Pšeno

Malé zrniečka získavané z prosa patrili k jedným z najobľúbenejších obilnín našich predkov. Pre svoje bohaté nutričné zloženie nechýbalo pšeno na prestretých stoloch ani počas všedných, ani sviatočných dní. Dnes sa do našich jedálnych lístkov snažíme zaradiť všetko zdravé a pestré, no pšeno tam rozhodne absentuje.

Prečo nemožno konzumáciu tejto obilniny podceňovať? Pretože je bohatým zdrojom vlákniny a minerálov. Obsahuje veľa draslíka, horčíka, fosforu, medi, zinku a železa. Pšeno naše hladné bruchá dostatočne zasýti, priaznivo vplýva na činnosť pankreasu a sleziny, podporuje zdravý metabolizmus a svojím vysokým obsahom fosforu eliminuje depresiu a únavu. Ako vitamínový doplnok sa odporúča ľuďom trpiacim anémiou a alergikom. Je bezlepkové, bielkovinové, s minimálnym množstvom cholesterolu.

Tatiana Kovalčinová