Prírodné tipy na bielenie zubov

Nie každý z nás dostal do vienka žiarivo biele zuby. To však nič nemení na tom, že zuby je možné do určitej miery vybieliť. Alternatívou chemických bieliacich prostriedkov sú tie prírodné.

Pri správnom používaní sú prírodné prostriedky na bielenie zubov bez nepríjemných vedľajších účinkov, a teda nepoškodzujú zuby. Okrem toho sú ľahko dostupné a vyjdú vás na pár centov.

Tipy, ako vybieliť zuby prirodzene

Existuje niekoľko potravín, ktorými si môžete pomôcť pri bielení zubov. Avšak nikdy ich nevyužívajte dlhodobo, pretože by ste si mohli poškodiť zuby a ďasná. Čo stojí za vyskúšanie?

Citrónová šťava so sódou bikarbónou

Citrónová šťava je zdrojom kyseliny, ktorá pomáha odstraňovať škvrny na zuboch. Sóda bikarbóna pôsobí ako abrazívne čistiace činidlo, čiže pomáha so zažltnutím zubov. Na bielenie zubov stačí zmiešať sódu s citrónovou šťavou a aplikovať ju zubnou kefkou na zuby.
 
Zdroj foto: freepik.com

Jahody a sóda bikarbóna

Ďalšou skvelou bieliacou dvojicou na zuby je kombinácia jahôd so sódou bikarbónou. Jahody sú jednou z potravín, ktorá prirodzene čistí zuby. Navyše sú zdrojom enzýmov odstraňujúcich žlté pigmenty na zuboch. Na vytvorenie pasty použite popučené jahody s trochou sódy a pastu aplikujte na zuby.

Vyskúšajte kokosový olej

Prírodným prostriedkom na bielenie zubov je aj kokosový olej. Skúste si po umytí zubov vložiť lyžicu oleja do úst a nechať ho rozpustiť. Alebo kokosový olej naneste na zuby po vyčistení, aby mohol pôsobiť. Kokosový olej zuby čistí, má antimikrobiálne vlastnosti a prospieva aj ďasnám.

Použite jablčný ocot

Jablčný ocot má schopnosť odstrániť i odolné škvrny na zuboch, napríklad od kávy alebo cigariet. Je za to zodpovedná najmä kyselina octová. Aj v tomto prípade sa však používanie jablčného octu neodporúča dlhšie ako 30 dní, pretože môže poškodiť zubnú sklovinu.

Dajte šancu citrónovej alebo pomarančovej kôre

S bielením zubov pomôže aj pravidelné čistenie citrónovou alebo pomarančovou kôrou. Po jej použití si však vždy dôkladne vypláchnite ústa.
 
Zdroj foto: freepik.com

Aktívne uhlie

Ak si potrebujete vybieliť zuby prírodným spôsobom, ďalším pomocníkom v tomto smere je aktívne uhlie. Disponuje pórovitou štruktúrou, ktorá zbavuje zuby škvŕn i nečistôt. Stačí, keď si mokrú zubnú kefku namočíte do prášku aktívneho uhlia a môžete sa pustiť do čistenia zubov.

Dbajte na dôsledné čistenie zubov

Prírodné prostriedky na bielenie zubov vám pomôžu získať svetlejší odtieň zubov. Avšak kľúčové je dodržiavať zásady hygieny. To znamená, čistiť zuby minimálne dva razy denne, vrátane jazyka. Na to nestačí zubná kefka a pasta, ale treba použiť aj medzizubné kefky a zubnú niť.

Podľa názorov odborníkov môžete zuby vybieliť aj tak, že si ich vyčistíte po každom jedle a pití čaju či kávy. Je to síce náročný proces, ktorý si vyžaduje trpezlivosť, ale funguje.

Mirka