Príprava detskej izby nie je len o nábytku, ale aj o zvukovej izolácii

S narodením prvého dieťaťa sa zmení veľa vecí. Vrátane domácnosti, do ktorej dieťa príde. Na začiatku síce pribudne len pár kusov nábytku ako postieľka, či komoda na detské oblečenie, ale skôr či neskôr príde čas aj na zariaďovanie detskej izby.

Aby vaše dieťa nič nerušilo

Ak ste čakali, že teraz budeme hovoriť o tom, aký nábytok by nemal v detskej izbe chýbať, tak ste neuhádli. Zameriame sa totiž na nenápadnú, ale o to dôležitejšiu súčasť detskej izby. Teda v prípade, že bývate v byte. Hovoriť budeme o odhlučnení.

Detská izba je takou multifunkčnou miestnosťou. Slúži na trávenie voľného času, ale aj na spánok. A aby sa vaše dieťa mohlo dobre vyspať, nemalo by ho nič vyrušovať. A už vôbec nie hluční susedia, či ruch zo spoločných priestorov v bytovom dome.

Preto v prípade, že detská izba vo vašom byte zdieľa niektorú zo stien s vedľajším bytom alebo so spoločnou chodbou na poschodí, nezaškodí ešte predtým, než ju zariadite, zvukovo izolovať túto potenciálne „problémovú“ stenu. Na to slúžia rôzne materiály, napríklad akustická pena, resp. ich kombinácie, ktoré spolu vytvoria konštrukciu, ktorá účinne izoluje hluk šíriaci sa spoza steny.

A aby ani vaše dieťa nikoho nerušilo

Čo si však budeme hovoriť aj deti robia hluk. A nie je ho málo. Hovoriť by o tom vedeli najmä všetci tí, ktorí majú v bytovom dome nad sebou rodinu s deťmi a pravidelne počúvajú detský dupot. Ak teda nebývate na prízemí, je dobré pri riešení detskej izby myslieť aj na susedov pod vami.

A čo týmto susedom pomôže? Jedine účinná kročajová izolácia. Tá sa dá umiestniť tak pod podlahu ako aj pod koberec. A na čo vlastne slúži? Ako už jej názov napovedá, na izolovanie kročajového hluku, čiže hluku od kráčania, dupotu, posúvania stoličiek a všeobecne hluku, ktorý vzniká pri kontakte s podlahou.

 

 

 

 

Zdroj foto: Autor: Pixel-Shot / Stock.adobe.com