PROGRAM – september 2024

Areál Budatínskeho hradu

telefón: +421 41/ 500 15 11

e-mail: muzeum@pmza.sk

GPS súradnice
49° 14′ 13,272″ N
18° 44′ 5,110″ E

Stála expozícia:

  1. BUDATÍNSKY HRAD
  2. KAPLNKA bUDATíNSKEHO HRADU
  3. Drotársky pavilón

PODUJATIA:

13. september 2024 o 18.00, 19.00 a 20.00

Sherlock Holmes na Budatíne – Záhada piatka trinásteho

Slávny anglický detektív, Sherlock Holmes, už po šiesty raz zavíta na Budatínsky hrad. Tentokrát ho gróf Ladislav a grófka Šarlota pozvali na svadbu dcéry Karolíny. Na hrade sa však dejú čudné veci. Súvisí to s dátumom sobáša, piatkom trinásteho? Alebo je za tým niečo iné? Príďte spolu s Považským múzeom a divadelno-hravým zoskupením RAZCA rozlúštiť záhadu piatka trinásteho. Možno sa na vás usmeje šťastie a okrem dobrej nálady si odnesiete aj malý darček.

Vhodné pre deti od 10 rokov.

Základné vstupné je 8 € a zľavnené 5 €.

20.  – 22. september 2024

Big Bear’s Ultra

Ultra trail beh po horách a kopcoch okolo Žiliny. V srdci Európy, kde si hory šepkajú dobrodružné príbehy, sa objavuje Europe Trail Cup a spája ducha nadšencov trailového behu v Poľsku, na Slovensku, v Slovinsku, Taliansku, Bosne, Srbsku a Macedónsku. Europe Trail Cup, ktorý sa zrodil zo spoločnej lásky k neskrotnej kráse rozmanitej krajiny Európy, je viac než len séria podujatí; je to cesta, ktorá spája nadšencov trailov v zmesi kultúr, kamarátstva a súťaženia. Každý pretek v našom seriáli vykresľuje jedinečný obraz, od majestátnych štítov Pienin, Julských Álp, Malej Fatry a Dolomitov až po slnkom zaliate trasy na Balkáne. Viac informácií nájdete na: https://www.bigbearsultra.sk/

27. – 28. september 2024

Stretnutie drotárskych majstrov, 30. výročie

Inšpiratívny workshop umelcov, remeselníkov a nadšencov remesla zameraný na rozvoj drotárskych zručností a ich uplatnenie v moderných umelecko-remeselných a výtvarných aktivitách. Aktuálny jubilejný ročník bude venovaný tvorbe drôtených výtvarných objektov na voľnú tému s prvkami trash artu. Piatkový program je určený prihláseným účastníkom podujatia a jeho súčasťou je exkurzia do hlavných centier drotárskeho kraja, tiež odborné prednášky k problematike ošetrovania kovov a rekonštrukcii pôvodných pracovných postupov. V sobotu bude podujatie prístupné aj širokej verejnosti. Návštevníci Budatínskeho hradu tak môžu nielen obdivovať fantáziu a fortieľ skutočných majstrov svojho remesla, ale pod vedením skúseného lektora si tiež vyskúšať prácu s drôtom v Škole drôtovania. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 

PONUKA PRE ŠKOLY:

Celý školský rok

Dobrodružstvo v hrade

Špeciálna prehliadka Budatínskeho hradu s múzejnou pedagogičkou určená pre materské školy a 1. stupeň ZŠ. Čaká vás množstvo zaujímavých informácií a aktivít, ktoré vám priblížia nielen dejiny hradu. Dozviete sa, ako ho postavili, koho v ňom zamurovali či aké meče sa v ňom ukrývajú. Počas programu nás čakajú tvorivé dielne. V prípade záujmu kontaktujte múzejnú pedagogičku na pedagog@pmza.sk.

Cena: 5 €/žiak

Celý školský rok

Kto pracuje v múzeu

Zaujímalo vás niekedy, kto pracuje v múzeu? Radi by ste týchto ľudí stretli a opýtali sa na ich prácu osobne? Pozývame vás na špeciálnu prehliadku s múzejnou pedagogičkou, ktorá vás prevedie múzeom. Ukáže vám priestory, v ktorých pracujú historici, zájdete k reštaurátorom a samozrejme aj na hrad, kde pracujú lektorky či pokladníčky. Záver prehliadky ukončíme tvorivou dielňou. V prípade záujmu kontaktujte múzejnú pedagogičku na pedagog@pmza.sk.

Vhodné pre materské školy a 1. aj 2. stupeň ZŠ.

