Program Považského múzea na august

Areál Budatínskeho hradu

telefón: +421 41/ 500 15 11

e-mail: muzeum@pmza.sk

GPS súradnice
49° 14′ 13,272″ N
18° 44′ 5,110″ E

Stála expozícia:

  1. BUDATÍNSKY HRAD
  2. KAPLNKA bUDATíNSKEHO HRADU
  3. Drotársky pavilón

PODUJATIA:

BUDATÍNSKE LETO

Leto plné aktivít v krásnom prostredí Budatínskeho hradu! Každý víkend chystáme zaujímavé aktivity so zamestnancami Považského múzea, počas týždňa si deti môžu užiť najobľúbenejšie programy z múzejnej pedagogiky.

1. august 2024 o 11.00

Budatínske leto – Dobrodružstvo v hrade

Špeciálna prehliadka Budatínskeho hradu s múzejnou pedagogičkou určená pre 4 –10 ročné deti. Čaká vás množstvo zaujímavých informácií a aktivít, ktoré vám priblížia nielen dejiny hradu. Dozviete sa, ako ho postavili, koho v ňom zamurovali či aké meče sa v ňom ukrývajú. Okrem iného vás čakajú aj tvorivé dielne. Je nutné sa vopred objednať na email pedagog@pmza.sk.

Dĺžka trvania: 120 min.

Cena: 5 €/osoba

4. august 2024 od 9.00 do 17.00

Budatínske leto – Ukážka keramiky

Užite si leto plné aktivít v krásnom prostredí Budatínskeho hradu! Každý víkend chystáme zaujímavé aktivity so zamestnancami Považského múzea. Prvú augustovú nedeľu na vás čaká ukážka starého hrnčiarskeho remesla v podaní konzervátorky keramiky Mgr. art. Petronely Vlhovej.

6. august 2024 o 11.00

Budatínske leto – Hradný kvíz

Vytvorili sme pre vás špeciálnu prehliadku hradom, ktorá bude ukončená vedomostným kvízom, pozostávajúcim z informácií, ktoré sa dozviete počas prehliadky. Je zameraný najmä na pozornosť. Nemusíte sa ničoho obávať, k dispozícii sú aj „nápovedy“. V celej aktivite ide predovšetkým o zábavu. Víťazný tím si navyše odnesie špeciálnu cenu. Podujatie je vhodné pre všetky vekové kategórie. Je nutné sa vopred objednať na email pedagog@pmza.sk.

Dĺžka trvania: 120 min.

Cena: 5 €/osoba

11. august 2024 od 9.00 do 17.00

Budatínske leto – Debata s preparátorom

Užite si leto plné aktivít v krásnom prostredí Budatínskeho hradu! Každý víkend chystáme zaujímavé aktivity so zamestnancami Považského múzea. Prejdite sa výstavou Králi oblohy s preparátorom Fedorom Sedilekom, ktorý rád zodpovie vaše otázky.

Cena: 2 €/osoba

15. august 2024 o 11.00

Budatínske leto –  Hradný kvíz

Vytvorili sme pre vás špeciálnu prehliadku hradom, ktorá bude ukončená vedomostným kvízom, pozostávajúcim z informácií, ktoré sa dozviete počas prehliadky. Je zameraný najmä na pozornosť. Nemusíte sa ničoho obávať, k dispozícii sú aj „nápovedy“. V celej aktivite ide predovšetkým o zábavu. Víťazný tím si navyše odnesie špeciálnu cenu. Podujatie je vhodné pre všetky vekové kategórie. Je nutné sa vopred objednať na email pedagog@pmza.sk.

Dĺžka trvania: 120 min.

Cena: 5 €/osoba

18. august 2024 od 9.00 do 17.00

Budatínske leto –  Geologický workshop

Užite si leto plné aktivít v krásnom prostredí Budatínskeho hradu! Každý víkend chystáme zaujímavé aktivity so zamestnancami Považského múzea. V nedeľu 18. augusta na vás čaká výstava geologických a paleontologických exponátov, ukážka rôznych druhov hornín, minerálov a skamenelín, geologické pexeso či kreslenie skamenelín. Workshop povedie geologička Mgr. Andrea Slaná, PhD.

