Prekvapte partnera romantickou večerou

Ak ešte neviete, čím prekvapiť partnera alebo partnerku na Valentína, potom vás možno inšpirujeme receptami na chutnú romantickú večeru. Prispôsobte menu valentínskemu duchu a pripravte jedlá, ktoré ulahodia nielen chuťovým pohárikom, ale aj oku.
    
Pizza pre milovníkov
Cesto:
250 ml vlažnej vody
30 g droždia
0,5 lyžičky cukru
0,5 lyžičky soli
50 ml olivového oleja
400 g hladkej múky

Základ:
Milánska omáčka OTMA
bazalka

Náplň:
čerstvé paradajky
tučnejší syr
pikantná saláma
olivy

Postup:
1. Droždie rozmiešame vo vlažnej vode, do ktorej sme pridali cukor. Necháme postáť. Zmes zmiešame s hladkou múkou, soľou a olejom. Vzniknuté cesto rozdelíme na bochníky, ktoré vážia približne štvrť kila, zabalíme do fólie a necháme aspoň 12 hodín odležať v chladničke.

  

2. Plech vymastíme olejom, odležané cesto prstami vytvarujeme do tvaru srdca, potrieme paradajkovou omáčkou a posypeme bazalkou. Ozdobíme nastrúhaným syrom, plátkami čerstvých paradajok, pikantnou salámou a nakrájanými olivami. Všetko pokvapkáme olivovým olejom a pečieme v predhriatej rúre na maximum. Čas závisí na vlastnostiach rúry, okraje cesta musia byť upečené do zlatista.

 
Valentínske cupcakes
Cesto:
150 g hladkej múky
200 g cukru
90 g horkej čokolády
1 lyžička kypriaceho prášku
1 štipka soli
200 g masla
3 vajcia
60 g kakaa
1 lyžička sódy bikarbóny
170 g kyslej smotany

Náplň:
200 g smotanového syra
kvapka ružového potravinárskeho farbiva
cukor podľa potreby
2 lyžice Extra jamu Hamé malina
práškový cukor na ozdobu

Postup:
1. Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo s polámanou čokoládou a primiešame kakao. Miešame pokiaľ sa nám všetko dobre nespojí. Prelejeme do väčšej misy a dáme mierne vychladnúť.
2. Múku zmiešame so sódou bikarbónou, práškom do pečiva a štipkou soli. V ďalšej miske vyšľaháme vajcia s cukrom, ktoré potom vlejeme do čokoládovej zmesi a dobre premiešame.
3. Do masy prisypeme asi tretinu múky. Pridáme kyslú smotanu a premiešame. Nakoniec pridáme zvyšnú múku a vypracujeme hutné cesto.
4. Plech na muffiny vyložíme papierovými košíčkami a každý naplníme pripraveným cestom do dvoch tretín. Pečieme v predhriatej rúre 20 – 25 minút na 180 °C. Upečené cupcakes necháme úplne vychladnúť.
5. Pripravíme si náplň – smotanový syr zmiešame s malinovým džemom, podľa chuti môžeme prisladiť a dofarbiť ružovým potravinárskym farbivom.
6. Vrchnú časť každého cupcake zrežeme a vykrajovátkom v tvare srdiečka vykrojíme malé srdiečko uprostred. Na zvyšnú časť cupcaku natrieme pripraveným krémom a prikryjeme vrchnou časťou. Nakoniec pocukrujeme práškovým cukrom na ozdobu.

 
Pusinková torta
Cesto:
250 g zmäknutého masla
60 g práškového cukru
5 žĺtkov
1 vanilkový cukor
kôra z jedného citróna
60 ml mlieka
250 g hladkej múky
250 g Hamé Sweet Extra Jam malina menej sladký

Pusinky:
5 bielkov izbovej teploty
1 lyžica citrónovej šťavy
250 g práškového cukru
4 lyžice Hamé Sweet Extra Jam malina menej sladký
5 kvapiek ružového potravinárskeho farbiva - môžete vynechať

Postup:
1. Predhrejte rúru na 180 stupňov a trochou masla vymažte rozkladaciu tortovú formu
v priemere cca 22 cm.
2. Zmäknuté maslo dohladka vymiešajte s práškovým a vanilkovým cukrom. Pridajte citrónovú kôru a postupne zašľahajte  mlieko, aby sa dobre spojilo s maslovým základom. Potom zapracujte preosiatu múku a spracujte tuhšie cesto. Vyklopte ho do pripravenej tortovej formy. Povrch uhlaďte a dajte piecť. Po 20 minútach vyberte z rúry, povrch potrite hrubšou vrstvou džemu a vráťte do rúry na ďalších 10 minút.

 
 

3. Pripravíme si krém na pusinky. Malinový džem budeme musieť zbaviť semienok. Najlepšie je pretlačiť ho cez jemné sito, ide to veľmi ľahko. Bielky vyšľahajte s citrónovou šťavou na tuhý sneh. Potom začnite po jednotlivých lyžiciach pridávať práškový cukor. Vždy ho poriadne zašľahajte. Keď použijete všetok, šľahajte ešte ďalších 5 minút.
4. Odstráňte časť bielkovej hmoty do hrnčeka a dobre premiešajte s džemom bez semienok. Ak chcete pridať potravinárske farbivo, teraz je na rade. Potom vráťte späť do misy a premiešajte.
5. Teplotu rúry znížte na 150 stupňov. Naplňte hotový sneh do cukrárskeho vrecka s hladkým zdobiacim koncom a po celej torte povytláčajte malé pusinky. Ozdobenú tortu dajte na 10 minút piecť do rúry pri zníženej teplote. Potom rúru vypnite a tortu  v nej nechajte dosušiť, kým rúra úplne nevychladne. Snehové pusinky musia byť suché na dotyk.
   
   

TIP:
Pri podávaní poprášte práškovým cukrom a podávajte s kopčekom kyslej smotany.