Cena: 3 €/žiak

Celý školský rok

Remeslo má zlaté dno

Hovorí sa, že remeslo má zlaté dno. Čo to presne znamená? Príďte k nám do Považského múzea a spoločne s nami nahliadnite, do niektorého z našich remesiel, ako napríklad drotárstvo, tkanie alebo plstenie. Aby ste úplne prenikli do jeho tajomstiev, môžete si ho dokonca sami odskúšať. V prípade záujmu kontaktujte múzejnú pedagogičku na pedagog@pmza.sk.

Vhodné pre 1. a 2. stupeň ZŠ.

Cena: 3 €/žiak

Celý školský rok

Spoznaj svoj hrad (kvíz)

Vytvorili sme pre vás špeciálnu prehliadku hradom, ktorá bude ukončená vedomostným kvízom, pozostávajúcim z informácií, ktoré sa dozviete počas prehliadky. Je zameraný najmä na pozornosť a v celej aktivite ide predovšetkým o zábavu. Víťazný tím si navyše odnesie špeciálnu cenu. V prípade záujmu kontaktujte múzejnú pedagogičku na pedagog@pmza.sk.

Vhodné pre 4. – 8. ročník ZŠ.

Cena: 5 €/žiak

 

Celý školský rok

Hľadanie pokladu v hrade

V Budatínskom hrade sa stratil poklad kráľa Dobromila. Myslí si, že je za to zodpovedný zlý čarodej Kazisvet. Dobromil je z toho nešťastný a pozýva každého, aby mu pomohol s hľadaním. Príďte aj vy a vyriešte s nami túto záhadu! Bude to však náročné. Cestou vás čaká viacero prekážok, ktoré musíte zdolať. Za nájdenie je sľúbená odmena. V prípade záujmu kontaktujte múzejnú pedagogičku na pedagog@pmza.sk.

Vhodné pre materské školy a 1. stupeň ZŠ.

Cena: 4 €/žiak

 

Celý školský rok

Potreba múzea v škole

Sú múzeá potrebné aj v 21. storočí? Prečo vznikli? Boli vždy prístupné pre každého? Ako sa správať v priestoroch múzea? Ak hľadáte v škole odpovede na spomínané otázky, ponúkame vám zopár odpovedí. Naša múzejná pedagogička v spolupráci s odborným zamestnancom, prídu za vami do triedy, kde sa ich môžete na veľa pýtať a zároveň sa veľa dozviete. V prípade záujmu kontaktujte múzejnú pedagogičku na pedagog@pmza.sk.

Vhodné pre 1. a 2. stupeň ZŠ.

Cena: 3 €/žiak

Celý školský rok

Tvorivo na hrade: tkanie

Špeciálny tvorivý program pre školy. Venovať sa budeme tkaniu na malých krosnách. Žiaci si vyskúšajú tkanie na ručných krosienkach s využitím odpadového textilu.

Podujatie je vhodné pre základné a stredné školy.

Kvôli obmedzenému počtu (max. 25 detí) je nutné sa vopred objednať na emailom na bardyova@pmza.sk.

Dĺžka trvania: 60 – 180 minút

Cena: 3 €/ žiak

VÝSTAVY:

25. október 2023 – 30. september 2024

Králi oblohy

Výstava Králi oblohy predstavuje bohatú skupinu dravých vtákov, ktoré žijú na Slovensku. Autorom je náš zoológ Ing. Ján Kicko, PhD. Takmer všetky druhy našich dravcov sú zobrazené na veľkoplošných snímkach z prírody od popredných slovenských fotografov – Stanislava Harvančíka, Ervína Hrtana, Jozefa Chavka, Jána Svetlíka a autora, doplnené  sú dermoplastickými preparátmi zo zbierok Považského múzea. Novinkou sú preparáty dravcov „za letu“, ktoré najvernejšie predstavujú dravce tak, ako ich môžeme pozorovať v prírode. Veríme, že takéto preparáty, „letovky“, vzbudia mimoriadny záujem návštevníkov. Záujemcovia sa môžu odfotiť pri dravčom fotopaneli. Súčasťou výstavy je model hniezda orla skalného v životnej veľkosti.

25. jún 2024 – 22. september 2024

Medzi stránkami

Prezentácia študentských prác zo Súkromnej školy umeleckého priemyslu v Žiline. Výstava predstaví práce z odboru grafický dizajn, konkrétne kreslené príbehy ako autorské výpovede podané v knižnej forme leporela. Kurátorom výstavy je Mgr. Zdeno Hogh.

