múky
250 g Hamé Sweet Extra Jam malina menej sladký
Pusinky:
5 bielkov izbovej teploty
1 lyžica citrónovej šťavy
250 g práškového cukru
4 lyžice Hamé Sweet Extra Jam malina menej sladký
5 kvapiek ružového potravinárskeho farbiva - môžete vynechať
Postup:
1. Predhrejte rúru na 180 stupňov a trochou masla vymažte rozkladaciu tortovú formu
v priemere cca 22 cm.
2. Zmäknuté maslo dohladka vymiešajte s práškovým a vanilkovým cukrom. Pridajte citrónovú kôru a postupne zašľahajte mlieko, aby sa dobre spojilo s maslovým základom. Potom zapracujte preosiatu múku a spracujte tuhšie cesto. Vyklopte ho do pripravenej tortovej formy. Povrch uhlaďte a dajte piecť. Po 20 minútach vyberte z rúry, povrch potrite hrubšou vrstvou džemu a vráťte do rúry na ďalších 10 minút.
3. Pripravíme si krém na pusinky. Malinový džem budeme musieť zbaviť semienok. Najlepšie je pretlačiť ho cez jemné sito, ide to veľmi ľahko. Bielky vyšľahajte s citrónovou šťavou na tuhý sneh. Potom začnite po jednotlivých lyžiciach pridávať práškový cukor. Vždy ho poriadne zašľahajte. Keď použijete všetok, šľahajte ešte ďalších 5 minút.
4. Odstráňte časť bielkovej hmoty do hrnčeka a dobre premiešajte s džemom bez semienok. Ak chcete pridať potravinárske farbivo, teraz je na rade. Potom vráťte späť do misy a premiešajte.
5. Teplotu rúry znížte na 150 stupňov. Naplňte hotový sneh do cukrárskeho vrecka s hladkým zdobiacim koncom a po celej torte povytláčajte malé pusinky. Ozdobenú tortu dajte na 10 minút piecť do rúry pri zníženej teplote. Potom rúru vypnite a tortu v nej nechajte dosušiť, kým rúra úplne nevychladne. Snehové pusinky musia byť suché na dotyk.
TIP:
Pri podávaní poprášte práškovým cukrom a podávajte s kopčekom kyslej smotany.