Punčový tunel
Náročnosť: 1 bábovka
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 20 minút
Vystačí na: asi 12 porcií
Prísady:
Na cesto:
4 žĺtky
100 g cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
4 bielky
100 g polohrubej múky
½ KL Kypriaceho prášku do pečiva s vínnym kameňom Dr.Oetker
20 g Gustinu jemného kukuričného škrobu Dr.Oetker
Na punčový sirup:
150 ml vody
5 PL červeného sirupu (malinového, ríbezľového a pod.)
šťava z 1 citróna
3 PL rumu
1 KL Arómy punčovej Dr.Oetker
2 zarovnané PL práškového cukru
1 zarovnaná PL preosiateho kakaa
Na potretie a ozdobu:
150 g ríbezľového džemu
1 balíček Polevy v prášku s punčovou príchuťou Dr.Oetker
3 PL mlieka
Ešte potrebujeme:
plech na pečenie (30 x 40 cm)
elektrický ručný šľahač
formu na srnčí chrbát (30 x 11 cm)
potravinársku fóliu
Príprava:
1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni žĺtky s cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Múku zmiešame s kypriacim práškom a škrobom a vareškou zľahka zapracujeme do žĺtkovej peny. Nakoniec zľahka vmiešame sneh. Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 20 minút
2. Po upečení plát vyklopíme na pocukrovaný papier na pečenie. Stiahneme papier, na ktorom sa plát piekol, a necháme vychladnúť. Z plátu nožom odkrojíme z dlhšej strany pruh 1 s veľkosťou 15 x 30 cm (na vyloženie formy) a pruh 2 s veľkosťou 11 x 30 cm (na zakrytie tunela). Oba pruhy potrieme džemom. Zvyšný plát odložíme na neskoršie použitie.
3. Na prípravu punčového sirupu nalejeme do misy vodu, sirup, šťavu, rum a arómu. Pridáme cukor a metličkou dôkladne premiešame.
4. Formu vyložíme potravinárskou fóliou a plátom 1. Polovicu plátu 3 namočíme do sirupu a vložíme do formy. Do sirupu vmiešame kakao, namočíme druhú polovicu plátu 3 a vložíme do formy. Zakryjeme plátom 2 a odložíme na 2 hodiny do chladničky.
5. Polevu pripravíme s mliekom podľa návodu na obale. Tunel vyklopíme z formy, stiahneme fóliu a potrieme polevou.