18. jún 2024 – 16. september 2024

Múzeum počasia

Výstavný projekt „Múzeum počasia“ má, okrem iného, ambíciu vyskúšať fungovanie terasy Budatínskeho hradu ako možného výstavného priestoru v letných mesiacoch a to aj do budúcnosti. V čase od 18. 6. do 16. 9. 2024 sa zaplní dielami detí zo Základných umeleckých škôl zo Žiliny – Budatína, Martina a Čadce. Okrem témy počasia – jeho premien, pocitov z neho, či aj zážitkov v rôznom počasí – musia jednotlivé práce spĺňať aj podmienku trvácnosti a odolnosti, práve voči premenlivosti počasia. Na výstave budú zastúpené objekty z rôznych materiálov, ale tiež maľby a popri žiakoch sa na nej autorsky podieľajú aj ich pedagógovia. I keď počasie stále máme a zažívame ho a do múzea ešte nepatrí, svojou fyzickou neskladnosťou umožňuje úsmevné zamyslenie sa nad múzeom budúcnosti aj nad súčasnými depozitármi zaťaženými ťarchou množstva zozbieraných artefaktov z minulosti. Kurátormi výstavy sú Mgr. Tatiana Kubáňová a Mgr. Zdeno Hogh.

3. september 2024 – 31. august 2025

Dejiny textilnej výroby v Žiline a jej okolí

V novozrekonštruovanom podkroví Budatínskeho hradu bude od 3. septembra 2024 sprístupnená výstava o dejinách textilnej výroby v Žiline a jej okolí.  Jej cieľom je poukázať na textilnú produkciu, ako na jeden zo sektorov, ktoré stáročia výrazne ovplyvňovali hospodársky a spoločenský charakter mesta a jeho regiónu. Návštevník sa dozvie viac o tradícii spracovania vlny v Žiline, o prvých odevných továrňach či  o podniku so službou  tzv. progresívnej zákazky, ktorá bola ojedinelá v danom období na Slovensku. Vystavené exponáty, ako napríklad výrobné nástroje, fotografie, pohľadnice, reklamné letáky, ale aj samotné produkty vybraných žilinských textilných podnikov dopĺňajú spravodajské šoty z druhej polovice 20. storočia.

1.august 2023 – 30. september 2024

Čo drôt spojil, čas nerozdelí...

V Drotárskom pavilóne v areáli Budatínskeho hradu  je od začiatku augusta prístupná výstava s názvom Čo drôt spojil, čas nerozdelí… Jej autorkami sú etnologička Mgr. Katarína Kendrová a historička Mgr. Katarína Hallonová z drotárskeho oddelenia Považského múzea. Typické slovenské remeslo zapísané aj v UNESCO je tentokrát priblížené naozaj netradičným spôsobom. Autorky výstavy sa zamerali na jeho prvotnú vandrovnú formu, keď drotári putovali po celej krajine a venovali sa najmä opravám predmetov každodennej potreby. Výstava je obohatená o odborné texty s fotografiami a tiež detailné opisy špecifických drotárskych opravárenských techník. Návštevníci uvidia techniky základné, akými bolo opletanie do drôtených sietí, flekovanie, haftovanie, spájkovanie, ale tiež  jednoduchšie, ktoré spočívali v stiahnutí poškodených častí predmetov drôtenou slučkou alebo pásikom plechu. Všetky prezentované exponáty pochádzajú zo zbierkových fondov Považského múzea a Slovenského národného múzea v Martine.

11. jún 2024 – 30. september 2024

UNIVERZUM

Výstava predstaví výber z tvorby sochára Jaroslava Drotára z dôrazom na diela, v ktorých pracuje s drôtom ako dominantným materiálom. Autorom priznaný voľný odkaz na drotársku tradíciu je však posúvaný do roviny umelecko-filozofickej. Neoddeliteľnou súčasťou významovej stránky týchto prác je popri drôtenom korpuse neónové svetlo, prípadne drevená schránka. V centre jeho pozornosti sú pradávne organické formy, ich objavovanie, priam intuitívne vytváranie a následné situovanie do súčasného kultúrneho prostredia. Širší tvorivý záber Jaroslava Drotára, ktorý využíva vo svojej tvorbe rôznorodé materiály i tvorivé postupy, pripomenie aktuálna výstava bronzovou plastikou odkazujúcou na jeho monumentálnu tvorbu ako aj experimentálnou fotografiou. V nej sa opäť prejavuje jeho dlhodobý záujem o svetlo a pohyb, ktoré sú transformované do univerzálnej, abstraktnej polohy. Kurátorom výstavy je historik umenia Mgr. Zdeno Hogh.

