Príjem kyseliny listovej treba zvýšiť už pred otehotnením

Hovorí sa, že keď chcete otehotnieť, mali by ste sa správať tak, ako keby ste už tehotná boli. Platí to napríklad aj pre príjem kyseliny listovej.

Niektorí odborníci odporúčajú zvýšiť príjem kyseliny listovej už niekoľko týždňov pred plánovaným otehotnením, pretože ide o vitamín dôležitý pre vývoj plodu. Samozrejme, počas prvých troch mesiacov tehotenstva je nevyhnutnosťou.

Čo je kyselina listová?

Kyselina listová je jedným z vitamínov skupiny B. Nazýva sa aj folacín, alebo vitamín B9. V ľudskom tele plní veľa funkcií. Čo sa týka tehotenstva a vývoja plodu v lone matky, je prevenciou pred vznikom defektov neurálnej trubice. Tá predstavuje základ nervového systému embrya. Podľa vedeckých výskumov má kyselina listová schopnosť znížiť tieto riziká až o 50-70 percent.
Folacín je nevyhnutný aj pre červené a biele krvinky a normálny rast. Nedostatok tohto vitamínu sa v tehotenstve spája nielen s defektmi nervovej trubice, ale aj ďalšími vývojovými chybami, s potratom, predčasným pôrodom i nízkou pôrodnou hmotnosťou. Ďalej môže spôsobiť u tehotnej ženy anémiu a zvýšenú hladinu homocysteínu, ktorý je zodpovedný za vznik viacerých ochorení.

Koľko kyseliny listovej potrebuje žena, ktorá chce otehotnieť?

Za odporúčanú dennú dávku kyseliny listovej pre dospelých sa považuje množstvo 400 mikrogramov denne. Toto odporúčanie platí aj v období pred tehotenstvom. Čo sa týka samotného tehotenstva, množstvá sa zvyšujú. Minimálne denne prijaté množstvo u tehotnej by malo byť 600-800 mikrogramov.

Dôležité sú hlavne vhodné potraviny

Kyselina listová sa nachádza v rozličných potravinách, preto je najlepšie voliť pestrú stravu. Bohato je zastúpená v ovocí a zelenine, ktoré treba jesť čerstvé. Inak sa môže stať, že sa pôsobením tepla alebo kyslíka veľké množstvo folacínu v potravinách zničí. Kyselina listové je bohato zastúpená napríklad v paradajkách, reďkovke, špenáte, karfiole či kapuste. Z ovocia to je hlavne melón, maliny a čučoriedky. Zabúdať netreba ani na strukoviny, celozrnné pečivo alebo vlašské orechy, kde je tento vitamín prítomný tiež.

-w-