Prírodné lieky na úzkosť

Dnešná uponáhľaná doba so sebou prináša veľa stresu a s ním aj čoraz viac ľudí trpiacich úzkosťou. Úzkosti však prispievajú k rozvoju mnohých chronických ochorení a celkovo znižujú kvalitu života. Je preto dôležité vedieť, ako si pomôcť. Vo vážnejších prípadoch môžu byť riešením lieky, no niekedy si dokážeme pomôcť aj prírodnými prostriedkami, ktoré nepredstavujú riziko vedľajších účinkov.

Zlepšenie môže priniesť hlavne konzumácia zdravej a vyváženej stravy s obsahom dôležitých živín a zavedenie menších či väčších zmien do nášho života. Čo všetko máme v boji s úzkosťou k dispozícii?

Zdravá strava s dostatkom živín

Všetci vieme, že strava ovplyvňuje naše zdravie. A nielen to fyzické, ale aj psychické. Toto spojenie dokazujú aj viaceré štúdie.

Pravidelný príjem kvalitných zdravých tukov, nerafinovaných sacharidov a bielkovín je dôležitou súčasťou jedálnička, ak chceme predchádzať úzkostiam, alebo ich zmierniť.

Veľmi prospešné sú potraviny s obsahom vitamínov skupiny B, horčíka, vápnika a omega-3 mastných kyselín.

Konkrétne je dobré zamerať sa na potraviny, ako napríklad:

  • ryby ulovené vo voľnej prírode (ako losos, makrela, tuniak a sleď)

  • hovädzie mäso kŕmené trávou a bio kuracie mäso

  • vajcia

  • jogurt alebo kefír

  • listová a iná čerstvá zelenina

  • čerstvé ovocie

  • morské riasy

  • zdravé tuky (ako avokádo, kokosový olej a olivový olej)

  • fazuľa a iné strukoviny

  • orechy a semená

  • nerafinované zrná (napríklad quinoa a jačmeň)

Zdroj foto: freepik.com

Pozor na sladké a spracované potraviny

Cukor a rafinované sacharidy spôsobujú výkyvy hladiny cukru v krvi počas dňa, čo zvyšuje úzkosť, nervozitu a únavu. Výskumy preukázali, že konzumácia potravín s vysokým glykemickým indexom môže prispieť k úzkosti a depresii.

Z jedálnička je preto lepšie vynechať rafinované potraviny, pečivo a rôzne sušienky, sladké cereálie, sladené nápoje, ale aj rýchle občerstvenie, vyprážané jedlá či spracované mäso.

Výborné účinky proti úzkosti sa ukázali pri keto diéte (strava s vysokým obsahom tuku a nízkym obsahom sacharidov). Predbežný výskum na zvieratách zistil, že dodržiavanie tejto diéty môže viesť k zníženiu rizika úzkosti. Avšak do úvahy treba vziať aj riziká tohto stravovania.

Nepriateľ kofeín a alkohol

Štúdia publikovaná v British Journal of Psychiatry zistila, že abstinencia od alkoholu je spojená s nižším rizikom úzkosti. Najlepšie je vyhnúť sa alkoholu celkom, prípadne ho obmedziť na maximálne jeden až tri alkoholické nápoje týždenne.

Účinky kofeínu na nervovú sústavu sú tiež pod neustálym drobnohľadom. Výskum naznačuje, že priveľa kofeínu môže vyvolať príznaky úzkosti a ľudia s panickou poruchou a sociálnou úzkosťou sa zdajú byť obzvlášť citliví na účinky kofeínu. Pri úzkostiach sa odporúča obmedziť kávu na maximálne jednu šálku denne alebo ju celkom nahradiť zdravšou alternatívou, napríklad v podobe čaju.

Spánok a meditácia

Je dokázané, že množstvo a kvalita spánku značne ovplyvňuje našu psychiku. Nedostatok spánku alebo jeho nízka kvalita môžu prispievať k úzkostiam, nervozite, podráždenosti a napätiu. Pre zdravie človek potrebuje 7 až 9 hodín spánku každú noc.

Zdroj foto: freepik.com

Meditácie sú ďalším overeným spôsobom, ako si pomôcť v boji proti úzkosti, takže ich tiež možno zaradiť do svojho “arzenálu prírodných zbraní” proti úzkosti.

Fyzická aktivita

Pravidelný pohyb je neoddeliteľnou súčasťou zdravého životného štýlu. Pomáha zlepšiť kvalitu spánku, znižovať zápalové procesy, zvyšovať sebavedomie a zmierňovať stres a napätie. Pri problémoch s úzkosťou sú dobrou voľbou, napríklad joga a taiči.

Účinky jogy na zníženie stresu a úzkosti preukázali aj viaceré výskumy. Prospešné však môžu byť aj iné pohybové aktivity, ako sú beh, chôdza, turistika, tanec a iné.

Čo ešte pomôže?

Okrem vyššie uvedeného si môžeme pomôcť aj ďalšími prírodnými spojencami. Vyskúšať možno esenciálne oleje (napríklad levanduľový alebo harmančekový) a niektoré výživové doplnky, ako komplex vitamínov B, horčík, ashwagandhu, výťažky z byliniek valeriánu lekárska, ľubovník bodkovaný či rozchodnicu ružovú. Dobré účinky má aj L-tryptofán, čo je jedna z esenciálnych aminokyselín so schopnosťou regulovať stavy podobné depresii.

 

 

 

 

Zdroj foto: freepik.com