Cena: 2 €/osoba

23. až 25. august 2024

Kultura pod hvězdami

Koncertné verzie úspešných českých muzikálov opäť zavítajú do areálu Budatínskeho hradu. Záujemcovia sa môžu tešiť na tri večery plné hudby a tanca. V piatok 23. 8. sa predstaví Muzikály Naruby, v sobotu 24. 8. Děti ráje a v nedeľu 25. 8. dvakrát poteší fanúšikov známy muzikál Dracula.

Viac informácií nájdete na https://www.kulturapodhvezdami.cz/cs/program?mesto=zilina-slovensko.

27. august 2024 o 11.00

Budatínske leto –  Dobrodružstvo v hrade

Špeciálna prehliadka Budatínskeho hradu s múzejnou pedagogičkou určená pre 4 – 10 ročné deti. Čaká vás množstvo zaujímavých informácií a aktivít, ktoré vám priblížia nielen dejiny hradu. Dozviete sa, ako ho postavili, koho v ňom zamurovali či aké meče sa v ňom ukrývajú. Okrem iného vás čakajú aj tvorivé dielne. Je nutné sa vopred objednať na email pedagog@pmza.sk.

Dĺžka trvania: 120 min.

Cena: 5 €/osoba

PONUKA PRE SKUPINY:

Celý školský rok

Tvorivé dielne a komentované prehliadky výstavy Králi oblohy

Maľovanie, vystrihovanie, hľadanie jednotlivých dravcov vo výstave Králi oblohy pre menšie deti. Komentované prehliadky pre väčších žiakov. Špecializované prednášky z biológie a ekológie živočíchov pre stredné a vysoké školy. V prípade záujmu nás kontaktujte emailom na pedagog@pmza.sk.

Dĺžka trvania podľa potreby, 30 – 180 minút.

Cena: 3 €/ žiak

Celý školský rok

Tvorivo na hrade: tkanie

Špeciálny tvorivý program pre školy. Venovať sa budeme tkaniu na malých krosnách. Deti si vyskúšajú tkanie na ručných krosienkach s využitím odpadového textilu.

Podujatie je vhodné pre základné a stredné školy.

Kvôli obmedzenému počtu (max. 25 detí) je nutné sa vopred objednať emailom na bardyova@pmza.sk.

Dĺžka trvania: 60 – 180 minút

Cena: 3 €/ žiak

VÝSTAVY:

25. október 2023 – september 2024

Králi oblohy

Výstava Králi oblohy predstavuje bohatú skupinu dravých vtákov, ktoré žijú na Slovensku. Autorom je zoológ Považského múzea Ing. Ján Kicko, PhD. Takmer všetky druhy našich dravcov sú zobrazené na veľkoplošných snímkach z prírody od popredných slovenských fotografov – Stanislava Harvančíka, Ervína Hrtana, Jozefa Chavka, Jána Svetlíka a autora a doplnené dermoplastickými preparátmi zo zbierok Považského múzea. Novinkou sú preparáty dravcov „za letu“, ktoré najvernejšie predstavujú dravce tak, ako ich môžeme pozorovať v prírode. Veríme, že takéto preparáty, „letovky“, vzbudia mimoriadny záujem návštevníkov. Záujemcovia sa môžu odfotiť pri dravčom fotopaneli. Súčasťou výstavy je model hniezda orla skalného v životnej veľkosti.

25. jún 2024 – 22. september 2024

Medzi stránkami

Prezentácia študentských prác zo Súkromnej školy umeleckého priemyslu v Žiline. Výstava predstaví práce z odboru grafický dizajn, konkrétne kreslené príbehy ako autorské výpovede podané v knižnej forme leporela. Kurátorom výstavy je Mgr. Zdeno Hogh.

