Príznaky anémie, o ktorých sa často nehovorí. Týkajú sa aj vás?

Podľa štatistík trpí anémiou až tretina populácie, takže sa jedná o často sa vyskytujúci chorobný stav.

Za anémiu je považovaná situácia, keď koncentrácia hemoglobínu (červeného krvného tkaniva) v litri krvi klesne pod určitú hranicu. U mužov je to 130 g/l u žien 120 g/l. V dôsledku tohto zníženia vzniká problém s prenosom kyslíka do tkanív, teda bunky sú nedostatočne zásobené kyslíkom. Najčastejšie sa vyskytuje anémia z nedostatku železa, avšak chudokrvnosť môže byť spôsobená aj deficitom kyseliny listovej a vitamínu B12.

V súvislosti s chudokrvnosťou sa najviac hovorí o  príznakoch, ako únava, slabosť, bledosť, dýchavičnosť, bolesti hlavy či závraty. Avšak symptómov je oveľa viac. Ktoré sú menej známe?

Syndróm nepokojných nôh

Podľa štatistík trpí syndrómom nepokojných nôh viac ako 140 000 Slovákov. Jedná sa o ochorenie centrálneho nervového systému, ktoré vyvoláva nepríjemné pocity a vnemy v dolných končatinách. Môže sa jednať o pálenie, svrbenie, tŕpnutie, pocit „špendlíkov a ihiel“, v dôsledku ktorých má postihnutý potrebu neustále hýbať nohami. Za chorobu môže byť okrem nedostatku železa zodpovedný aj deficit dopamínu v tele.


Studené končatiny

Studené ruky či nohy má občas každý – môžu za ne napríklad teplotné zmeny, stres či úzkosť. Pokiaľ sú však naše končatiny studené pravidelne, je dobré zbystriť pozornosť. Málo červených krviniek v tele jednoducho nedokáže adekvátne zásobovať bunky kyslíkom vo všetkých častiach tela.

Túžba po zvláštnych veciach

Počuli ste už o syndróme PICA? Jedná sa o poruchu príjmu potravy, ktorá sa vyznačuje zvláštnymi chuťami, ako napríklad túžbou jesť kriedu, hlinu, farbu, ceruzku a ďalšie čudné, respektíve nejedlé veci. Problém nastáva vtedy, keď ich človek trpiaci týmto syndrómom zje väčšie množstvo. Za jednu z možných príčin je považovaný práve deficit železa.

Zmeny na nechtoch


To, že trpíme anémiou, sa môže odzrkadľovať aj na stave našich nechtov. Ak majú miskovitý tvar (tvar pripomínajúci lyžicu) alebo majú v sebe ryhy, ľahko sa lámu, je dobré nebrať to na ľahkú váhu a dať si skontrolovať aj hladinu železa v krvi.

Čo dá anémii stopku?

Základom je pestrý jedálniček

Najlepšou prevenciou anémie je zdravá a vyvážená strava, v ktorej je zastúpených dostatok všetkých makroživín i mikroživín. To znamená, že by v nej nemalo chýbať mäso a vnútornosti, čo však nie je podmienka.
Pokiaľ si pravidelne naservírujeme na tanier napríklad vaječné žĺtka, pšeno, naturálnu ryžu, strukoviny, slnečnicové, tekvicové alebo sezamové semiačka, mak, orechy, tofu, sušené slivky či marhule, cviklu, paradajky, červenú kapustu, špenát, čučoriedky, jahody, černice, anémia by sa nás týkať nemala.
Na podporu krvotvorby je výborná aj žihľavová šťava alebo čaj alebo sladkovodná riasa spirulína. Pokiaľ chceme zlepšiť využiteľnosť železa napríklad z mäsa, dôležité je dopriať si k nemu zeleninu s obsahom vitamínu C. Naopak, vstrebávanie železa môže narušiť veľké množstvo kofeínu v káve či čaji.

Mirka