Prečo jesť avokádo?

Exotické avokádo sa hodí na chrumkavý toast, do smoothie či zeleninového šalátu. Dip z  avokáda či guacamole sú kulinárskym zážitkom.

Avokádo sa bežne nachádza medzi ovocím a zeleninou v supermarkete. Napriek tomu ho stále mnohí nepoznajú. Ak ste si kúpili avokádo, ktoré je zelené a tvrdé, nechajte ho niekoľko dní dozrieť, umyte ho, rozkrojte na polovičku, odstráňte kôstku a šupku a môžete sa pustiť do konzumácie. Prečo sa oplatí konzumovať avokádo?

Je výborným zdrojom draslíka

Ak trpíte vysokým krvným tlakom, draslík je vo vašom jedálničku veľmi dôležitý, pretože sa podieľa na jeho znížení. Známym zdrojom draslíka sú banány, ale avokádo ho obsahuje ešte viac.

Znižuje cholesterol

Avokádo je bohaté na prospešné mononenasýtené mastné kyseliny so schopnosťou znižovať hladinu LDL cholesterolu v krvi. Cholesterol má tendenciu usádzať sa na stenách ciev, zužovať ich a spôsobovať krvné zrazeniny.

Obsahuje vlákninu

Polovica avokáda obsahuje zhruba 6 až 7 g vlákniny. Vláknina má výbornú sýtiacu schopnosť, priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu a zdravie tráviaceho traktu.

Doplní do tela kyselinu listovú

Kyselina listová je jedným z vitamínov skupiny B. Je nevyhnutná pre vývin mozgu a zdravé tehotenstvo. Pre vývoj plodu hrajú dôležitú úlohu aj spomínané mononenasýtené mastné kyseliny. Samozrejme, kyselina listová plní aj množstvo ďalších dôležitých funkcií, ako napríklad predstavuje prevenciu proti depresii.

Podporuje zdravie očí

Avokádo je bohaté na luteín a zeaxantín. Ide o dva významné antioxidanty, ktoré okrem iného podporujú zdravú funkciu zraku.

Prispieva k prevencii osteoporózy

V avokáde je zastúpený vitamín K dôležitý pre správnu krvnú zrážanlivosť. Avšak je nenahraditeľný aj pre zdravie kostí.

Pôsobí antimikrobiálne

Výťažky zo semien alebo avokádový olej majú schopnosť chrániť pred infekciami spôsobenými napríklad zlatým stafylokokom.

Prospieva mozgu

Omega-3 tuky a vitamín E hrajú dôležitú úlohu v zdraví mozgu. Ak si chcete udržať dobrú pamäť a koncentráciu do vysokého veku, jedzte pravidelne avokádo.

Je zdrojom mnohých živín

Okrem zdravých tukov, vitamínu E, kyseliny listovej, luteínu a zeaxantínu, obsahuje avokádo aj ďalšie dôležité živiny prispievajúce k správnemu fungovaniu ľudského organizmu.
Mirka