Prirodzené spôsoby, ako zlepšiť pamäť

S pribúdajúcim vekom kognitívne funkcie klesajú. Ak je aj vaším problémom zhoršenie pamäti, môžete to zmeniť. Vedzte, že zlepšovanie pamäťových schopností so sebou prináša aj ďalšie príjemné benefity. Čo je dôležité?

Naučte sa niečo nové

Možno sa s pribúdajúcim vekom dostávate do rutiny a stereotyp, samozrejme, nielen ubíja, ale má negatívne účinky aj na kognitívne schopnosti. Zlepšiť pamäť i funkcie mozgu  a zároveň spestriť každodenný život môžete aj tým, že vystúpite z komfortnej zóny a začnete sa venovať niečomu novému a zaujímavému. Môže ísť, napríklad o učenie sa cudzieho jazyka, hranie šachu, tancovanie či hru na hudobný nástroj.

Stavte na protizápalovú stravu

To, čo jete, má vplyv na stav vášho fyzického i duševného zdravia. Voľné radikály a oxidačný stres vedú k poškodeniu buniek, predčasnému starnutiu a vzniku ochorení. Mozog chráni pred poškodením oxidačným stresom aj strava, konkrétne protizápalová diéta. Od nej je odvodené tzv. MIND stravovanie.

Je dokázané, že znižuje riziko demencie i vzniku Alzheimerovej choroby. V rámci MIND diéty je dôležité jesť zeleninu, najmä listovú, ale aj brokolicu, papriku, paradajky či mrkvu. Z ovocia vyhráva bobuľové, teda jahody, čučoriedky, maliny, černice či brusnice. V jedálnom lístku nesmú chýbať orechy a semená, celozrnné obilniny v podobe ovsených vločiek, hnedej ryže, celozrnného chleba a podobne. Dôležité sú tučné ryby bohaté na omega-3 tuky, chudé mäso či olivový olej. Do jedálnička možno zaradiť aj vajíčka, mliečne výrobky maximálne dva razy týždenne.

Obklopte sa dobrými ľuďmi

Mnohí starší ľudia sa cítia osamelo, čo im spôsobuje stres. Dlhodobý stres, samozrejme, negatívne vplýva aj na mozog. Podľa štúdií tomu možno predchádzať pestovaním vzťahov, ktoré stoja za to.

Urobte všetko preto, aby ste čas trávili s pozitívnymi ľuďmi, venujte sa vnúčatám, staňte sa súčasťou komunity vo vašom meste alebo si zaobstarajte domáce zvieratko. A vôbec to nemusíte preháňať. Podľa štúdie stačí už 10 minút rozhovoru s inou osobou denne na to, aby ste si zlepšili pamäť.

Pomôcť vám môžu aj nootropiká

Nootropiká možno jednoducho definovať ako látky, bylinky či výživové doplnky, ktoré majú priaznivý vplyv na funkcie mozgu. To znamená, že každá z nich pôsobí špecifickým spôsobom na mozog, napríklad mení hladiny určitých neurotransmiterov či hormónov, čím dodáva energiu, zlepšuje prietok krvi alebo mozog chráni. Môže ísť, napríklad o kofeín, adaptogény ako ženšen, liečivé huby ako cordyceps, vitamíny skupiny B či rybí olej.

Nepodceňujte spánok ani pohyb

Spánok ovplyvňuje to, ako sa cítite, koľko máte energie, do akej miery sa dokážete sústrediť alebo riešiť problémy. Dostatok spánku má, samozrejme, dopad aj na pamäťové schopnosti. Čo sa týka pohybu, tak napríklad spomaľuje zmeny súvisiace s vekom v hipokampe, zlepšuje zásobovanie mozgu kyslíkom a posilňuje neuroplasticitu mozgu.

Mirka