18. jún 2024 – 16. september 2024

Múzeum počasia

Výstavný projekt „Múzeum počasia“ má, okrem iného, ambíciu vyskúšať fungovanie terasy Budatínskeho hradu ako možného výstavného priestoru v letných mesiacoch a to aj do budúcnosti. V čase od 18. 6. do 16. 9. 2024 sa zaplní dielami detí zo Základných umeleckých škôl zo Žiliny – Budatína, Martina a Čadce. Okrem témy počasia – jeho premien, pocitov z neho, či aj zážitkov v rôznom počasí –  musia jednotlivé práce spĺňať aj podmienku trvácnosti a odolnosti, práve voči premenlivosti počasia. Na výstave budú zastúpené objekty z rôznych materiálov, ale aj maľby a popri žiakoch sa na nej autorsky podieľajú aj ich pedagógovia. Aj keď počasie stále máme a zažívame ho a do múzea ešte nepatrí, svojou fyzickou neskladnosťou umožňuje úsmevné zamyslenie sa nad múzeom budúcnosti aj nad súčasnými depozitármi zaťaženými ťarchou množstva zozbieraných artefaktov z minulosti. Kurátormi výstavy sú Mgr. Tatiana Kubáňová a Mgr. Zdeno Hogh.

1.august 2023 – september 2024

Čo drôt spojil, čas nerozdelí...

V Drotárskom pavilóne v areáli Budatínskeho hradu  je od začiatku augusta prístupná výstava s názvom Čo drôt spojil, čas nerozdelí… Jej autorkami sú etnologička Mgr. Katarína Kendrová a historička Mgr. Katarína Hallonová z drotárskeho oddelenia Považského múzea. Typické slovenské remeslo zapísané aj v UNESCO je tentokrát priblížené naozaj netradičným spôsobom. Autorky výstavy sa zamerali na jeho prvotnú vandrovnú formu, keď drotári putovali po celej krajine a venovali sa najmä opravám predmetov každodennej potreby. Výstava je obohatená o odborné texty s fotografiami a tiež detailné opisy špecifických drotárskych opravárenských techník. Návštevníci uvidia techniky základné, akými bolo opletanie do drôtených sietí, flekovanie, haftovanie, spájkovanie, ale tiež  jednoduchšie, ktoré spočívali v stiahnutí poškodených častí predmetov drôtenou slučkou alebo pásikom plechu. Všetky prezentované exponáty pochádzajú zo zbierkových fondov Považského múzea a Slovenského národného múzea v Martine.

11. jún 2024 – 30. september 2024

UNIVERZUM

Výstava predstaví výber z tvorby sochára Jaroslava Drotára z dôrazom na diela, v ktorých pracuje s drôtom ako dominantným materiálom. Autorom priznaný voľný odkaz na drotársku tradíciu je však posúvaný do roviny umelecko-filozofickej. Neoddeliteľnou súčasťou významovej stránky týchto prác je popri drôtenom korpuse neónové svetlo, prípadne drevená schránka. V centre jeho pozornosti sú pradávne organické formy, ich objavovanie, priam intuitívne vytváranie a následné situovanie do súčasného kultúrneho prostredia. Širší tvorivý záber Jaroslava Drotára, ktorý využíva vo svojej tvorbe rôznorodé materiály i tvorivé postupy, pripomenie aktuálna výstava bronzovou plastikou odkazujúcou na jeho monumentálnu tvorbu ako aj experimentálnou fotografiou. V nej sa opäť prejavuje jeho dlhodobý záujem o svetlo a pohyb, ktoré sú transformované do univerzálnej, abstraktnej polohy. Kurátorom výstavy je historik umenia Mgr. Zdeno Hogh.

5. júl 2024 – 30. september 2024

Prebudená plastika

Výstava Prebudená plastika pozýva nahliadnuť do sveta ukrytého v depozitároch Považského múzea. Výber z diel pod gesciou historika umenia Mgr. Zdena Hogha oživuje sochárka a reštaurátorka Mgr. art. Barbora Lokajová. Inštalácia výstavy  ponúka nielen pohľad na samotné vystavené diela, ale zachytáva aj  genézu ich obnovy = „cestu prebudenia“.  Kolekcia umeleckých diel – zbierkových predmetov, približuje život drevenej plastiky po tom, ako sa dostane z depozitára múzea pred nič netušiacim svetom na stôl a do rúk konzervátora/reštaurátora. Výstava zasadená v priestore zrekonštruovanej kaplnky dáva možnosť na jednom mieste vyniknúť dielam, ktoré medzi sebou ladia aj napriek tomu, že pochádzajú z rôznych období a dielní, od tých vychýrených až po tie insitné – plastiky neznámej lokality, autora a vzniku.