5. júl 2024 – 30. september 2024

Prebudená plastika

Výstava Prebudená plastika Vás pozýva nahliadnuť do sveta ukrytého v depozitároch Považského múzea. Výber z diel pod gesciou historika umenia Mgr. Zdena Hogha oživuje sochárka a reštaurátorka Mgr. Art. Barbora Lokajová. Inštalácia výstavy  ponúka nielen pohľad na samotné vystavené diela, ale zachytáva aj  genézu ich obnovy = „cestu prebudenia“.  Kolekcia umeleckých diel – zbierkových predmetov, približuje život drevenej plastiky po tom, ako sa dostane z depozitára múzea pred nič netušiacim svetom na stôl a do rúk konzervátora/reštaurátora. Výstava zasadená v priestore zrekonštruovanej kaplnky dáva možnosť na jednom mieste vyniknúť dielam, ktoré medzi sebou súznejú aj napriek tomu, že pochádzajú z rôznych období a dielní, od tých vychýrených až po tie insitné – plastiky neznámej lokality, autora a vzniku.

otváracie hodiny Budatínskeho hradu:

utorok – piatok: 9.00 – 16.00 (posledný vstup), obedňajšia prestávka: 12.00 – 12.30

sobota – nedeľa: 9.00 – 17.00 (posledný vstup), obedňajšia prestávka: 12.00 – 12.30

1.  9. 2024 – OTVORENÉ

15.  9. 2024 – OTVORENÉ

OTVÁRACIE HODINY DROTÁRSKEHO PAVILÓNU:

utorok – piatok: 9.00 – 16.00 (posledný vstup), obedňajšia prestávka: 12.00 – 12.30

Vstup do Drotárskeho pavilónu len v sprievode lektora. Jednotlivé vstupy: 9.00, 9.30, 10.00, 10.30, 11.00, 11.30, 12.30, 13.00, 13.30, 14.00, 14.30, 15.00, 15.30, 16.00.

sobota – nedeľa: 9.00 – 17.00 (posledný vstup), obedňajšia prestávka: 12.00 – 12.30

Vstup do Drotárskeho pavilónu len v sprievode lektora. Jednotlivé vstupy: 9.00, 9.30, 10.00, 10.30, 11.00, 11.30, 12.30, 13.00, 13.30, 14.00, 14.30, 15.00, 15.30, 16.00, 16.30, 17.00.

1. 9. 2024 – OTVORENÉ

15. 9. 2024 – OTVORENÉ

otváracie hodiny kaplnky:

utorok – piatok: 9.00 – 16.30 (posledný vstup), sobota – nedeľa: 9.00 – 17.00 (posledný vstup), obedňajšia prestávka: 12.00 – 12.30

1. 9. 2024 – OTVORENÉ

15. 9. 2024 – OTVORENÉ

otváracie hodiny BUDATÍNSKEHO PARKU:

máj – september:

pondelok – nedeľa: 6.00 – 22.00

VSTUPNÉ

BUDATÍNSKY HRAD

  • základné: 8 €/os.
  • zľavnené: 4 €/os. (dieťa od 7 do 15 rokov, študent, senior nad 60 rokov, držiteľ preukazu ŤZP a ŤZP-S, vojnový veterán, držiteľ preukazu ISIC, EURO 26, ITIC)
  • rodinné: 20 € (2 dospelí  a 1 dieťa od 7 do 15 rokov, ostatné deti zadarmo)
  • deti do 6 rokov mimo skupinového zájazdu, sprievodca držiteľa preukazu ŤZP-S, držitelia novinárskeho preukazu a preukazu Zväzu múzeí: zadarmo
  • regionálna zľava – skupinový zájazd materskej školy (MŠ z okresu Žilina): 0,50 €/os.
  • regionálna zľavaobyvatelia mestskej časti Budatín: zľava 20 % zo základného vstupného
  • pedagogický dozor/vedúci zájazdu nad 10 osôb: 1 osoba zadarmo
  • pedagogický dozor/vedúci zájazdu nad 20 osôb: 2 osoby zadarmo
  • vopred objednaný výklad v cudzom jazyku: príplatok 15 €/skupina
  • vstupné mimo otváracích hodín: príplatok 100 % (vstup možný len na základe objednávky a len pre skupiny nad 10 osôb)
  • Iné zľavy neuznávame.
  • Zľavy nie je možné kombinovať.
  • Fotenie svadobčanov v interiéri hradu a kaplnky (po dohode – 0907 108 659): 100€

 

DROTÁRSKA VÝSTAVA

  • základné: 3 €/os.
  • zľavnené: 1,50 €/os. (dieťa od 7 do 15 rokov, študent, senior nad 60 rokov, držiteľ preukazu ŤZP a ŤZP-S, vojnový veterán, držiteľ preukazu ISIC, EURO 26, ITIC)
  • rodinné: 7,50 € (dvaja dospelí a jedno dieťa od 7 do 15 rokov, ostatné deti zadarmo)
  • regionálna zľava – skupinový zájazd materskej školy (MŠ z okresu Žilina): 0,50 €/os.

