Pšenová kaša s hruškami
Na jednu porciu budeme potrebovať:
• 50 g pšena,
• vodu, mlieko alebo rastlinné mlieko,
• 1 hrušku,
• med,
• cejlónsku škoricu,
• orechy a semienka na ozdobenie.
Postup:
Pšeno prepláchneme vodou a zalejeme čistou v pomere 1:3 (na 1 diel pšena použijeme 3 diely vody). Namiesto vody môžeme použiť aj mlieko či rastlinný nápoj. Pšeno varíme na miernom ohni za občasného miešania dovtedy, kým nie je trošku rozvarené. Do horúceho pridáme nastrúhanú hrušku. Ak preferujeme hladkú konzistenciu kaše, pšeno spolu s hruškou dáme do mixéra a zmixujeme (v tomto prípade pridáme aj primerané množstvo vody podľa požadovanej konzistencie). Na tanieri kašu posypeme škoricou, pokvapkáme medom a ozdobíme semienkami a orechmi.
Pozitíva pšena v kocke
Pšeno je skvelou potravinou nielen pre celiatikov či ľudí s intoleranciou lepku, pretože má skvelú chuť a množstvo zdravotných benefitov. Za všetky prospešné látky môžeme spomenúť vitamíny zo skupiny B, vlákninu, bielkoviny, horčík, draslík, fosfor, železo, lignany a mnohé ďalšie. Predstavuje výborný prostriedok na očistenie i posilnenie organizmu.