Problémy so zaspávaním u malých detí – ako ich riešiť?

Aj keď je to u každého do istej miery individuálne, všeobecne môžeme povedať, že majú malé deti vyššiu potrebu spánku ako dospelí. Pravidelný a kvalitný spánkový režim je dôležitý pre ich zdravý vývoj. Lenže čo robiť v prípade, že sa ukladanie vášho dieťaťa do postele podobá malej revolúcii a vy neviete, čo si s vyčíňajúcim potomkom počať?

Deti sa často bránia zaspávaniu a protestujú proti pravidelnému ukladaniu do postieľky najrôznejšími spôsobmi. Trucovité správanie, plač, krik, nepokojný spánok, nočné mory … práve ťažkosti so zaspávaním a nočným prebúdzaním patria k najčastejšie diskutovaným problémom mamičiek a oteckov na internetových fórach. Ak chýba dieťaťu pokojné spanie, poriadne sa nevyspia ani jeho rodičia. Pozrime sa na pár tipov a odporúčaní, ako si každovečerné obliekanie do pyžama, čistenie zubov a ukladanie na dobrú noc užiť tak, aby výsledkom bol ničím nerušený spokojný spánok.

Pravidelný režim
Deti potrebujú, aby sa svet riadil určitými pravidlami a fungoval podľa opakovaných vzorcov. Táto predvídateľnosť im dodáva pocit bezpečia, lebo vďaka tomu vedia, čo sa bude diať a čo môžu očakávať. Nepredvídateľnosť a neustále zmeny naopak spôsobujú úzkosť a zmätok. Miesto, čas a spôsob uloženia do postieľky sa teda nesmie meniť a musí sa podobať dôverne známemu rituálu. Ten by mal trvať približne tridsať minút, nie viac, aby nevznikol priestor na vyjednávanie. Dieťa by to skôr povzbudilo k aktivite, než upokojilo a pripravilo na spánok. Kratšia doba naproti tomu môže signalizovať, že sa chvíle pred zaspaním vynechávajú a dieťaťu nevenujete dostatočnú pozornosť a starostlivosť. Snažte sa tiež dodržiavať rovnaký čas každý deň, nehľadiac na pracovné dni a víkendy. To napomáha vytváraniu aj osvojovaniu správnych návykov.

Špeciálna hračka pre pokojné spanie
Vedeli ste, že existujú špeciálne hračky pre deti, ktoré dokážu navodiť pokojnú atmosféru pred zaspaním? Sú určené deťom každého veku, aby im pomohli zaspávať a spať nerušene celú noc, čím značne zjednodušujú život i rodičom. “Upokojujúce hračky z kolekcie Cloud B vytvárajú úplne komfortné podmienky pre zaspávanie. Dokážu vytvárať kúzelné svetelné efekty, ktoré sa premietajú na stenu alebo strop v izbičke, a vydávajú relaxačné zvuky alebo prehrávajú celé melódie. Záleží, akú si vyberiete, “hovorí Marcel Pech, marketingový riaditeľ a predajca hračiek Pexi. “Majú v sebe tiež zakomponovaný časovač, ktorý sa po uplynutí danej doby vypne a zaistí tmu a ticho, čo je, ako odporúčajú pediatri, pre hlboký spánok dieťaťa nevyhnutné,” dopĺňa Pech.

Spríjemnenie hrou
Rituály konané bezprostredne pred zaspaním by mali zahŕňať aj nejaké milé, pre dieťa príjemné aktivity na uvoľnenie a navodenie pokojnej atmosféry. Kúpte mu napríklad vodné hračky a ešte počas kúpania sa s ním hrajte. Vyvádzanie by však nemalo byť príliš bujaré a veselé, aby ste nemali problémy s následným upokojením a prípravou na nočný spánok. Skvele tiež funguje hudba, a keď navyše dieťaťu dovolíte vybrať, akú by chcelo počúvať, bude mať vďaka samostatnému výberu pocit, že má samo situáciu aspoň trochu pod kontrolou. Nesmieme zabudnúť ani na tak obľúbené predčítanie rozprávok. Rozprávanie príbehov na pokojné zaspávanie je staré pravdepodobne ako ľudstvo samo, funguje výborne aj dnes. Ak navyše vymyslíte vlastný rozprávkový príbeh a zakomponujete do neho osoby, ktoré dieťa pozná a má ich rado, bude prechod medzi bdením a snívaním o to milšie a bezproblémovejšie.