KAPLNKA BUDATÍNSKEHO HRADU – zadarmo

BUDATÍNSKY PARK – zadarmo

Hrad Strečno

telefón: +421 41/ 569 74 00, +421 41/ 500 15 11

e-mail: muzeum@pmza.sk

GPS súradnice
49° 10′ 28,555″ N
18° 51′ 44,228″ E

 

STÁLE EXPOZÍCIE:

  1. archeologická expozícia (prehistória a história v kontexte hradu Strečno, hradná kuchyňa, hradná mučiareň)
  2. STáLA VÝSTAVA VENOVANÁ ŽOFII BOSNIAKOVEJ
  3. interaktívna expozícia Osobnosti a vojenské dejiny hradu Strečno
  4. Stredoveká dedina Paseka pod hradom Strečno

podujatia:

11. september 2024 od 20.00 do 22.00

Večer zmyslu plný

Pozývame vás na netradičnú večernú prehliadku hradu Strečno, ktorá prebudí vaše zmysly. Pripravte sa na stredoveké chute, vône, pokochajte sa ohňovou show, nechajte sa unášať zvukmi hudby a dotknite sa nepoznaného. Tešiť sa môžete na koncert v kaplnke, dobovú kuchyňu v podaní Cech Terra de Selinan a ohňovú show, ktorú predvedú Black Evils. Vstup na podujatie je ako na bežnú prehliadku, základné 7 €, zľavnené 3,50 €.

Výstavy:

20. máj – 31. október 2024

Na hrade a pod hradom

Výstava Na hrade a pod hradom prezentuje práce detí  ZUŠ  M.R. Štefánika v Čadci. Diela vznikali rovnakou výtvarnou technikou –  maľba na plátno s akrylovými farbami. Deťom bol daný priestor na vyjadrenie vlastného názoru zo získaných vedomostí predostretých výtvarnými pedagogičkami ZUŠ (Mgr. Ingrid Šišková, PhDr., Miroslava Habčáková Samsonová, Mgr.art. Petronela Vlhová).

14. jún 2024 – 15. september 2024

D1/Mýtus o diaľnici

Vizuálna prezentácia úspešného divadelného predstavenia s oficiálnym názvom: „D1 (pracovný názov)“, pochádzajúceho z tvorivej dielne Slovenského komorného divadla v Martine. Inscenácia o výstavbe diaľnice prepájajúcej Bratislavu s Košicami, ale aj o Slovensku a Slovákoch získala viacero ocenení – na festivale Nová dráma/New Drama 2021 Grand Prix, tiež Cenu Akadémie divadelných tvorcov 2020/2021 a Cenu bratislavského diváka. Na výstave bude sprítomnená prostredníctvom zachovaných rekvizít a obrazového materiálu. Kurátormi výstavy sú Mgr. Zdeno Hogh a Mgr. Tatiana Kubáňová.

Otváracie hodiny HRADU STREČNO:

pondelok – nedeľa: 9.00 – 17.00 hod. (posledný vstup)

1. 9. 2024 – OTVORENÉ

15. 9. 2024 – OTVORENÉ

Otváracie hodiny sTREDOVEKEJ DEDINY PASEKA:

pondelok – nedeľa: 8.45 – 18.00 hod.                         

