Pri boľavých kĺboch i svaloch pomôže svištia masť

Možno ste ich niekedy stretli pri potulkách prírodou a vtedy vám ani nenapadlo, že z tukového tkaniva svišťov sa napríklad vo Švajčiarsku vyrába svištia masť. Zoženiete ju i u nás.
Zvykli sme si na rybí olej, hadiu masť či jelení loj, no svištia masť pre nás až taká bežná nie je. V oblastí Álp sa však používa sviští tuk stovky rokov hlavne na zmiernenie ťažkostí pohybového aparátu.
Aktuálne sú producentmi pravej svištej masti Nemecko, Rakúsko a Švajčiarsko. Na čo všetko je vhodná? Vyskúšajte ju v prípade, ak vás bolia kĺby, kosti, chrbtica, trápi vás svalová horúčka alebo tenisový lakeť. Hodí sa i vtedy, keď ste to prehnali s cvičením alebo fyzickou prácou. Prinesie úľavu preťaženým svalom. To však nie je všetko. Zmierňuje aj príznaky niektorých kožných ochorení, ako napríklad psoriázy a pomáha hojiť jazvy.

Akú svištiu masť si vybrať?

Masť z tukového tkaniva svišťa sa vyrába v Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku, teda väčšinou ide o kvalitné produkty, ktoré obsahujú aj ďalšie zložky. Tie pozitívne účinky svištieho tuku znásobujú. Môže ísť o mentol alebo eukalyptus, ktoré príjemne chladia a sú určené hlavne na pohybový aparát. Výrobky s prídavkom bambuckého masla, palmového oleja a liečivých rastlín sú prioritne určené skôr na ošetrovanie kožných problémov. Môže ísť o ekzémy alebo jazvy.
Svištiu masť možno použiť i ako náhradu za preparáty s obsahom ketoprofénu, ktorý má protizápalové účinky a používa sa na liečbu poranení, pri bolesti kĺbov alebo chrbtice. Aktuálne sú u nás masti a gély s touto látkou na lekársky predpis, preto je svištia masť dostupnejšou alternatívou.

Použitie je jednoduché

Ak vás bolí drieková časť chrbtice, tak masť aplikujte v primeranom množstve na túto oblasť. Urobte tak 2-3 razy denne. Rovnaký postup použite na ktorúkoľvek oblasť tela.

Nemáte k dispozícii svištiu masť? Skúste tuk z jazveca alebo rastlinné alternatívy

Jazvečí tuk je tiež vhodný na ťažkosti súvisiace s pohybovým aparátom. Podobne ako sviští tuk prináša úľavu pri bolesti chrbta, kĺbov, svalov, reume, ale aj modrinách, celulitíde a drobných ranách. Ak by ste radšej siahli po alternatívach zo sveta rastlín, za vyskúšanie stojí napríklad masť z kostihoja lekárskeho. Z konope sa zasa vyrába konopná masť, ktorá pôsobí ako analgetikum, teda zmierňuje nepríjemnú bolesť súvisiacu s pohybovým aparátom. Veľmi obľúbené sú aj produkty z pagaštanu konského.

-w-