Priveľa kortizolu škodí. Ako znížiť vysoké hladiny stresového hormónu?

Máte pocit, že vám vybuchne hlava, ste v strese a priberáte bez toho, že ste nič nezmenili v životnom štýle? Príčinou môže byť zvýšené hladiny kortizolu.

O kortizole, teda stresovom hormóne, ste určite počuli. K jeho uvoľňovaniu dochádza vtedy, keď sme pod tlakom, resp. je reakciou na boj alebo útek. To znamená, že kortizol je životne dôležitý hormón a to i napriek tomu, že väčšina z nás si ho spája s nežiaducimi účinkami.

Kortizol je dôležitým hráčom v udržiavaní motivácie, bdelosti i vnímavosti. Avšak aj tu platí, že všetkého veľa škodí. Ak sú hladiny kortizolu dlhodobo zvýšené v dôsledku stresu, poprípade užívania kortikosteroidov, koledujeme si o pestré spektrum zdravotných problémov. Za zmienku stojí, napríklad priberanie, úzkosť, hormonálna nerovnováha, neplodnosť a tak ďalej.

Čo by ste mali vedieť o kortizole?

Kortizol je hormón produkovaný nadobličkami, ktorý patrí medzi steroidné hormóny. Ich úlohou je potláčať zápaly, riadiť metabolizmus v svaloch, pečeni či kostiach. Takisto sú zodpovedné za reguláciu cyklov spánku a bdenia.

Kortizol k životu a dobrému zdraviu nevyhnutne potrebujeme. Spomedzi všetkých úloh, ktoré plní v ľudskom tele, môžeme spomenúť nasledovné: reguluje stresové reakcie, reguluje metabolizmus, krvný tlak a cukor v krvi a potláča zápal.

Ľudské telo je dokonalý nástroj, a preto má hladinu kortizolu pod kontrolou kvôli zabezpečeniu homeostázy. Nášmu organizmu škodia vysoké, ale i nízke hladiny kortizolu. Vylúči ho aj vtedy, keď prežívame akútny, chronický alebo traumatický stres.


Zdroj: pixabay.com

Ako sa prejavujú dlhodobo zvýšené hladiny kortizolu?

  • Určite ste počuli o tom, že keď ste v dlhodobom strese, vaše telo má tendenciu ukladať tuk v oblasti brucha, a to i napriek tomu, že ste nezmenili jedálniček a ani pohybové aktivity.
  • Prítomné sú zmeny nálady a úzkosti, únava a problémy so spánkom.
  • U žien sa vyskytuje nepravidelná menštruácia a poruchy libida.
  • Príznakom je aj vysoký krvný tlak, akné či iné kožné problémy.
  • Osteoporóza alebo vyššia lámavosť kostí.
  •  Kortizol môže spôsobiť aj nadmerný smäd, zvýšenú mieru močenia a väčšiu náchylnosť na infekcie.

Čo spôsobuje dlhodobo zvýšené hladiny kortizolu?

Môže ísť, napríklad o depresiu, nadmernú pohybovú aktivitu, nedostatok niektorých živín v dôsledku nevyváženého jedálneho lístka, ochorenia obličiek alebo pečene, obezita, užívanie antikoncepcie alebo zápalové ochorenia.

Tipy, ako znížiť hladinu kortizolu
Ak si myslíte, že sa vás týka zvýšená hladina kortizolu, vždy môžete niečo robiť. Čo pomôže?

Zdroj foto: pixabay.com

Protizápalová diéta

Ak je váš životný štýl nezdravý a chcete znížiť hladinu kortizolu, jedným z riešení je protizápalová diéta. Je založená na príjme základných potravín najmä rastlinného pôvodu, ktoré sú zdrojom biologicky aktívnych látok, ktoré pomáhajú bojovať proti zápalu. Naopak, vysoko priemyselne spracované potraviny je dôležité v jedálničku maximálne obmedziť.

Techniky na zvládanie stresu

Vysoké hladiny kortizolu možno zmierniť pravidelnou pohybovou aktivitou v miernej intenzite, prechádzkami v prírode, denným praktizovaním vďačnosti, meditáciou, modlitbou, čítaním kníh, hlbokým dýchaním a tak ďalej.



Zdroj foto: pixabay.com

Pomôžu adaptogény i esenciálne oleje

Adaptogény sú vo svete rastlín preslávané tým, že pomáhajú človeku prekonávať záťaž. Tam však ich benefity nekončia, pretože sa spájajú s množstvom ďalších pozitívnych účinkov na zdravie. Samozrejme, v závislosti od konkrétneho adaptogénu. Do tejto kategórie patria, napríklad ashwagandha, astragalus, bazalka, rhodiola a mnohé ďalšie.

Z esenciálnych olejov stoja za vyskúšanie, napríklad levanduľa, tymián, mäta, citrón či santalové drevo. Pridajte ich do základového oleja a naneste na pokožku.

Mirka