otváracie hodiny Budatínskeho hradu:

utorok – piatok: 9.00 – 17.00 (posledný vstup), obedňajšia prestávka: 12.00 – 12.30

29. 8. 2024 – OTVORENÉ

OTVÁRACIE HODINY DROTÁRSKEHO PAVILÓNU:

utorok – nedeľa: 9.00 – 17.00 (posledný vstup), obedňajšia prestávka: 12.00 – 12.30

29. 8. 2024 – OTVORENÉ

otváracie hodiny kaplnky:

utorok – nedeľa: 9.00 – 17.00 (posledný vstup), obedňajšia prestávka: 12.00 – 12.30

29. 8. 2024 – OTVORENÉ

otváracie hodiny BUDATÍNSKEHO PARKU:

máj – september:

pondelok – nedeľa: 6.00 – 22.00

otváracie hodiny ODBORNEJ KNIŽNICE (administratívna budova POVAžSKéHO MÚZEA):

utorok: 6.30 – 13.15 

streda: 9.30 – 16.15 

štvrtok: 6.30 – 13.15  

VSTUPNÉ

BUDATÍNSKY HRAD

  • základné: 8 €/os.
  • zľavnené: 4 €/os. (dieťa od 7 do 15 rokov, študent, senior nad 60 rokov, držiteľ preukazu ŤZP a ŤZP-S, vojnový veterán, držiteľ preukazu ISIC, EURO 26, ITIC)
  • rodinné: 20 € (2 dospelí  a 1 dieťa od 7 do 15 rokov, ostatné deti zadarmo)
  • deti do 6 rokov mimo skupinového zájazdu, sprievodca držiteľa preukazu ŤZP-S, držitelia novinárskeho preukazu a preukazu Zväzu múzeí: zadarmo
  • regionálna zľava – skupinový zájazd materskej školy (MŠ z okresu Žilina): 0,50 €/os.
  • regionálna zľavaobyvatelia mestskej časti Budatín: zľava 20 % zo základného vstupného
  • pedagogický dozor/vedúci zájazdu nad 10 osôb: 1 osoba zadarmo
  • pedagogický dozor/vedúci zájazdu nad 20 osôb: 2 osoby zadarmo
  • vopred objednaný výklad v cudzom jazyku: príplatok 15 €/skupina
  • vstupné mimo otváracích hodín: príplatok 100 % (vstup možný len na základe objednávky a len pre skupiny nad 10 osôb)
  • Iné zľavy neuznávame.
  • Zľavy nie je možné kombinovať.
  • Fotenie svadobčanov v interiéri hradu a kaplnky (po dohode – 0907 108 659): 100€

DROTÁRSKA VÝSTAVA

  • základné: 3 €/os.
  • zľavnené: 1,50 €/os. (dieťa od 7 do 15 rokov, študent, senior nad 60 rokov, držiteľ preukazu ŤZP a ŤZP-S, vojnový veterán, držiteľ preukazu ISIC, EURO 26, ITIC)
  • rodinné: 7,50 € (dvaja dospelí a jedno dieťa od 7 do 15 rokov, ostatné deti zadarmo)
  • regionálna zľava – skupinový zájazd materskej školy (MŠ z okresu Žilina): 0,50 €/os.

KAPLNKA BUDATÍNSKEHO HRADU – zadarmo

BUDATÍNSKY PARK – zadarmo

Hrad Strečno

telefón: +421 41/ 569 74 00, +421 41/ 500 15 11

e-mail: muzeum@pmza.sk

GPS súradnice
49° 10′ 28,555″ N
18° 51′ 44,228″ E

STÁLE EXPOZÍCIE:

  1. archeologická expozícia (prehistória a história v kontexte hradu Strečno, hradná kuchyňa, hradná mučiareň)
  2. STáLA VÝSTAVA VENOVANÁ ŽOFII BOSNIAKOVEJ
  3. interaktívna expozícia Osobnosti a vojenské dejiny hradu Strečno
  4. Stredoveká dedina Paseka pod hradom Strečno

podujatia:

