Prečo pravidelne jesť huby?

Vo východných kultúrach boli často uctievané kvôli mnohým zdravotným výhodám. Obsahujú živiny, ktoré ľudský organizmus potrebuje. Prečo jesť huby?

Huby posilňujú imunitný systém
V hubách je zastúpených mnoho vitamínov, minerálov, stopových prvkov a ďalších výživných látok, ktoré ľudskému organizmu prospievajú. Nechýbajú vitamíny skupiny B, ktoré zohrávajú dôležité úlohy pri fungovaní metabolizmu, napomáhajú pri hormonálnych funkciách a tiež zaisťujú zdravú pokožku.

Z minerálov sa v hubách nachádza selén, ktorý patrí medzi významné antioxidačné látky. Podporuje činnosť imunitného systému a pozitívne ovplyvňuje plodnosť mužov. Meď a železo sú nevyhnutnosťou pre zdravé červené krvinky a draslík prospieva kardiovaskulárnemu systému. Čo sa týka posilnenia obranyschopnosti, významnú úlohu hrá beta-glukán. Má schopnosť chrániť človeka pred vírusovými ochoreniami, a teda aj pred chrípkou a prechladnutím. Nechýba ani najdôležitejší antioxidant vitamín C.

Pomáhajú aj pri diéte
Huby sú zásobárňou vlákniny, ktorá pomáha udržiavať pocit sýtosti a uľahčuje vyprázdňovanie. Vláknina zohráva dôležitú úlohu i pri znižovaní hladiny cholesterolu v krvi. Zároveň huby neobsahujú veľa kalórií, čo je pri chudnutí dôležité a sú aj zdrojom bielkovín. Preto sú vhodnou potravinou aj pri diéte a pre tých, ktorí športujú. 100 gramov húb obsahuje približne 100 kJ, 3,3 gramu bielkovín, 0,3 gramu sacharidov, 0,3 gramu tukov a 1,5 gramu vlákniny. Samozrejme, ide len o orientačný obsah, ktorý sa líši v závislosti od konkrétneho druhu huby.

Dodávajú prepotrebný vitamín D
Vitamín D si dokáže ľudský organizmus vyrobiť pomocou slnečného žiarenia. Lenže tomu sa nejeden z nás vystavuje počas dňa málo, preto neustále narastá počet tých, ktorým tento dôležitý vitamín chýba. Jednou z možností, ako to napraviť, je konzumovať pravidelne huby.

Skvelé aj pri bezlepkovej diéte
Počet ľudí s alergiami na potraviny rastie. Ak patríte medzi tých, ktorí sa musia vyhýbať lepku, huby budú príjemným a hlavne zdravým oživením vášho jedálneho lístka.

Sú prevenciou rakoviny
Množstvo vedeckých výskumov sa zameriava na skúmanie schopnosti húb bojovať proti vzniku rakovinových ochorení. Viaceré z nich naznačili, že niektoré druhy húb túto vlastnosť majú, hlavne čo sa týka rakoviny prsníka, prostaty, žalúdka a pľúc. Zodpovedné za to sú hlavne látky, ako beta-glukán, selén a vitamín C.

Ako často jesť huby?
Ak chcete čerpať zdravotné benefity z húb, zaraďte ich do jedálnička niekoľkokrát týždenne. Hodia sa k mäsu, zelenine i k cestovinám. Vhodné je pripravovať rozličné druhy húb. Výbornou voľbou sú aj pre vegetariánov.

-m-