VSTUPNÉ

  • základné: 7 €/os.
  • zľavnené: 3,50 €/os. (dieťa od 7 do 15 rokov, študent, senior nad 60 rokov, držiteľ preukazu ŤZP a ŤZP-S, vojnový veterán, držiteľ preukazu ISIC, EURO 26, ITIC)
  • rodinné: 17,50 € (2 dospelí  a 1 dieťa od 7 do 15 rokov, ostatné deti zadarmo)
  • deti do 6 rokov mimo skupinového zájazdu, sprievodca držiteľa preukazu ŤZP-S, držitelia novinárskeho preukazu a preukazu Zväzu múzeí: zadarmo
  • regionálna zľava – skupinový zájazd materskej školy (MŠ z okresu Bytča): 0,50 €/os.
  • pedagogický dozor/vedúci zájazdu nad 10 osôb: 1 osoba zadarmo
  • pedagogický dozor/vedúci zájazdu nad 20 osôb: 2 osoby zadarmo
  • vopred objednaný výklad v cudzom jazyku: príplatok 15 €/skupina
  • vstupné mimo otváracích hodín: príplatok 100 % (vstup možný len na základe objednávky a len pre skupiny nad 10 osôb).
  • vstupné do okolia hradu Strečno – vyhliadka z brala: základné 1 €, deti do 6 rokov: zadarmo
  • Iné zľavy neuznávame.
  • Zľavy nie je možné kombinovať.

Čičmany

telefón: 0918 187 683, +421 41/ 500 15 11

e-mail: muzeum@pmza.sk

GPS súradnice:
48° 57′ 24,101″ N
18° 31′ 1,471″ E

STÁLE EXPOZÍCIE:

  1. Čičmany, Čičmany chimárna dedina: Radenov dom
  2. BÝVANIE SPOLEČNÍKOV: Dom č. 42

otváracie hodiny:

utorok – piatok: 9.00 – 15.00 (posledný vstup), obedňajšia prestávka: 12.00 – 12.30

sobota – nedeľa: 8.00 – 16.00 (posledný vstup), obedňajšia prestávka: 12.00 – 12.30

 

1. 9. 2024 – OTVORENÉ

15. 9. 2024 – OTVORENÉ

 

    VSTUPNÉ

  • základné: 5 €/os.
  • zľavnené: 2,50 €/os. (dieťa od 7 do 15 rokov, študent, senior nad 60 rokov, držiteľ preukazu ŤZP a ŤZP-S, vojnový veterán, držiteľ preukazu ISIC, EURO 26, ITIC)
  • rodinné: 12,50 € (2 dospelí  a 1 dieťa od 7 do 15 rokov, ostatné deti zadarmo)
  • deti do 6 rokov mimo skupinového zájazdu, sprievodca držiteľa preukazu ŤZP-S, držitelia novinárskeho preukazu a preukazu Zväzu múzeí: zadarmo
  • regionálna zľava – skupinový zájazd materskej školy (MŠ z okresu Žilina): 0,50 €/os.
  • pedagogický dozor/vedúci zájazdu nad 10 osôb: 1 osoba zadarmo
  • pedagogický dozor/vedúci zájazdu nad 20 osôb: 2 osoby zadarmo
  • vopred objednaný výklad v cudzom jazyku: príplatok 15 €/skupina
  • vstupné mimo otváracích hodín: príplatok 100 % (vstup možný len na základe objednávky a len pre skupiny nad 10 osôb)
  • Iné zľavy neuznávame.
  • Zľavy nie je možné kombinovať.

Terchová

telefón: +421/ 918 187 679, +421 41/ 500 15 11

e-mail: muzeum@pmza.sk

GPS súradnice
49° 15′ 27,122″ N
19° 1′ 47,836″ E

 

STÁLA EXPOZÍCIA:

  1. Etnografická expozícia JÁNOŠÍK a terchová v budove Obecného úradu Terchová

otváracie hodiny:

utorok – nedeľa: 9.00 – 16.00 (posledný vstup), obedňajšia prestávka: 12.00 – 12.30

1. 9. 2024 – OTVORENÉ

15. 9. 2024 – OTVORENÉ

 

11. 9. 2024 – ZATVORENÉ – ODSTÁVKA ELEKTRICKEJ ENERGIE

 

VSTUPNÉ

  • základné: 5 €/os.
  • zľavnené: 2,50 €/os. (dieťa od 7 do 15 rokov, študent, senior nad 60 rokov, držiteľ preukazu ŤZP a ŤZP-S, vojnový veterán, držiteľ preukazu ISIC, EURO 26, ITIC)
  • rodinné: 12,50 € (2 dospelí  a 1 dieťa od 7 do 15 rokov, ostatné deti zadarmo)
  • deti do 6 rokov mimo skupinového zájazdu, sprievodca držiteľa preukazu ŤZP-S, držitelia novinárskeho preukazu a preukazu Zväzu múzeí: zadarmo
  • regionálna zľava – skupinový zájazd materskej školy (MŠ z okresu Žilina): 0,50 €/os.
  • pedagogický dozor/vedúci zájazdu nad 10 osôb: 1 osoba zadarmo
  • pedagogický dozor/vedúci zájazdu nad 20 osôb: 2 osoby zadarmo
  • vopred objednaný výklad v cudzom jazyku: príplatok 15 €/skupina
  • vstupné mimo otváracích hodín: príplatok 100 % (vstup možný len na základe objednávky a len pre skupiny nad 10 osôb)
  • Iné zľavy neuznávame.
  • Zľavy nie je možné kombinovať.