14. august 2024 od 20.30 do 24.00

Nočná prehliadka hradu Strečno

Na stredovekých hradných múroch ožije tajomný príbeh z minulosti! Počuli ste už o povesti, v ktorej o jednu ženu súperili hradní páni zo Starhradu a hradu Strečno? Práve príbeh O krásnej Marienke a Milkovi bol inšpiráciou k vytvoreniu zážitkovej prehliadky v podaní divadelno-šermiarskej skupiny Memento mori. Pútavý dej o žiarlivosti, zrade a nenaplnenej láske spestria akčné šermiarske vystúpenia. Po prehliadke hradu si návštevníci môžu užiť skvelú ohňovú show, ktorú pripraví Magic Flames a pochutiť si na dobových špecialitách z kuchyne Cech Terra de Selinan. Prehliadky budú prebiehať v ôsmich vstupoch od 20.30 do 24.00 a návštevníkom odporúčame vziať si baterky. Vstupné je jednotné 12 €. Prehliadka nie je vhodná pre deti do 6 rokov. Vstupenky je možné kúpiť len cez predpredaj.

31. august 2024 o 10.00, 12.00, 14.00 a 16.00

Divadlo na hrade

Na hrad Strečno prídu potulní herci, ktorí predvedú vybrané dialógy zo Shakespearových hier. Môžete sa tešiť na Romea a Júliu, Skrotenie zlej ženy či Sen noci svätojánskej. Príďte si s nami vychutnať prehliadku obohatenú o scénky študentov herectva Vysokej školy múzických umení. Vstupné ako bežnú prehliadku hradu.

Výstavy:

20. máj – 31. október 2024

Na hrade a pod hradom

Výstava Na hrade a pod hradom prezentuje práce detí  ZUŠ  M.R. Štefánika v Čadci. Diela vznikali rovnakou výtvarnou technikou –  maľba na plátno s akrylovými farbami. Deťom bol daný priestor na vyjadrenie vlastného názoru zo získaných vedomostí predostretých výtvarnými pedagogičkami ZUŠ (Mgr. Ingrid Šišková, PhDr., Miroslava Habčáková Samsonová, Mgr.art. Petronela Vlhová). Výstava bude prístupná v priestoroch stredovekej dediny Paseka od 20. mája 2024.

14. jún 2024 – 15. september 2024

D1/Mýtus o diaľnici

Vizuálna prezentácia úspešného divadelného predstavenia s oficiálnym názvom: „D1 (pracovný názov)“, pochádzajúceho z tvorivej dielne Slovenského komorného divadla v Martine. Inscenácia o výstavbe diaľnice prepájajúcej Bratislavu s Košicami, ale aj o Slovensku a Slovákoch získala viacero ocenení – na festivale Nová dráma/New Drama 2021 Grand Prix, tiež Cenu Akadémie divadelných tvorcov 2020/2021 a Cenu bratislavského diváka. Na výstave bude sprítomnená prostredníctvom zachovaných rekvizít a obrazového materiálu. Kurátormi výstavy sú Mgr. Zdeno Hogh a Mgr. Tatiana Kubáňová.

Otváracie hodiny HRADU STREČNO:

pondelok – nedeľa: 9.00 – 17.00 hod. (posledný vstup)

29. 8. 2024 – OTVORENÉ

Otváracie hodiny sTREDOVEKEJ DEDINY PASEKA:

pondelok – nedeľa: 8.45 – 18.00 hod.                         

