Prečo sa vyhýbať mastným jedlám a ako ich pripraviť zdravšie?

Dať si z času na čas zemiakové hranolky, kvalitnú klobásu, čipsy alebo vyprážaný syr by nemalo predstavovať pre naše telo väčší problém. Horšie je, keď sú mastné jedlá pravidelnou súčasťou jedálnička.

Skutočnosť, že mastné jedlá disponujú vysokým množstvom kalórií, nie je ani zďaleka ich jediný problém. Zvyčajne obsahujú aj veľa nezdravých tukov, ktoré v kombinácii s rafinovanými uhľohydrátmi a vysokou dávkou soli, predstavujú záťaž pre telo i psychiku.

Čo spôsobuje pravidelná konzumácia mastných jedál?

  • Priberanie

Potvrdí vám to väčšina ľudí, ktorí jedia veľa mastných pokrmov a aj vedecké štúdie. Nadmerná konzumácia vyprážaných a mastných jedál vedie k priberaniu, pričom nadváha a obezita sa spájajú s množstvom ďalších zdravotných ťažkostí. Problémom sú hlavne lacné rastlinné oleje, ako napríklad palmový, ktoré sa podieľajú na zvýšení škodlivých nasýtených a trans-tukov v potravinách.

  • Zaťaženie tráviaceho systému

Na strávenie tuku potrebuje ľudské telo oveľa dlhší čas, ako je to v prípade bielkovín či sacharidov. Na rozloženie tučných jedál sú nevyhnutné enzýmy, žlč a žalúdočná kyselina. Bohužiaľ, mnohí trpia nedostatkom tráviacich štiav, napríklad kvôli permanentnému stresu alebo užívaniu niektorých liekov. Navyše príliš veľa nezdravých tukov tento proces trávenia ešte viac spomalí. Dôsledkom je bolesť žalúdka, nadúvanie či plynatosť.

  • Negatívne ovplyvnenie črevného mikrobiómu

Už Hippokrates tvrdil, že zdravie je ukryté v črevách. Dnes už existuje množstvo výskumov, ktoré to potvrdzujú. Zdravie čriev navyše odzrkadľuje silu imunity, pretože až 70 percent obranyschopnosti je ukrytej v črevách. Konzumácia nezdravých tučných jedál spôsobí zmenu v osídlení črevného mikrobiómu, čo môže v dlhodobejšom horizonte viesť k množstvu fyzických i psychických zdravotných ťažkostí. Zaujímavé je aj to, že zloženie črevného mikrobiómu ovplyvní aj chute – čím viac budete jesť nezdravých tukov, tým väčšie budú vaše chute práve na tučné jedlá.

  • Poruchy s koncentráciou a zmeny nálad

Je dokázané, že konzumácia jedál s vysokým množstvom trans-tukov má tendenciu zvyšovať zápalovú reakciu v tele, čo sa odzrkadlí aj na kognitívnych funkciách.

  • Zvýšenie rizika srdcových chorôb a cukrovky

Podľa jednej z mnohých štúdií, ktoré sa zamerali na spojitosť konzumácie tukov a vzniku srdcových chorôb i cukrovky, tí, ktorí jedli vyprážané jedlá 4 – 6-krát týždenne, mali zvýšené riziko vzniku cukrovky až o 39 percent a riziko vzniku koronárnej choroby srdca stúplo o 23 percent.

Tipy, ako sa vyhnúť vyprážaniu a znížiť spotrebu trans-tukov

Vyprážanie je snáď najnevhodnejší spôsob prípravy pokrmov. Pokiaľ je to možné, uprednostnite varenie v pare, restovanie, pečenie či grilovanie. Ak milujete vyprážaný karfiol, môžete ho upiecť v rúre. To isté platí pre zemiakové hranolky – zemiaky uložte na papier na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a upečte. Pizzu si môžete pripraviť doma, napríklad z celozrnnej múky.

Mirka