 

Sobášny palác v Bytči

telefón: +421 41/ 552 30 27

e-mail: muzeum@pmza.sk

GPS súradnice:
49° 13′ 14,479″ N
18° 33′ 29,709″ E

 

STÁLE EXPOZÍCIE:

  1. sobášny palác – stredoeurópsky klenot
  2. Uhorský palatín Juraj Turzo

UHORSKÝ PALATÍN JURAJ TURZO – renesančný človek

Stála expozícia je reprezentatívnou pripomienkou jedinečnej historickej osobnosti palatína Juraja Turza. Pripomína jeho renesančnú osobnosť, ktorá sa významným spôsobom zapísala do politického, kultúrneho a náboženského života vtedajšieho Uhorska.

 

PODUJATIA:

21. a 28. september 2024 o 14.00

Sprevádza archivár

Komentovaná prehliadka výstavy Archív – pamäť nás všetkých, pri príležitosti 70. výročia organizovaného archívnictva na Slovensku. Sprievodné slovo v podaní archivárov zo Štátneho archívu v Žiline so sídlom v Bytči. Určené pre odbornú aj laickú verejnosť. Základné vstupné je 5 €, zľavnené 3 €.

Odporúčame vopred sa objednať telefonicky 0944 204 300 alebo e-mailom na pedagogbytca@pmza.sk.

 

PROGRAM PRE ŠKOLY:

18., 19., 25. a 26. september 2024 od 9.00 do 13.00

Remeslo paličkovanej čipky

Komentovaná prehliadka výstavy Štvrťstoročie paličkovaných radostí, doplnená o ukážky techník a spôsobov tradičnej výroby paličkovanej čipky v réžii čipkáriek z klubu paličkovanej čipky Gracia pri Krajskom kultúrnom stredisku v Žiline. Určené pre ZŠ, SŠ a záujmové skupiny.

Základné vstupné je 5 €, zľavnené 3 €, pedagogický dozor zadarmo.

Odporúčame vopred sa objednať telefonicky 0944 204 300 alebo e-mailom pedagogbytca@pmza.sk.

 

17. a 24. september 2024 o 8.00 a 10.00

Sprevádza archivár

Komentovaná prehliadka výstavy Archív – pamäť nás všetkých, pri príležitosti 70. výročia organizovaného archívnictva na Slovensku. Sprievodné slovo v podaní archivárov zo Štátneho archívu v Žiline so sídlom v Bytči. Určené pre ZŠ, SŠ a záujmové skupiny.

Základné vstupné 5 €, zľavnené 3 €, pedagogický dozor zadarmo.

Odporúčame vopred sa objednať telefonicky 0944 204 300 alebo e-mailom na pedagogbytca@pmza.sk.

VÝSTAVY:

3. júl 2024 – 31. september 2024

Štvrťstoročie čipkovaných radostí

Klub paličkovanej čipky Gracia pri Krajskom kultúrnom stredisku v Žiline si touto výstavou pripomína 25. výročie svojej existencie. Vystavené práce predstavujú retrospektívu činnosti za ostatných 25 rokov. Je to výber najlepších prác vytvorených členkami klubu. Kurátorkou výstavy je Mgr. Adriana Bárdyová.

3. september 2024 – 3. október 2024

Archív – pamäť nás všetkých

Štátny archív v Žiline so sídlom v Bytči v spolupráci s Považským múzeom v Žiline pripravili výstavu pri príležitosti 70. výročia organizovaného archívnictva na Slovensku. Výstava pútavou formou približuje význam archívu v našej spoločnosti a dejiny Štátneho archívu v Žiline so sídlom v Bytči, ktorý je od roku 1955 umiestnený v  budove Bytčianskeho kaštieľa. Archív predstaví svoju činnosť, významné fondy a reprodukcie unikátnych archívnych dokumentov. Ukážky priestoru bádateľne, dobovej pracovne archivára a archívneho skladu s vystavenými atypickými úložnými jednotkami spestria prehliadku výstavy. V ponuke je možnosť pečatenia listín rôznymi druhmi pečatidiel, skladanie či vyfarbovanie erbov. Výstavou vás bude v určených termínoch sprevádzať archivár. Slávnostné otvorenie výstavy bude 5. septembra o 14.00.

