Príznaky artritídy vám pomôžu zmierniť nielen banány

Existuje niekoľko foriem artritídy, ako napríklad reumatická artritída, dna alebo psoriatická artritída. Všetky patria do kompetencie lekára, no zmierniť nepríjemné symptómy pomáhajú aj niektoré potraviny. Jednou z nich sú aj banány.

Aké sú odporúčania lekárov v oblasti výživy pri artritíde, prejavujúcej sa hlavne opuchom a bolesťou kĺbov? V prvom rade je potrebné obmedziť konzumáciu nasýtených tukov a transtukov (údeniny, sušienky) a naopak, zamerať sa na príjem nenasýtených mastných kyselín. V jedálničku treba preferovať potraviny s protizápalovými účinkami a také, ktoré celkovo podporujú činnosť imunitného systému.

Prečo práve banány?
Tento druh ovocia je pri artritíde prospešný z viacerých dôvodov. V prvom rade obsahujú vitamíny skupiny B, hlavne B6 a kyselinu listovú, a tiež céčko. Vitamín C stimuluje produkciu kolagénu, ktorý je nevyhnutný aj pre kĺby. Samozrejme, je najvýznamnejším antioxidantom a bunky chráni pred poškodením. Vitamíny zo skupiny B zasa pomáhajú zmierniť príznaky tohto ochorenia. Okrem toho sú banány bohaté na draslík a vlákninu. Sú chutné samé o sebe, alebo z nich môžete pripraviť chutné, osviežujúce a zdravé nápoje v kombinácii s bobuľovými ovocím, broskyňami či mliekom.

Ďalšie potraviny vhodné pri artritíde
Ak vás trápi artritída, zaraďte do svojho jedálnička okrem banánov aj ďalšie potraviny. Viete, ktoré sú to?

  • Losos je bohatým zdrojom nenasýtených mastných kyselín (hlavne omega-3), ktoré majú významné protizápalové účinky. Navyše je zdrojom vápnika a vitamínu D, ktoré sú dôležité pre zdravie kostí a kĺbov.
  • Paprika je známa predovšetkým bohatstvom v podobe vitamínu C, ale tiež vitamínu B6 a kyseliny listovej, ktoré sú pri artritíde naozaj nevyhnutné.
  • Olivový olej jedlo nielen vynikajúco dochutí, ale je aj prospešný pre zdravie. Látky, ktoré obsahuje, pôsobia proti bolesti. Na prípravu pokrmov studenej kuchyne využívajte extra panenský olivový olej.
  • Ďalšou potravinou, ktorá by mala byť zastúpená vo vašom jedálničku, sú celé zrná. Nahraďte nimi rafinované produkty.Nielenže zmiernite príznaky artritídy, ale aj celkovo posilníte zdravie organizmu. Vyberať je z čoho. Možno si zamilujete pohánku, quinou, špaldu, pšeno alebo neodoláte tmavej ryži.
  • Mango je zásobárňou beta karoténu a vitamínu E, ktoré posilňujú celkovú obranyschopnosť a chránia pred škodlivými voľnými radikálmi.
  • Pozitíva jabĺk pripomínať netreba. Sú zdrojom antioxidantov chrániacich ľudské bunky. Navyše obsahujú rozpustnú i nerozpustnú vlákninu prospievajúcu srdcu i tráviacemu traktu.
  • Zdrojom zdravých tukov, ktoré disponujú protizápalovými účinkami, sú aj orechy. Snažte sa denne skonzumovať aspoň hrsť rozličných orechov. Vhodné sú vlašské, para, kešu orechy, lieskovce či mandle.
  • Z nápojov je pri artritíde vhodný napríklad zelený čaj. Vedecké štúdie naznačujú, že má schopnosť znižovať bolesť a tlmiť zápal.

-m-