Prelaďte sa na letné stravovanie a zdravé grilovanie
Leto sa spája s vodou, grilovačkami, sladkým ničnerobením či drinkami s kamarátkami na terase. Počas letného teplého počasia nám nechutia ťažké ani vyprážané jedlá, siahame skôr po ľahkých šalátoch. Na druhej strane sú tu isté nástrahy vo forme langošov na kúpaliskách, grilovačkách s priateľmi, no a “bez viny” nie je ani zmrzlina.
Poďme sa pozrieť nato, ako si užiť leto a podporiť aj svoju pečeň. Už dávno neplatí dlho rozprávaná fáma, že pečeni môžeme uškodiť len alkoholom. V tomto prípade neplatí to len. Alkohol svoju rolu pri poškodení pečene samozrejme zohráva. Počuli ste však už výraz nealkoholové stukovatenie pečene? Možno túto diagnózu máte aj vy a vôbec o tom netušíte.
Je načase brať pečeň vážne
Ochorenia pečene rastú celosvetovo a Slovensko je jednou z krajín v Európe, ktorá má najvyššiu úmrtnosť. To sú oficiálne správy WTO a hovoria jasnou rečou. Patríme medzi krajiny, kde je úmrtnosť na ochorenia pečene najvyššia a stále stúpa. Je za tým najmä nezdravé stravovanie a málo pohybu. To sú také dva základné faktory, ku ktorým sa potom pridružujú ešte sekundárne, ako stres, užívanie niektorých liekov…A toto všetko prechádza cez Supermana medzi orgánmi – pečeň.
Jednou z jej obrovských úloh je detoxikácia. Je to vlastne hlavný detoxikačný orgán. Okrem toxínov z vonkajšieho prostredia, odbúrava aj toxíny vznikajúce v organizme. Toxíny sa v pečeni premieňajú na zlúčeniny rozpustné vo vode a odchádzajú z tela žlčou alebo obličkami. Dlhodobý vplyv toxínov, napríklad z niektorých liekov, zo stravy a tiež kozmetiky, môže viesť k stukovateniu pečene.
Z ochorení pečene je nealkoholová stukovatená pečeň nazývaná aj steatóza, najrozšírenejšia. Poznáme ju tiež pod skratkou NAFLD. A to nielen u nás, ale na celom svete. Majú ju aj ľudia, ktorí vôbec nepijú alkohol, nevyhýba sa mladším ročníkom a dokonca poznáme aj štíhlu NAFLD.
Nealkoholová stukovatená pečeň sa najviac spája s nadváhou a obezitou, k hromadeniu tuku však môžu viesť aj určité dedičné stavy, bez ohľadu na hmotnosť. Príčinou vzniku steatózy môže byť aj strava s vysokým obsahom cukru, rafinovaných uhľohydrátov a nasýtených tukov. K ďalším príčinám patrí pravidelná a nadmerná konzumácia alkoholu a tiež užívanie niektorých liekov (napr. steroidy, chemoterapeutické lieky). Súčasťou balíku NAFLD sú tiež určité zdravotné stavy. Napríklad inzulínová rezistencia alebo cukrovka 2. typu.
Položte si otázky
Prejdime k praktickým veciam. Ako môžete zistiť “voľným okom”, či môžete patriť do ohrozenej skupiny? Odhliadneme teraz od Gaussovej krivky, ktorá stanovuje nejaký priemer alebo normálnosť. Tento ukazovateľ sa totiž za posledných 40 rokov tak posunul, že ak kedysi človek bežným okom videl, či má niekto nadváhu alebo obezitu, podľa tejto krivky to nemusí byť pravda. Norma sa totiž určuje na základe v tomto prípade váženia 10 000 ľudí a ako vieme, tzv. westernová a fast foodová strava túto krivku posunula.
Toto sú dôležité otázky, aby ste zistili, či patríte do rizikovej skupiny. Máte nadváhu, obezitu? Ako sa stravujete? Čo prevláda na vašom tanieri? Vyprážané, mastné jedlá, fast foody? Koľko pohybu máte do týždňa? Sedíte viac ako 5 hodín denne (toto sa týka ľudí, ktorí majú sedavé zamestnanie)? A teraz choďte do kúpeľne a v spodnej bielizni sa pozrite na zem, či vám oblasť pupku prečnieva cez hrudník. Prečnieva?
