Premnoženie kvasiniek môže byť príčinou zápachu z úst či ekzémov

Plesne a kvasinky sa v našom organizme vyskytujú prirodzene. Problém nastáva vtedy, ak je oslabená obranyschopnosť a črevná mikroflóra v nerovnováhe.

Ak sa premnožia,  začnú v ľudskom organizme spôsobovať galibu. Napríklad pri premnožení kvasiniek Candida albicans, dochádza k infekciám v oblasti tráviacej sústavy, močových ciest a vagíny. Často sa vyskytuje vaginálna mykóza. Je charakteristická svrbením, opuchom a bielym výtokom hrudkovitej konzistencie v oblasti genitálií.

Poznáte hlavné príčiny vzniku kvasinkových ochorení?
Dôležitú úlohu zohráva životný štýl. Podstatné je zloženie jedálnička. Ak sa v ňom nachádza príliš veľa rafinovaných cukrov, bielej múky či soli, existuje veľká pravdepodobnosť, že vzniknú zdravotné problémy.

Kvasinky sa zvyknú premnožiť i vtedy, keď človek užíva niektoré druhy liekov, ako napríklad antibiotiká, anabolické steroidy alebo hormonálnu antikoncepciu. Samozrejme, kvasinkové infekcie súvisia aj s oslabeným imunitným systémom, nahromadením toxínov v tráviacej sústave a prekyslením organizmu. V neposlednom rade je jednou z príčin vzniku i stres, úzkosť či pretrvávajúca nespokojnosť.

Prejavuje sa nafúknutým bruchom i zápachom z úst
Jedným z hlavných prejavov premnoženia kvasiniek sú problémy v oblasti tráviaceho traktu, ako napríklad nafúknuté brucho, plynatosť, zápcha či hnačka, zápach z úst, kožné ťažkosti (vyrážky, ekzémy, suchá pokožka), časté zápaly močových ciest, opakujúca sa vaginálna mykóza atď.

Tipy, ako si s premnožením kvasiniek poradiť
Tento problém je potrebné riešiť komplexne, čiže vyhľadať lekára, organizmus očistiť, zmeniť stravovacie návyky a dôsledne dodržiavať pitný režim.

  • Sústreďte sa na dostatočný príjem tekutín. Vhodná je pramenitá voda a čaje, ktoré majú očisťujúci účinok. Odporúčajú sa aj zeleninové šťavy. Denne treba vypiť minimálne dva litre tekutín.
  • Podstatné je z jedálnička vylúčiť jedlá, ktoré sú zodpovedné za premnoženie kvasiniek a, naopak, pridať tie, ktoré bojujú proti prekysleniu organizmu. Medzi nevhodné potraviny patrí predovšetkým rafinovaný cukor, sladidlá, sušienky, koláče, sladké nápoje, biela múka, chlieb a pečivo s obsahom droždia, biela ryža, sladké druhy ovocia a i mliečne výrobky z kravského mlieka. Treba sa vyhnúť aj potravinám, ktoré obsahujú veľa konzervačných látok a dochucovadiel. Jedálny lístok by mal obsahovať hlavne veľa zeleniny (kapusta, kyslá kapusta, cesnak, cibuľa) buď čerstvej, alebo pripravenej v pare. Odporúčajú sa celé zrná, mäso, ryby, vajíčka, orechy, semená.
  • Bojovníkom proti baktériám, plesniam i vírusom je cesnak. Ak vám vadí jeho aróma, zaobstarajte si výživový doplnok.
  • Skvelou voľbou je aj kokosový olej, ktorý obsahuje tuky so stredným reťazcom.
  • Na dochucovanie jedál sa odporúča používať bazalku, oregano, klinčeky či škoricu.
  • Rovnováhu mikroorganizmov v čreve pomáhajú nastoliť probiotiká.
  • Podstatnú úlohu pri riešení problému s premnožením kvasiniek zohráva pravidelná pohybová aktivita a schopnosť zvládať stres, resp. optimistický prístup k životu.

-m-