Prírodné recepty, ktoré udržia krvný tlak v norme

Po príčinách hypertenzie netreba pátrať dlho. Najčastejšie je spojená s nezdravým životným štýlom, teda obezitou, nadváhou, vysokým prísunom soli, alkoholu a tiež stresu.

Máte vysoký krvný tlak? Potom by ste ho nemali podceňovať a pravidelne si hodnoty merať. Vhodné je zbaviť sa nadbytočných kilogramov, obmedziť príjem soli a alkoholických nápojov, pravidelne sa hýbať a celkovo ozdraviť svoj jedálny lístok.

Prírodné tipy na zníženie krvného tlaku

  • Pravidelne konzumujte obilné vločky

Pri vysokom krvnom tlaku je výbornou voľbou konzumácia ovsených vločiek. Obsahujú rozpustnú vlákninu a ďalšie živiny, ktoré prospievajú kardiovaskulárnemu systému. Vhodné sú aj pohánkové vločky, ktoré sú zdrojom rutínu.

  • Pomoc ponúka aj cvikla

Okrem toho, že je bohatou zásobárňou železa, obsahuje aj rad ďalších živín. Patria medzi ne vitamíny zo skupiny B, draslík, horčík, vápnik a ďalšie. Cvikla je chutná vo forme smoothies. Hodí sa aj na prípravu šalátov a výborne chutí pečená s bylinkami.

  • Arónia čierna

Čaj z arónie čiernej pozitívne vplýva na pružnosť a pevnosť ciev a je výborný na celkovú detoxikáciu organizmu. Keďže plody arónie majú svoju charakteristickú chuť, odporúča sa kombinovať ich s inými druhmi ovocia. Možno si z nich pripraviť aj kompóty a džemy. Vhodné je však namiesto cukru použiť zdravšie náhrady, ako napríklad trstinový cukor alebo stéviu.

  • Dajte prednosť zdravým olejom

Pri príprave pokrmov využívajte zdravé oleje. Výborný je napríklad olivový alebo kokosový. Keďže pri vysokom krvnom tlaku je potrebné obmedziť príjem soli, nebojte sa siahnuť po bylinkových olejoch, ktoré dodajú jedlu vynikajúcu chuť.

  • Nebojte sa cesnaku

Mnohí sa mu stále bránia kvôli výraznej aróme. Nikto mu však nemôže uprieť množstvo pozitívnych účinkov. Z hľadiska vysokého krvného tlaku je prospešný hlavne alicín, ktorý sa uvoľňuje pri krájaní cesnaku. Najlepšie je cesnak konzumovať čerstvý.

  • Čaj z hlohu obyčajného

Tento čaj kúpite bežne v lekárni. Je známy tým, že sa podieľa na úprave krvného tlaku a zlepšuje prietok krvi. Prospešný je aj pri depresiách, úzkostiach a nespavosti.

  • Prospievajú aj banány a horká čokoláda

Pri vysokom krvnom tlaku je dôležité obmedziť aj zdroje rýchlych cukrov (biele pečivo, koláče, zákusky, sladkosti). Naopak, vhodné je do jedálneho lístka zaradiť banány a kvalitnú horkú čokoládu. Banány obsahujú draslík, ktorý reguluje krvný tlak. Podobné účinky má aj horká čokoláda. Dbajte na to, aby ste ju konzumovali s mierou a vyberajte si čokoládu s čo najvyšším podielom kakaa.

  • Šafran

Patrí medzi vzácne druhy korenín. Zoženiete ho aj vo forme výživových doplnkov. Podieľa sa na harmonizácii krvného tlaku a pozitívne ovplyvňuje zdravie kardiovaskulárneho systému.

-m-