Ak ste na väčšinu otázok odpovedali kladne, patríte do rizikovej skupiny.
Patrím do rizikovej skupiny. Čo teraz?
Kľúč k otvoreniu pokladu, ktorým je zdravá pečeň spočíva v ZMENE. Ten výraz je možno už otravný, ale ide o životný štýl. Pred ďalším nákupom v potravinách si urobte aspoň približný jedálny lístok a zaraďte do neho ryby, ovocie a zeleninu. Inšpiratívne recepty môžete nájsť aj v stredomorskej kuchyni. Je to jediná kuchyňa/diéta, ktorú odporúčajú aj lekári. Keď budete mať vopred napísané suroviny, ktoré potrebujete na prípravu svojho jedla kúpiť, nebudete kupovať “hlúposti” v štýle, že sa to zíde a možno z toho niečo uvaríte. Držte sa zoznamu a nakúpite tak len suroviny na prípravu zdravého jedla. A ešte aj ušetríte :). Nie nadarmo sa hovorí, že zdravé stravovanie sa začína v obchode. Dôležité je aj sledovať zloženie potravín, ktoré kupujete. Lebo, možno tá paprika je tak krásna len preto, že do nej pridali nejaké nie veľmi zdravé farbivo.
Jedlá nevyprážajte, duste ich, parte, varte. Majte radosť z toho, ako vám pod rukami vzniká zdravé jedlo.
Ďalšia vec, ktorú vám v rámci režimových opatrení odporučí každý lekár, je pohyb. Cvičte, rýchlo kráčajte, behajte, nájdite si aerobikový kurz alebo začnite cvičiť thai- chi, spoznávajte krásy prírody z korčúľ – robte čokoľvek a aspoň 20 minút denne. Pomôže to nielen vašej pečeni. Pridajú sa aj ostatné orgány a to vrátane mozgu, ktorý začne od radosti produkovať hormón šťastia.
Pečeň nebolí, stukovatenie však môže prerásť až do rakoviny
Pečeň nemá senzitívne nervy a tak nás nebolí. Kto napríklad zažil žlčníkové kamene, vedel o tom okamžite. Ak sa totiž v žlčníku vytvoria kamene svojim tlakom dráždia steny žlčníka, v ktorom sú senzitívne nervy. A tieto nervy vysielajú do mozgu bolesť, ktorú intenzívne vnímame. Toto pečeň nemá a choroby pečene sa tak veľmi často objavia až v pokročilom štádiu, kedy už má pacient komplikácie: rôzne krvácania, ožltnutie, úbytok svalov, nevládnosť či narastanie objemu brucha.
Ako už bolo spomenuté, najrozšírenejším ochorením pečene je jej nealkoholové stukovatenie. To môže a nemusí prejsť do zápalu a teda agresívnej formy, ktorou je nealkoholová steatohepatitída. Tá môže spôsobiť fibrózu, cirhózu a tiež rakovinu.
Už viete, že pečeň nebolí a podľa otázok patríte do rizikovej skupiny. Čo s tým? Určite sa porozprávajte so svojim všeobecným lekárom. Pečeňové choroby v skorých štádiách nemajú nápadnejšie príznaky. Sú nešpecifické, teda bývajú aj pri iných chorobách. Patrí medzi ne únava, rozličné poruchy trávenia, pri niektorých chorobách pečene svrbenie, inokedy pobolievanie kĺbov či svalov. Preto po pečeňových chorobách treba aktívne pátrať, osobitne u tých ľudí, ktorí majú zvýšené riziko.
Na samotné nealkoholové stukovatenie fungujú najviac režimové opatrenia (zdravá strava, pohyb, menej stresu) a pomôcť môže aj voľnopredajný liek Essentiale®. Obsahuje prírodné zlúčeniny podobné fosfolipidom, ktoré sa vyskytujú v tele. Esenciálne fosfolipidy zahŕňajú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú súčasťou buniek pečene a prispievajú k ich regenerácii a lepšej funkcii. Týmto spôsobom sa zlepšujú metabolické a detoxikačné procesy v pečeni. Odporúčaná dĺžka užívania lieku Essentiale® 300 mg by mala byť najmenej 1-3 mesiace. Veľkou výhodou esenciálnych fosfolipidov je ich vysoká znášanlivosť a minimálne vedľajšie účinky.