VSTUPNÉ

  • základné: 7 €/os.
  • zľavnené: 3,50 €/os. (dieťa od 7 do 15 rokov, študent, senior nad 60 rokov, držiteľ preukazu ŤZP a ŤZP-S, vojnový veterán, držiteľ preukazu ISIC, EURO 26, ITIC)
  • rodinné: 17,50 € (2 dospelí  a 1 dieťa od 7 do 15 rokov, ostatné deti zadarmo)
  • deti do 6 rokov mimo skupinového zájazdu, sprievodca držiteľa preukazu ŤZP-S, držitelia novinárskeho preukazu a preukazu Zväzu múzeí: zadarmo
  • regionálna zľava – skupinový zájazd materskej školy (MŠ z okresu Bytča): 0,50 €/os.
  • pedagogický dozor/vedúci zájazdu nad 10 osôb: 1 osoba zadarmo
  • pedagogický dozor/vedúci zájazdu nad 20 osôb: 2 osoby zadarmo
  • vopred objednaný výklad v cudzom jazyku: príplatok 15 €/skupina
  • vstupné mimo otváracích hodín: príplatok 100 % (vstup možný len na základe objednávky a len pre skupiny nad 10 osôb).
  • vstupné do okolia hradu Strečno – vyhliadka z brala: základné 1 €, deti do 6 rokov: zadarmo
  • Iné zľavy neuznávame.
  • Zľavy nie je možné kombinovať.

Čičmany

telefón: 0918 187 683, +421 41/ 500 15 11

e-mail: muzeum@pmza.sk

GPS súradnice:
48° 57′ 24,101″ N
18° 31′ 1,471″ E

STÁLE EXPOZÍCIE:

  1. Čičmany, Čičmany chimárna dedina: Radenov dom
  2. BÝVANIE SPOLEČNÍKOV: Dom č. 42

otváracie hodiny:

utorok – piatok: 9.00 – 15.00 (posledný vstup), obedňajšia prestávka: 12.00 – 12.30

sobota – nedeľa: 9.00 – 17.00 (posledný vstup), obedňajšia prestávka: 12.00 – 12.30

29. 8. 2024 – OTVORENÉ

    VSTUPNÉ

  • základné: 5 €/os.
  • zľavnené: 2,50 €/os. (dieťa od 7 do 15 rokov, študent, senior nad 60 rokov, držiteľ preukazu ŤZP a ŤZP-S, vojnový veterán, držiteľ preukazu ISIC, EURO 26, ITIC)
  • rodinné: 12,50 € (2 dospelí  a 1 dieťa od 7 do 15 rokov, ostatné deti zadarmo)
  • deti do 6 rokov mimo skupinového zájazdu, sprievodca držiteľa preukazu ŤZP-S, držitelia novinárskeho preukazu a preukazu Zväzu múzeí: zadarmo
  • regionálna zľava – skupinový zájazd materskej školy (MŠ z okresu Žilina): 0,50 €/os.
  • pedagogický dozor/vedúci zájazdu nad 10 osôb: 1 osoba zadarmo
  • pedagogický dozor/vedúci zájazdu nad 20 osôb: 2 osoby zadarmo
  • vopred objednaný výklad v cudzom jazyku: príplatok 15 €/skupina
  • vstupné mimo otváracích hodín: príplatok 100 % (vstup možný len na základe objednávky a len pre skupiny nad 10 osôb)
  • Iné zľavy neuznávame.
  • Zľavy nie je možné kombinovať.

Terchová

telefón: +421/ 918 187 679, +421 41/ 500 15 11

e-mail: muzeum@pmza.sk

GPS súradnice
49° 15′ 27,122″ N
19° 1′ 47,836″ E

STÁLA EXPOZÍCIA:

  1. Etnografická expozícia JÁNOŠÍK a terchová v budove Obecného úradu Terchová

otváracie hodiny:

utorok – piatok: 9.00 – 16.00 (posledný vstup), obedňajšia prestávka: 12.00 – 12.30

sobota – nedeľa 9.00 – 17.00 (posledný vstup), obedňajšia prestávka: 12.00 – 12.30

29. 8. 2024 – OTVORENÉ

VSTUPNÉ

  • základné: 5 €/os.
  • zľavnené: 2,50 €/os. (dieťa od 7 do 15 rokov, študent, senior nad 60 rokov, držiteľ preukazu ŤZP a ŤZP-S, vojnový veterán, držiteľ preukazu ISIC, EURO 26, ITIC)
  • rodinné: 12,50 € (2 dospelí  a 1 dieťa od 7 do 15 rokov, ostatné deti zadarmo)
  • deti do 6 rokov mimo skupinového zájazdu, sprievodca držiteľa preukazu ŤZP-S, držitelia novinárskeho preukazu a preukazu Zväzu múzeí: zadarmo
  • regionálna zľava – skupinový zájazd materskej školy (MŠ z okresu Žilina): 0,50 €/os.
  • pedagogický dozor/vedúci zájazdu nad 10 osôb: 1 osoba zadarmo
  • pedagogický dozor/vedúci zájazdu nad 20 osôb: 2 osoby zadarmo
  • vopred objednaný výklad v cudzom jazyku: príplatok 15 €/skupina
  • vstupné mimo otváracích hodín: príplatok 100 % (vstup možný len na základe objednávky a len pre skupiny nad 10 osôb)
  • Iné zľavy neuznávame.
  • Zľavy nie je možné kombinovať.

