Pri paradentóze pomôže šalvia, mäta i ovsené vločky

Paradentóza vzniká v dôsledku premnoženia baktérií, ktoré postupne narúšajú ďasná a ukotvenie zubov. Najčastejšími príčinami paradentózy sú nesprávna hygiena a nevhodné zloženie stravy. Často paradentózou trpia fajčiari a alkoholici. Ďasnám neprospieva ani nadmerná konzumácia sladkostí.

Liečba paradentózy patrí do rúk lekára. Môže spočívať v dezinfekcii ústnej dutiny, chirurgickom zákroku, nasadení antibiotík a podobne. Nevyhnutnosťou je pravidelné a dôkladné čistenie zubov i jazyka, používanie ústnej vody s antibakteriálnym účinkom, ktorá je určená ako podpora pre liečbu paradentózy.

Pomôcť môžu aj niektoré prírodné prostriedky.

  • 1. Šalvia lekárska

Šalvia je vhodná na prípravu záparu, ktorým možno pravidelne kloktať ústnu dutinu. Pomôže pri paradentóze, hnisavých vačkoch na ďasnách a krvácajúcich ďasnách, ale aj zápaloch mandlí. Na ďasná má sťahujúce a dezinfekčné účinky. Na prípravu výplachu treba 2-3 čajové lyžičky na 250 ml vody. Ústnu dutinu treba šalviou ošetriť minimálne dva razy denne po vyčistení zubov.

  • 2. Mäta pieporná

Aj táto liečivá rastlina sa často nachádza v produktoch, ktoré sú určené na starostlivosť o ústnu dutinu. Podobne ako zo šalvie, tak aj z mäty možno pripraviť odvar, ktorým sa pravidelne ošetruje ústna dutina. Okrem toho sa používa aj pri zápaloch kože či problémoch s dýchacími cestami.

  • 3. Kamilky

Rumanček je vďačnou liečivou rastlinou, ktorá má široké uplatnenie zvnútra i zvonku. Často sa používa pri kožných zápaloch, drobných ranách a popáleninách, ktoré sa pomaly hoja. Je vhodný aj na oslabené ďasná, ktoré posilní a upokojí. Na tento účel možno použiť aj esenciálny olej, ktorý treba, samozrejme, zriediť.

  • 4. Repík lekársky

Repík lekársky je cenený hlavne kvôli výborným protizápalovým vlastnostiam. Poradí si s ranami, ktoré sa nechcú hojiť, s ekzémami, akné, ale aj s kŕčovými žilami a hemoroidmi. Na kloktanie ústnej dutiny si pripravujeme zápar z približne dvoch polievkových lyžíc, ktoré zalejeme 2 decilitrami vody.

  • 5. Dubová kôra

Hoci sa dubová kôra využíva hlavne pri hemoroidoch, je vhodné vyskúšať ju i pri problémoch s paradentózou.

  • Náš tip: Uvedené bylinky možno použiť nielen na vyplachovanie ústnej dutiny, ale aj na masáž ďasien jemnou zubnou kefkou.

Pomôžu aj správne vitamíny, minerály a stopové prvky

Aj pri paradentóze sa treba zamerať nielen na dôslednú hygienu, ale aj posilnenie imunitného systému. Je dôležité sústrediť sa na dostatočný prísun vitamínu C. Je zastúpený nielen v citrusových plodoch, ale aj v paprike, kivi, keli, kapuste, petržlenovej vňati, šípkach či paradajkách. Pre regeneráciu slizníc je potrebný aj beta-karotén. Provitamín vitamínu A je zastúpený v žltých, oranžových, červených ovocných a zeleninových plodoch. Pre lepšie hojenie rán a silnejšiu imunitu je nevyhnutný aj zinok. Nachádza sa v pšeničných otrubách, slnečnicových a tekvicových semienkach či droždí. Pri ťažkostiach s paradentózou je vhodnou voľbou aj užívanie doplnkov v podobe koenzýmu Q10.

http://www.freedigitalphotos.net/images/smiling-woman-and-teeth-brush-photo-p188921