Pupalkový olej je pomocníkom nielen pri kožných problémoch

Máte na tvári vyrážky, s ktorými si neviete poradiť? Pomôcť vám môže pupalkový olej. Zoženiete ho vo forme doplnku výživy, v niektorých prípadoch aj v kombinácii s vitamínom E, ktorý je tiež dôležitý pre zdravú a krásnu pokožku.

Pupalkový olej sa získava z drobných semienok pupalky dvojročnej lisovaním za studena. Je zdrojom nenasýtených mastných kyselín omega-6, hlavne kyseliny linolovej a GLA. Okrem toho sa v oleji nachádzajú aj látky, ako vitamíny skupiny B, horčík či vápnik.

Benefity pupalkového oleja

Zmierňuje akné a ekzémy
Existujú vedecké štúdie, podľa ktorých GLA (kyselina gama-linolénová) znižuje zápal v pokožke a napomáha jej udržať si vlhkosť. To sú užitočné vlastnosti pri akné, ekzémoch i ďalších kožných problémoch.
Pri kožných problémoch je potrebné olej užívať vnútorne a tiež ho nanášať na pokožku. Prvé pozitívne výsledky na pokožke v podobe lepšej pružnosti, pevnosti, vlhkosti či odolnosti voči únave uvidíte o 4 – 8 týždňov.

Eliminuje symptómy predmenštruačného syndrómu
Predmenštruačný syndróm sa zvykne u mnohých žien objaviť zhruba týždeň pred menštruáciou. Prejavuje sa podráždenosťou, bolesťami brucha, zmenami chutí, nadúvaním, bolesťou prsníkov či zvýšenou úzkosťou. Zdá sa, že pupalkový olej dokáže zmierniť depresívne nálady, podráždenosť, bolesť pŕs i nadúvanie.

Je užitočný v menopauze
Jedným z najnepríjemnejších príznakov obdobia prechodu sú návaly horúčavy. Podľa jednej zo štúdií ženy, ktoré užívali denne 500 mg pupalkového oleja, mali menej časté, miernejšie a kratšie návaly tepla.

Podporuje rast a kvalitu vlasov
Je dokázané, že pupalkový olej zmierňuje zápalové procesy v tele i suchosť pokožky, čo môže byť užitočné aj pri nadmernom vypadávaní vlasov.

Je prospešný pre srdce
Na to, aby sme boli zdraví, potrebujeme mať v jedálničku dostatočne zastúpené nenasýtené mastné kyseliny v podobe omega-3 i omega-6 tukov v správnom pomere. Podľa štúdie z roku 2014 na zvieratách pomohol pupalkový olej znížiť hladinu cholesterolu v krvi.

Je pomocníkom pri periférnej neuropatii
Ochorenie periférnych nervov je najčastejšie spájané s cukrovkou, avšak nemusí to byť pravidlo. Prejavuje sa mravčením, pocitmi pichania, slabosťou, hnačkou či problémami s močovým mechúrom. Podľa výskumov užívanie kyseliny linolénovej, zastúpenej aj v pupalkovom oleji, znižuje symptómy, ako citlivosť na teplo a chlad, necitlivosť, mravčenie a slabosť.
Mirka