Ako sa v lete stravovať?
Zmeniť svoj životný štýl je lepšie v lete ako v zime. Vtedy si dávame novoročné predsavzatia, avšak obliecť sa a ísť napríklad do fitness centra sa nám veľmi nechce. Aj šalátov je pomenej. V lete si však oblečiete šortky alebo šaty a môžete vyraziť na dlhú prechádzku. A čo nakupovať na prípravu jedál? Čerstvú zelenú listovú a horkú zeleninu, ako napríklad artičoky, kel, kôpor, mätu, morské riasy, avokádo, či cibuľu. Z ovocia sú to najmä limetka, čerešne a grapefruit. Vhodné sú tiež ananásový džús, bobuľové ovocie, broskyne, bulgur, citróny, ovsená kaša, fazuľa, kurkuma, orechy, ľahko stráviteľné bielkoviny, ktoré sa nachádzajú v rybách, strukovinách, semenách, či obilninách.
Do jedálnička zaraďte aj čerstvé bylinky, pripravujte si čerstvé šťavy zo zeleniny a cez deň pite najmä prefiltrovanú letnú vodu a horké čaje – púpavový, žihľavový. Môžete pridať aj čakankovú kávu. Pri dlhodobej letnej očiste konzumujte dusenú zeleninu, zeleninové vývary, polievky a prívarky. Obsahujú veľa minerálnych látok, najmä draslík a horčík, ktoré alkalizujú organizmus (znižujú prekyslenie).
Ak sme už pridali do jedálnička čo najviac odľahčujúcej zdravšej stravy, mali by sme tiež dodržiavať určitý časový harmonogram. Pre pečeň je najdôležitejšie ráno. K jej prirodzenej regenerácií totiž dochádza v noci a tento proces je potrebné nechať pokračovať aj ráno a do obeda. A aby tento proces pokračoval čo najdlhšie, je dobré sa dopoludnia vyhýbať tukom a bielkovinám.
A čo grilovačky?
Grilovanie nemusí byť nezdravé. Stačí dodržať niekoľko zásad. Na klobásky a špekáčky zabudnite a uprednostnite radšej kvalitné mäso. Nekupujte mäso marinované vákuovo balené, marinádu si pripravte domácu. Soľ v marináde nie je vhodná, pretože vplyvom vysokej teploty sa soľ s bielkovinami stáva potenciálnym zdrojom tzv. nitrozamínov, silných karcinogénov. K mäsu pridajte čo najviac zeleniny. Na gril sa najviac hodí cuketa, baklažán, špargľa, paradajky, paprika, šampiňóny a veľmi chutné je aj grilovacie ovocie, ako ananás, jablko či hruška.
Zeleninu je najzdravšie ugrilovať na sucho bez tuku, soli a korenín. Ak zeleninu pred grilovaním posolíte, pustí šťavu a môže byť vysušená. Po grilovaní ju môžete potrieť domácou marinádou z kvalitného panenského oleja, soli, byliniek a cesnaku. Pamätajte tiež nato, že pri grilovaní sa kvôli vysokej teplote strácajú vitamíny a živiny, a preto pridajte aj čerstvý zeleninový šalát.
Vedeli ste že?
Pečeň a jej tri super funkcie
- Centrálny orgán látkovej premeny – metabolizmu
- Odbúravanie nepotrebných splodín z tela
- Recyklácia – využitie splodín metabolizmu na ďalšie účely
Podľa starých Číňanov je hnev jedna z emócií, ktorá sa premieňa na choroby pečene. Ľudia, ktorí trpia obezitou a nevedia si s ňou poradiť, keď pôjdu hlbšie do problému zistia, že majú niekde skrytý hnev. Keď teda svoju situáciu vyriešia, pravdepodobne sa “pohnú veci vpred” aj v liečení obezity.