Prehľad vitamínov v potravinách
Móda a reklama nám v každom čase vnucuje ideál krásy. Kto by sa jej nechcel podobať? Pre väčšinu ľudí je to ideál nedosiahnuteľný. Túžiť po nedosiahnuteľnom je nezmysel. V prvom rade ide o to, aby sa človek cítil dobre, aby si uchoval zdravie.
Dnes nie je problém získať informácie, ako sa zdravo a rozumne stravovať, problém je v informáciách sa zorientovať a správne si vybrať. Strava by mala by pestrá, bohatá najmä na potraviny rastlinného pôvodu. Pilierom zdravej výživy je určite čerstvé ovocie a zelenina.
V ktorých potravinách sa skrývajú vitamíny?
Vitamín A (Retinol) - rybí tuk, karotka, špenát, kel, hovädzia pečeň, vaječný žĺtok, maslo, žlté ovocie a listová zelenina.
Vitamín B1(Thiamín) – strukoviny, zemiaky, bravčové mäso, pečeň.
Vitamín B2 ( Riboflavín) – mlieko, mliečne výrobky, mäso, morské ryby, celozrnné výrobky.
Vitamín B3 (Niacín) – nachádza sa v každej zelenine a mäse, v sušenom ovocí, v orechových jadrách, v káve a čaji.
Vitamín B5 (Kyselina pantoténová) - hlavným zdrojom je vaječný žĺtok a vnútornosti hovädzieho dobytka.
Vitamín B6 (Pyridoxín) – strukoviny, kapusta, zemiaky, pšeničné klíčky, hydina, ryby, vajcia, banány.
Vitamín B9 (kyselina listová) – listová zelenina, mäso a kvasinky.
Vitamín B 12 (Cobalamín) – ryby, vajcia, mlieko, mliečne výrobky, pečeň, kyslá kapusta.
Vitamín C (Kyselina askorbová) - citrusové plody, čierne ríbezle, kiwi, zemiaky, paprika.
Vitamín D (Calciferol) - makrely, haringy, pečeň, rybí tuk, vaječné bielko.
Vitamín E (Tocopherol) – Olej zo pšeničných klíčkov, sója, slnečnicový olej
Vitamín H (Biotín) – vaječný, žĺtok, sója, vnútornosti ( pečeň a obličky)
Vitamín K (Fylochirón) – zelenina, najmä kel, špenát, zelený šalát , brokolica, ružičkový kel, kapusta, špargľa.
Význam vitamínov je pre organizmus nesmierne veľký. Vitamíny plnia úlohu katalyzátorov biochemických reakcii. Ľudský organizmus až na niektoré výnimky si nedokáže vitamíny vyrobiť sám, aj preto je ich získanie cez potraviny, tak významné.
Autor: Anna Čunderlíková