Prečo si dať cez leto pravidelne melón?

Šťavnatý melón je nielen chutný, ale zároveň telo hydratuje a dodá mu veľa živín. Ak ho v lete nejete pravidelne, možno je čas prehodnotiť to. Melón vám totižto dodá veľa výživných látok.

Môžete ho jesť iba tak, keď na vás príde hlad, pridať ho do ovocných šalátov alebo smoothies. V sto gramoch melóna je 30 kalórií, 7,6 g sacharidov, 0,4 g vlákniny, vitamíny, minerály a stopové prvky. Prečo si ho v lete dopriať?


1. Podporuje zdravie srdca
Podľa odborníkov má pravidelná konzumácia melóna pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém, pretože podporuje krvný obeh a aj znižuje krvný tlak. Údajne je za to zodpovedná aminokyselina citrulín, ktorá sa v tele mení na arginín – dôležitú aminokyselinu s viacerými priaznivými účinkami na zdravie.


2. Je zdrojom živín
Zhruba 90 % obsahu melóna tvorí voda, teda obsahuje pomerne nízke množstvo kalórií, aj keď netreba zabúdať na zastúpenie sacharidov. Avšak v melóne je slušne obsiahnutý aj vitamín C, betakarotén, vitamín B6, magnézium a tiež draslík.


3. Obsahuje lykopén
S vysokým obsahom lykopénu sa spájajú hlavne paradajky, ale bohato je zastúpený aj v melóne. Lykopén je významný karotenoid, ktorý dáva melónu jeho typickú farbu. Lykopén má antioxidačné účinky, teda slúži ako prevencia rozličných ochorení, podľa vedeckých štúdií napríklad mŕtvice, rakoviny vaječníkov alebo mozgových nádorov. V červenom melóne sa teda nachádza viac lykopénu ako v žltom.


4. Znižuje bolesť svalov
Ak chodíte pravidelne cvičiť alebo behať, skúste si pred cvičením dopriať šťavu z čerstvého melóna. Obsahuje aminokyselinu citrulín, ktorá sa spája so schopnosťou chrániť svaly pred preťažením a následnou bolesťou. Navyše zastúpené sacharidy dodajú energiu a minerály zabránia dehydratácii, ktorá môže vzniknúť kvôli zvýšenému poteniu.


5. Hydratuje
Počas letných dní oceníte schopnosť melóna hydratovať, teda dopĺňať tekutiny. Takže melón je univerzálny – zasýti, hydratuje a dodá živiny.


6. Zlepšuje erekciu
Červený melón je potravinou, ktorá je skvelá aj pre pánov. Niektorí ho dokonca označujú za prírodnú viagru. Aj za tento účinok je zodpovedná aminokyselina citrulín. 


-w-