Sobášny palác v Bytči

telefón: +421 41/ 552 30 27

e-mail: muzeum@pmza.sk

GPS súradnice:
49° 13′ 14,479″ N
18° 33′ 29,709″ E

STÁLE EXPOZÍCIE:

  1. sobášny palác – stredoeurópsky klenot
  2. Uhorský palatín Juraj Turzo

UHORSKÝ PALATÍN JURAJ TURZO – renesančný človek

Stála expozícia je reprezentatívnou pripomienkou jedinečnej historickej osobnosti palatína Juraja Turza. Pripomína jeho renesančnú osobnosť, ktorá sa významným spôsobom zapísala do politického, kultúrneho a náboženského života vtedajšieho Uhorska.

PODUJATIA:

7., 12., 14. a 28. august o 10.00 a 14.00

Tvorivé dielne paličkovanej čipky

V Sobášnom paláci v Bytči chystáme špeciálne tvorivé dielne. Počas augusta vás čakajú ukážky paličkovanej čipky s členkami klubu paličkovanej čipky Gracia pri Krajskom kultúrnom stredisku. Zoznámte sa s jedinečným remeslom a jednotlivými technikami, vyskúšajte si svoju zručnosť a trpezlivosť. Vstupné v rámci prehliadky: základné 5 €, zľavnené 3 €.

VÝSTAVY:

27. jún 2024 – 31. august 2024

To, čo mám skutočne rád

Výstava To, čo mám skutočne rád predstavuje výber predmetov zo súkromnej zbierky Jozefa Janiša a je vytvorená pri príležitosti jeho 70. narodenín. Jozef Janiš je veteránista a záhradný architekt. Jeho zberateľské aktivity sa sústreďujú na dve oblasti – predmety súvisiace s automobilizmom, ktorými autor vyjadruje obdiv zručnosti konštruktérov 1. Československej republiky, najmä z firmy Aero Praha. Lákadlom výstavy preto určite bude i automobil Aero 30 Sport, model 1934. Druhou zberateľskou oblasťou sú staré hry a hračky, z ktorých väčšina má taktiež súvis s dopravou: bakelitové autíčka či vláčikové dráhy, funkčné a pohyblivé na mechanický pohon. Výstava tiež predstaví diela Jozefa Janiša ako architekta, teda netradične poňaté vegetačné – „zelené“ strechy budov, záhrady či vetrolamy.

3. júl 2024 – 31. september 2024

Štvrťstoročie čipkovaných radostí

Klub paličkovanej čipky Gracia pri Krajskom kultúrnom stredisku v Žiline si touto výstavou pripomína 25. výročie svojej existencie. Vystavené práce predstavujú retrospektívu činnosti za ostatných 25 rokov. Je to výber najlepších prác vytvorených členkami klubu. Kurátorkou výstavy je Mgr. Adriana Bárdyová.

otváracie hodiny:

utorok – piatok: 9.00 – 16.00 (posledný vstup), obedňajšia prestávka 12.00 – 12.30

sobota – nedeľa: 10.00 – 17.00 (posledný vstup), obedňajšia prestávka 12.00 – 12.30