otváracie hodiny:

utorok – nedeľa: 9.00 – 16.00 (posledný vstup), obedňajšia prestávka 12.00 – 12.30

1. 9. 2024 – OTVORENÉ

15. 9. 2024 – OTVORENÉ

VSTUPNÉ

  • základné: 5 €/os.
  • zľavnené: 2,50 €/os. (dieťa od 7 do 15 rokov, študent, senior nad 60 rokov, držiteľ preukazu ŤZP a ŤZP-S, vojnový veterán, držiteľ preukazu ISIC, EURO 26, ITIC)
  • rodinné: 12,50 € (2 dospelí  a 1 dieťa od 7 do 15 rokov, ostatné deti zadarmo)
  • deti do 6 rokov mimo skupinového zájazdu, sprievodca držiteľa preukazu ŤZP-S, držitelia novinárskeho preukazu a preukazu Zväzu múzeí: zadarmo
  • regionálna zľava – skupinový zájazd materskej školy (MŠ z okresu Bytča): 0,50 €/os.
  • pedagogický dozor/vedúci zájazdu nad 10 osôb: 1 osoba zadarmo
  • pedagogický dozor/vedúci zájazdu nad 20 osôb: 2 osoby zadarmo
  • vopred objednaný výklad v cudzom jazyku: príplatok 15 €/skupina
  • vstupné mimo otváracích hodín: príplatok 100 % (vstup možný len na základe objednávky a len pre skupiny nad 10 osôb)
  • Iné zľavy neuznávame.
  • Zľavy nie je možné kombinovať.
  • Fotenie svadobčanov v interiéri (po dohode – 0917 598 905, + 421 41 552 30 27): 50 €

Múzeum dopravy v Rajeckých Tepliciach

telefón: +421 41/ 500 15 11

e-mail: muzeum@pmza.sk

GPS súradnice:
49°07’45.11″N

18°40’43.44″E

STÁLA EXPOZÍCIA:

  1. Z histórie dopravy na Slovensku – expozícia zložená z troch častí: staršie dejiny dopravy, železničná časť a časť cestná doprava v 20. storočí so zameraním na historické motocykle.

PODUJATIA:

14. september 2024 od 16.00 do 19.00

Dobrodružná cesta múzeom

Pozývame vás na netradičnú prehliadku Múzea dopravy pre 2 až 6-členné tímy (rodiny, priatelia, známi). Tímy budú riešiť úlohy, odpovedať na otázky, nachádzať indície, ktoré ich dovedú k pokladu a pritom hravou formou spoznávať exponáty. Trvanie celej prehliadky múzea je 45 minút.

Vstup každých 30 min. pre 3 tímy v čase 16.00 – 19.00 hod., nutné vopred si zarezervovať presný čas na tel. čísle 0918 737 653.

Základné vstupné je 5 €, zľavnené 2,50 €.

otváracie hodiny:

utorok – nedeľa: 9.30 – 16.00 (posledný vstup), obedňajšia prestávka: 12.00 – 12.30

1. 9. 2024 – OTVORENÉ

15. 9. 2024 – OTVORENÉ

VSTUPNÉ

  • základné: 5 €/os.
  • zľavnené: 2,50 €/os. (dieťa od 7 do 15 rokov, študent, senior nad 60 rokov, držiteľ preukazu ŤZP a ŤZP-S, vojnový veterán, držiteľ preukazu ISIC, EURO 26, ITIC)
  • rodinné: 12,50 € (2 dospelí  a 1 dieťa od 7 do 15 rokov, ostatné deti zadarmo)
  • deti do 6 rokov mimo skupinového zájazdu, sprievodca držiteľa preukazu ŤZP-S, držitelia novinárskeho preukazu a preukazu Zväzu múzeí: zadarmo
  • regionálna zľava – skupinový zájazd materskej školy (MŠ žilinského regiónu): 0,50 €/os.
  • pedagogický dozor/vedúci zájazdu nad 10 osôb: 1 osoba zadarmo
  • pedagogický dozor/vedúci zájazdu nad 20 osôb: 2 osoby zadarmo
  • vopred objednaný výklad v cudzom jazyku: príplatok 15 €/skupina
  • vstupné mimo otváracích hodín: príplatok 100 % (vstup možný len na základe objednávky a len pre skupiny nad 10 osôb)
  • Iné zľavy neuznávame.
  • Zľavy nie je možné kombinovať.

Pre všetky expozície:

Aktuálne informácie nájdete na stránke www.pmza.sk.

Zmena programu vyhradená!