Prečo je šport zdravý?

So športom byť zdravší a sviežejší: šport zvyšuje nielen telesnú kondíciu, ale aj sa postará o vylučovanie hormónov šťastia. Zlepšeným telesným sebavedomím posilňujeme aj psychiku. Pri vyššom stupni športovej aktivity sa uvoľňuje hormón šťastia endorfín. Endorfíny sú morfiu podobné substancie, ktoré vytvárajú euforické stavy šťastia.
Endorfíny sa uvoľňujú až pri vytrvalostnej a intenzívnej záťaži na individuálnej hranici bolesti. Polhodinka práce nestačí. Pre porovnanie: extrémna bolesť pri pôrode je neskôr úplne vytlačená pocitmi šťastia spôsobenými endorfínmi.

Aj pri depresiách možno dosiahnuť pozitívne výsledky telesnou aktivitou. Pri vytrvalostných športoch stúpa hladina serotonínu, ktorá je u depresívnych ľudí zvyčajne nízka. Serotonin upravuje tlak a funguje aj ako neurotransportér (látky, ktoré sprostredkúvajú spojenie jednej mozgovej oblasti s inou) v centrálnej nervovej sústave. Pri depresii môže byť funkcia neurotransportérov narušená a práve telesnou aktivitou sa dá táto nerovnováha vyrovnať.

Problémom je, že dnes musíme riešiť veľa stresových situácií. Pracovisko je miesto, kde stresové situácie síce vznikajú, ale kde ich prostredníctvom pohybu nemožno odbúrať. Stresové hormóny zapríčinia stiahnutie krvných ciev a následné zvýšenie tlaku. Pri vytrvalostnom športe možno dosiahnuť elasticitu ciev, ktoré aj v stresových situáciách účinne môžu zabojovať proti vysokému tlaku.

Športová aktivita pomáha vyrovnávať sebavedomie v extrémnych situáciách a môže byť nasadená ako zabijak stresu. Hladina hormónov sa pozitívne vyrovnáva a prináša zdravie a pocity spokojnosti.

 (de)