29. 8. 2024 – OTVORENÉ

VSTUPNÉ

  • základné: 5 €/os.
  • zľavnené: 3 €/os. (dieťa od 7 do 15 rokov, študent, senior nad 60 rokov, držiteľ preukazu ŤZP a ŤZP-S, vojnový veterán, držiteľ preukazu ISIC, EURO 26, ITIC)
  • rodinné: 13 € (2 dospelí  a 1 dieťa od 7 do 15 rokov, ostatné deti zadarmo)
  • deti do 6 rokov mimo skupinového zájazdu, sprievodca držiteľa preukazu ŤZP-S, držitelia novinárskeho preukazu a preukazu Zväzu múzeí: zadarmo
  • regionálna zľava – skupinový zájazd materskej školy (MŠ z okresu Bytča): 0,50 €/os.
  • pedagogický dozor/vedúci zájazdu nad 10 osôb: 1 osoba zadarmo
  • pedagogický dozor/vedúci zájazdu nad 20 osôb: 2 osoby zadarmo
  • vopred objednaný výklad v cudzom jazyku: príplatok 15 €/skupina
  • vstupné mimo otváracích hodín: príplatok 100 % (vstup možný len na základe objednávky a len pre skupiny nad 10 osôb)
  • Iné zľavy neuznávame.
  • Zľavy nie je možné kombinovať.
  • Fotenie svadobčanov v interiéri (po dohode – 0917 598 905, + 421 41 552 30 27): 50 €

Múzeum dopravy v Rajeckých Tepliciach

telefón: +421 41/ 500 15 11

e-mail: muzeum@pmza.sk

GPS súradnice:
49°07’45.11″N

18°40’43.44″E

STÁLA EXPOZÍCIA:

  1. Z histórie dopravy na Slovensku – expozícia zložená z troch častí: staršie dejiny dopravy, železničná časť a časť cestná doprava v 20. storočí so zameraním na historické motocykle.

PODUJATIA:

10. august 2024 – 11. august 2024

Rajecká Anča

Považské múzeum v spolupráci so Spoločnosťou Považskej dráhy Žilina a Spolkom výhrevne Vrútky zorganizujú cez víkend 10. a 11. 8. 2024 obľúbené podujatie Rajecká Anča, ktoré pripomenie 125. výročie trate Žilina – Rajec. Historické železničné motorové vozne budú premávať medzi Žilinou a Rajcom dvakrát denne a na záujemcov čaká pestrý program v Rajeckých Tepliciach. Návštevníci sa môžu tešiť na prehliadku Múzea dopravy s rôznymi interaktívnymi prvkami, tvorivé dielne aj prednáška historika dopravy Petra Šimka. Súčasťou podujatia budú tiež scénky v podaní divadelno-hravého zoskupenia RAZCA. Počas dňa sa záujemcovia môžu previezť na historickom koči v aleji pri autobusovej stanici. Zvýhodnené lístky budú v predpredaji na www.pmza.sk. 

otváracie hodiny:

utorok – nedeľa: 9.30 – 16.00 (posledný vstup), obedňajšia prestávka: 12.00 – 12.30

29. 8. 2024 – OTVORENÉ

VSTUPNÉ

  • základné: 5 €/os.
  • zľavnené: 2,50 €/os. (dieťa od 7 do 15 rokov, študent, senior nad 60 rokov, držiteľ preukazu ŤZP a ŤZP-S, vojnový veterán, držiteľ preukazu ISIC, EURO 26, ITIC)
  • rodinné: 12,50 € (2 dospelí  a 1 dieťa od 7 do 15 rokov, ostatné deti zadarmo)
  • deti do 6 rokov mimo skupinového zájazdu, sprievodca držiteľa preukazu ŤZP-S, držitelia novinárskeho preukazu a preukazu Zväzu múzeí: zadarmo
  • regionálna zľava – skupinový zájazd materskej školy (MŠ žilinského regiónu): 0,50 €/os.
  • pedagogický dozor/vedúci zájazdu nad 10 osôb: 1 osoba zadarmo
  • pedagogický dozor/vedúci zájazdu nad 20 osôb: 2 osoby zadarmo
  • vopred objednaný výklad v cudzom jazyku: príplatok 15 €/skupina
  • vstupné mimo otváracích hodín: príplatok 100 % (vstup možný len na základe objednávky a len pre skupiny nad 10 osôb)
  • Iné zľavy neuznávame.
  • Zľavy nie je možné kombinovať.

Pre všetky expozície:
Aktuálne informácie nájdete na stránke www.pmza.sk.
Zmena programu vyhradená!

Zdroj foto: pmza.sk