Prírodná kozmetika

Prírodná kozmetika bola využívaná už v staroveku a dnes je absolútnym trendom vďaka obsahu prírodných látok a substancií.

Už v starom Egypte poznali pleťové oleje, voňavé vody, rúže alebo šminky. Obzvlášť Rimanky si ošetrovali pleť prírodnou kozmetikou. V Indii sa ešte stále používa henna na farbenie vlasov a šupa z orechov ako make-up pre dennú kozmetiku. Čím ďalej, tým viac sa aj v dnešnej Európe kozmetický priemysel vracia k prírodným zdrojom.

Rastliny a rôzne bylinky krášlia pleť prirodzeným spôsobom. Známe je používanie uhorkových plátov na pokožku tváre, citrónovej šťavy na zjemnenie pokožky rúk, stará známa žihľava pôsobí odvodňujúco a podporuje prekrvenie. Kamilky sa výborne hodia na vyhladenie a vyčistenie pleti. Levanduľa okrem toho, že krásne vonia, pôsobí upokojujúco a stimulujúco. Šalvia popri liečivých účinkoch na hrdlo je využívaná aj ako deodorant.

Telové mlieko

Pol litra plnotučného mlieka alebo srvátky a za hrsť bylín - kvety bazy, lipy a kamiliek. Byliny vložíme do zohriateho mlieka, zamiešame a cca po 3 hodinách scedíme. Pridáme polievkovú lyžicu medu. Lotio je ihneď vhodné na použitie. Môžeme skladovať v chladničke asi týždeň.

Vlasový šampón

Vezmeme asi 2 polievkové lyžice jemného detského šampónu a zmiešame ho s 2 lyžicami silného bylinného extraktu. Bylinkový extrakt pripravíme zo 100 g čerstvých alebo 50 g sušených bylín, ktoré zalejeme vriacou vodou a zakryté necháme postáť asi 1 hodinu.

Bylinný kúpeľ

Naplníme plátenné vrecúško bylinkami napr. medovkou, žihľavou a zavesíme ho pod tečúcu horúcu vodu. Takýto kúpeľ pôsobí uvoľňujúco, očistne a ošetrujúco.

Nevýhodou takýchto vlastnoručne zhotovených kozmetických prípravkov je iba ich krátka doba trvanlivosti.

(de)