Prírodné oleje sú priateľmi krásnej pokožky. Poznáte ich účinky? (I. časť)

Na rozdiel od bežných kozmetických preparátov neobsahujú prírodné oleje konzervačné látky, farbivá a ani umelé arómy. Naopak, sú plné živín, ktoré pleť ocení. Môžete ich používať samostatne, alebo pridať do krémov či telových mliek. Pleť sa vám poďakuje. Ktorý z nasledovných prírodných olejov je práve pre vás?

Olivový olej
Najdostupnejší a so širokým spektrom pozitívnych účinkov. A samozrejme, overený stovkami rokov, pretože v kozmetike sa využíva naozaj dlhú dobu. Olivový olej. Je vhodný na pleť i vlasy. Mierne zohriaty sa uplatní ako vyživujúci odstraňovač mejkapu. Je vďačným pomocníkom pri redukcii vrások okolo očí. Pre tento účel stačí olivový olej naniesť na pleť v oblasti očí a nechať pôsobiť aspoň polhodinku.

Ricínový olej
Ricínový olej je vhodný pre citlivú pleť a pokožku náchylnú na tvorbu vrások. Je však vhodné kombinovať ho s inými druhmi prírodných olejov, alebo ho jednoducho pridať do používaného krému. Ak potrebujete vyhladiť vrásky, zmiešajte ricínový olej s olivovým, alebo rakytníkovým olejom.

Rakytníkový olej
Rakytník rešetliakový je aktuálne veľmi populárny kvôli bohatému obsahu živín. Práve zo semien a plodov sa lisovaním za studena získava rakytníkový olej. Aplikujte rakytníkový olej na pleť v prípadoch, že potrebujete vyhladiť vrásky, zlepšiť celkový tón, pevnosť a pružnosť pleti. Pomôže i pri drobných rankách a kožných problémoch ako akné alebo ekzémy.

Kokosový olej
Kokosový olej je pre svoje vlastnosti v kozmetike naozaj často využívaný. Je vhodný pre starnúcu, suchú a citlivú pokožku. Hneď po použití kokosového oleja zostáva pleť hebká a vyživená. V letných mesiacoch ho aplikujte na pokožku pred i po pobyte na slnku. Vyhnete sa spáleniu a zabezpečíte rovnomerné opálenie.

Avokádový olej
Avokádový olej ocení najmä suchá a starnúca pleť. Má veľmi dobré upokojujúce účinky a podporuje tvorbu nových kožných buniek. Podporuje produkciu kolagénu a elastínu, od ktorých závisí pevnosť a pružnosť pokožky. Samozrejme, produkcia týchto dvoch látok sa s pribúdajúcim vekom znižuje. Možno ho použiť aj na elimináciu vrások okolo očí, kde je pokožka výrazne jemnejšia.

Jojobový olej
Najmä kvôli konzistencii (pripomína skôr tekutý vosk) sa odporúča tento prírodný olej zmiešať s inými druhmi olejov. Disponuje výraznými hydratačnými a vyživujúcimi účinkami, preto je vhodný aj pre starnúcu pleť. V oleji obsiahnuté látky pôsobia protizápalovo. Odporúča sa aj pri akné a kožných problémoch. Dokonca upokojí pleť a hydratuje po opaľovaní.

-m-
Obrázok: freedigitalphotos.net, Idea go