Pripravte si kel!

Do šalátov sa síce nehodí, ale je skvelý dusený alebo ako príloha. V staroveku sa považoval  za veľmi chutnú zeleninu, síce predovšetkým v chudobných štvrtiach, ale odvtedy prešiel kus cesty a dnes sa dostáva i do tých naj vychýrenejších reštaurácií.

Kel a kilá

Z hľadiska racionálnej výživy je kel výborným zdrojom vlákniny. V porovnaní s kapustou obsahuje viac vitamínu B1 a B2. Taktiež obsahuje značné množstvo vitamínu U, ktorý je účinný pri žalúdočných vredoch. Obsahuje sírne zlúčeniny, ktoré pošteklia náš nos najmä pri varení. Neodvracajte sa však. Vedci z viedenskej univerzity prišli na to, že horčičné oleje z kelu zbavujú ľudské telo jedov a najmä oslobodzujú črevá od rakovinotvorných buniek. Kel obsahuje aj balastné látky, ktoré podporujú rýchle a ľahké trávenie. Mali by ste ho preto pripravovať čo najšetrnejšie, aby ste napríklad pri dlhom varení nezničili všetky dôležité živiny. Kel síce podporuje aj chuť na jedlo, ale zároveň dáva do pohybu vaše trávenie.

Tri v jednom

Je vhodnou zeleninou nielen pri diétach, ale aj pri sychravom a chladnom počasí. Kel má odvodňujúce účinky a posilňuje imunitný systém. Málokto vie, že obsahuje toľko vitamínu C ako pomaranče, 100 g kelu pokrýva dennú dávku tohto vitamínu. Spolu s vitamínom E a betakaroténom patrí vitamín C k najlepším špecialistom na imunitu. Obsiahnuté horčičné oleje majú antibakteriálne účinky.

Čo ešte skrýva

Okrem spomenutých látok obsahuje kel fosfor, železo, vápnik, sodík, draslík a železo. Najmä v zime by sme mali dbať na dostatok týchto minerálnych látok. Vonkajšie listy nezahadzujte! Obsahujú totiž oveľa viac výživných látok ako vnútorné listy a hlúbik.

(-de-)