Protizápalové čaje, ktoré si zamilujete

Prijímať potraviny či nápoje s obsahom antioxidantov je v dnešnej dobe dôležitejšie ako nikdy predtým.

Antioxidačné vlastnosti týchto čajov pomáhajú eliminovať oxidačný stres a disponujú antimikrobiálnymi, antivírusovými a protizápalovými vlastnosťami. Sú tiež skvelými pomocníkmi na posilnenie imunity. Ak chcete urobiť niečo prospešné pre svoje zdravie, obohaťte pitný režim o niektorý z nasledovných čajov.


                                                           Zdroj foto: freepik.com

Zelený čaj ako top bojovník proti starnutiu

Medzi protizápalovými čajmi nesmie chýbať zelený čaj, ktorý je známy predovšetkým ako bojovník proti starnutiu organizmu. Ak trpíte zápalovými ochoreniami, alebo im chcete predchádzať, tento čaj nesmie vo vašom pitnom režime chýbať.

Zelený čaj obsahuje flavan-3-oly a antokyanidíny. To sú antioxidanty, ktoré majú zásluhu na podpore metabolického a kardiovaskulárneho zdravia.  Štúdie tiež naznačujú, že zelený čaj zabraňuje rozkladaniu acetylcholínu, neurotransmiteru súvisiaceho s pamäťou. To znamená, že môže byť aj prevenciou vzniku Alzheimerovej choroby. Epikatechín zasa pozitívne ovplyvňuje pamäťové schopnosti.

Zelený čaj predstavuje aj prevenciu inzulínovej rezistencie a cukrovky a podporuje zdravie kostí. Je prospešný pre oči a môže pomôcť eliminovať chuť do jedla, čo je prospešné pre tých, ktorí chudnú.


                                                           Zdroj foto: freepik.com

Harmančekový čaj

Verte či nie, medzi populárne čaje s protizápalovými vlastnosťami patrí aj harmanček. Ten je bežne rastúcou liečivou rastlinou aj u nás a bola by škoda nevyužiť jeho prospešné vlastnosti. Ak sa pozrieme do minulosti, používal sa tisíce rokov najmä pre svoju schopnosť podporovať dlhovekosť a upokojovať.

Viete o tom, že sa nazýva aj “prírodným aspirínom”? To preto, že je schopný znižovať bolesť, opuch, začervenanie a ďalšie ťažkosti súvisiace so zápalovými ochoreniami. To znamená, že harmančekový čaj disponuje vysokým množstvom antioxidantov.

Je bojovníkom proti úzkosti a depresii, pretože pôsobí ako mierne sedatívum na zmiernenie úzkostných stavov. Pomáha aj pri tráviacich problémoch, ako je nadúvanie, reflux, hnačka a mnohé ďalšie. Často sa používa už u malých detí pri bolesti brucha. Štúdie naznačujú, že má aj protirakovinové vlastnosti, podporuje zdravie pokožky, pomáha udržiavať zdravé ďasná a zuby a v neposlednom rade podporuje zdravie srdca.


                                                        Zdroj foto: freepik.com

Mätový čaj

Možno ju pestujete doma v záhrade, alebo na balkóne, a siahnete po nej vtedy, keď máte tráviace ťažkosti. Robíte dobre, pretože mäta je jednou z najlepších byliniek pri zápale žalúdka, nevoľnosti, zvracaní i pri syndróme dráždivého čreva.

Avšak mäta má aj ďalšie zdravotné benefity. Nemožno jej uprieť protizápalové, antivírusové a antimikrobiálne vlastnosti. Okrem toho je výborná na podporu zdravia dýchacích ciest a zmiernenie migrény a bolesti hlavy.

Vedecké štúdie naznačujú, že mätový čaj je vhodný aj na zlepšenie kognitívnych funkcií a, samozrejme, zlepšuje dych. Ak vás trápi zápach z úst, mätový čaj je výborný na pitie i na kloktanie.

Mirka

 

Zdroj foto: freepik.com