Prírodné oleje sú priateľmi krásnej pokožky. Poznáte ich účinky? (II. časť)

Prírodné oleje sú vhodné pre všetky typy pleti. Obzvlášť ich ocení starnúca, suchá a problematická pleť. Pokožke dodajú mnoho živín. Ktorý z nich sa stane súčasťou vašej kozmetiky?

Amarantový olej
Amarantový olej obsahuje látku s názvom skvalén, ktorá pokožku chráni pred voľnými radikálmi. Títo nepriatelia zdravia i krásnej pleti spôsobujú starnutie a vznik rozličných kožných problémov. Amarantový olej je vynikajúcim omladzujúcim prostriedkom pre starnúcu pleť so sklonom k tvorbe vrások, pretože okrem skvalénu obsahuje aj vitamín E (významný antioxidant). Ak vás trápi ekzém, akné, drobné ranky, popáleniny, alebo uštipnutie, amarantový olej je dobrým pomocníkom.

Tekvicový olej
Ak máte nadmerne suchú pleť, určite oceníte vlastnosti tekvicového oleja. Vyživuje, hydratuje a regeneruje. Rovnako vhodný je aj pre zrelú pleť, pretože má schopnosť pomôcť pri vyhladzovaní vrások. Pomôže aj pri rankách, odreninách a popáleninách. Tekvicový olej môžete pridať do krému, alebo použiť ako masku s dobou účinku aspoň 30 minút (nanesiete na očistenú pleť a necháte pôsobiť). Doprajte ho pokožke aj po slnení, pretože zabezpečí rovnomerné sfarbenie.

Olej z pestreca mariánskeho
Pestrecový olej je odporúčaný najmä na vnútorné užívanie pri problémoch s pečeňou. To, že je vhodný aj na problematickú pleť, nevie každý. Pokožke dodá živiny, hydratuje ju a vyhladí vrásky. Ak sa chcete zbaviť vrások, naneste mierne zohriaty pestrecový olej na dokonale vyčistenú pokožku na dobu 40 minút a opláchnite.

Olej z vlašských orechov
Vlašské orechy sú pokladom v zdravej výžive kvôli obsahu nenasýtených mastných kyselín, mnohých vitamínov a minerálov. Lisovaním za studena sa z nich získava olej, ktorý má významné hydratačné účinky. Ocení ho zrelá pleť a citlivá pokožka. Tento olej si poradí aj s popáleninami a poraneniami.

Pupalkový olej
Ak máte dlhodobé kožné problémy, užívajte pupalkový olej vnútorne v množstve jednej až dvoch čajových lyžičiek denne. Samozrejme, je určený aj na vonkajšie použitie. Hydratuje, preto olej ocení suchá a citlivá pokožka. Pomôže aj pri problémoch s lupienkou a ekzémami. Pupalkový olej používajte v kombinácii s inými druhmi olejov, alebo spolu s krémom.

Argánový olej
Tento olej patrí medzi vzácne oleje. Pleť vyživí, hydratuje, tónuje. Má protizápalové a hojivé účinky. Je vhodný ako náhrada krému, teda v čistej neriedenej forme.

-m-
Obrázok: freedigitalphotos.net, Gualberto 107