Prírodné prostriedky proti migréne

Nepríjemná bolesť, ktorá migrénu sprevádza, dokáže človeka odstaviť od pracovných i domácich povinností. Najhoršie je, že nie sú len krátkodobou záležitosťou, ale podľa odborníkov môžu trvať až 72 hodín.

Mnohí s nepríjemnou bolesťou vyhľadajú lekára, snažia sa jej zbaviť liekmi, poprípade použiť iné techniky, ktoré pomáhajú migréne predchádzať. Podstatnú úlohu, samozrejme, zohráva životný štýl a pomocníkmi sa zdajú byť aj niektoré liečivé rastliny.

Bylinkami proti migréne
Jednou z byliniek, ktorá pomáha predchádzať migréne je králik ružový. Rastlina je známa aj pod názvom rimbaba obyčajná. Okrem toho, že pôsobí ako analgetikum, má tiež schopnosť poradiť si so zvýšenou teplotou a ťažkostiach s menštruáciou. Táto „liečivka“ je známa už stovky rokov. Starí Gréci ju využívali hlavne na opuchy a zápaly všetkého druhu. Východoeurópske kultúry ňou riešili bodnutia hmyzom i bolesti hlavy. Najúčinnejšia je čerstvá, no treba dať pozor na dávkovanie, pretože môže spôsobiť drobné vriedky či nadúvanie.

Ďalšou bylinou, ktorá môže pomôcť s bolesťami hlavy a migrénou je deväťsil lekársky. Na tento účel sa používajú nielen zápary s rastliny, ale k dispozícii sú aj výživové doplnky. Oveľa známejšou rastlinou v tomto smere je mäta prieporná. Ak vás najbližšie začne trápiť migréna so svojimi príznakmi, určite túto liečivú rastlinu vyskúšajte. Okrem toho sa využíva aj na zmiernenie kŕčov, pri tráviacich problémoch a bolestiach zubov. Bojovníkom proti migréne je aj zázvor. Liečivý koreň zázvoru sa teší veľkej popularite aj u nás hlavne v zimných mesiacoch.
V ajurvédskej medicíne sa bežne používa ako prostriedok proti bolestiam hlavy a aj brucha. Medzi liečivými rastlinami, ktoré sú vhodné pri migréne, sa nachádza aj valeriána lekárska. Hoci ju poznáme skôr ako prostriedok na upokojenie či pre lepší spánok, vedecké štúdie naznačujú, že pomáha aj pri bolestiach hlavy.
Bojovníkov proti migréne, ktorých nám ponúka príroda, je však oveľa viac. Účinný je i levanduľový olej, rozmarín, listy lipy alebo chmeľ.

Masáž, esenciálne oleje a správne živiny
Samozrejme, zásadný vplyv na vznik bolesti hlavy má celkový životný štýl a schopnosť zvládať stres. Nevyhnutné je správne stravovanie, dostatok pohybu a kvalitný spánok. Úľavu od stresu, napätia či úzkosti prináša aj masáž. Teda, ak máte tendenciu k častému vzniku migrén, skúste zájsť pravidelne na masáž. Poruke majte aj esenciálne oleje z levandule, zázvoru či mäty, ktoré v prípade potreby aplikujete na pokožku. Pomôžu vám zmierniť bolesť a relaxovať.

Migréna často vzniká po konzumácii niektorých jedál, preto je vhodné písať si denník, aby ste zistili, čo ju vyvoláva. Ako vhodný prostriedok prevencie sa javí zníženie príjmu nezdravých tukov. Naopak, odporúča sa dbať na dostatočný prísun omega-3 mastných kyselín, horčíka, vitamínov zo skupiny B, koenzýmu Q10 a tiež melatonínu.

-m-