Prečo je penetračný náter pri realizácii podlahy dôležitý?

Aby bola vaša podlaha kvalitná a slúžila vám bez problémov mnoho rokov, venujte pozornosť nielen výberu samotnej podlahovej krytiny, ale aj materiálom určeným na prípravu podkladu. Jedným z kľúčových krokov je použitie penetračného náteru.

Čo je to penetračný náter a prečo je dôležitý?

Penetračný náter je špeciálny typ náteru, ktorý sa nanáša na podklad (betón, anhydrit, drevo a pod.) pred realizáciou nivelačných a oprávkových hmôt, ako aj pred lepením rôznych typov podlahových krytín. Jeho hlavnou úlohou je zlepšiť priľnavosť ďalších vrstiev podlahy, zjednotiť nasiakavosť podkladu, prípadne spevniť nesúdržný podklad. Bez správneho penetračného náteru môže dôjsť k nedostatočnej priľnavosti jednotlivých vrstiev podlahy, čo vedie k jej poruchám ako sú odlepovanie či praskanie.

Ako si vybrať správny penetračný náter?

Penetračných náterov je viacero, a rozdiely sú tak v materiálovej báze, ako aj možnosti použitia v rôznych podmienkach či prostredí. Výber penetračného náteru sa najčastejšie začína vlastnosťami podkladu, konkrétne jeho nasiakavosťou. Ak neviete či je váš podklad nasiakavý alebo nenasiakavý, jednoducho to zistíte tak, že podklad navlhčíte. Nasiakavý podklad rýchlo vsakuje vodu, naopak, na nenasiakavom podklade ostávajú stojace kvapky vody. Pozor na tzv. sintrovú vrstvu, ktorá môže vzniknúť na nových poterov ako dôsledok nedostatočného vetrania a nízkej teploty vzduchu pri ich zrení. Tá vytvorí extrémne nenasiakavý povrch. Ak sa tak stalo, túto vrstvu musíte zoškrabať alebo zbrúsiť a povrch navlhčiť vodou.

Ďalšou, nie menej dôležitou vlastnosťou podkladu, je jeho pevnosť. Jednoduchým pretretím rukou, prípadne prebehnutím drsným predmetom, napr. brúsnym papierom, zistíte či je podklad prašný alebo kriedujúci. Ak tomu tak je, nebude vám stačiť len „obyčajný“ penetračný náter.

Okrem univerzálne použiteľných penetračných náterov sú k dispozícii nátery so špecifickými vlastnosťami, napríklad penetračný náter, ktorý spevní nesúdržné pieskujúce podklady, hĺbkový penetračný náter, penetračný náter na drevené podklady, liaty asfalt a pod.

Existujú tiež penetračné nátery, ktoré možno použiť aj ako účinnú parozábranu proti zvyškovej vlhkosti na betónových povrchov či cementových poteroch. Správna príprava podkladu v každom prípade zabezpečí, že vaša podlaha bude bezpečná a estetická.

Ako postupovať pri výbere penetračného náteru

  1. Zistite, aký máte podklad.

Prvým krokom je zistiť, aký typ podkladu máte - či je to betón, drevo, anhydrit alebo iný materiál. Rôzne podklady vyžadujú rôzne typy penetračných náterov.

2.Vyberte správny penetračný náter.

  • Disperzný penetračný náter je vhodný na nasiakavé podklady ako sú cementové potery a betónové dosky, ako aj pred aplikáciou cementových nivelačných hmôt. Jeho výhodou je, že rýchlo schne.

  • Polyuretánový penetračný náter je určený na penetráciu veľmi nasiakavých a piekujúcich poterov pred lepením podlahovej krytiny s polyuretánovými (PU) a MSP lepidlami, ktorá vyžaduje zvýšenú pružnosť. Tento typ je obľúbený pri realizácií drevených alebo zmiešaných podláh.

  • Epoxidový penetračný náter sa používa predovšetkým na betónové podklady na vytvorenie účinnej parozábrany proti nadmernej zvyškovej vlhkosti. Je ideálny do priemyselných priestorov alebo garáží.

  • Penetračný náter na báze modifikovaných silanov je vhodný na hĺbkové spevnenie nesúdržných podkladov ako sú betón, cementové a anhydritové potery v interiéri. Neobsahuje rozpúšťadlá ani vodu

3. Dodržiavajte pokyny výrobcu.

Pri aplikácii náteru je kľúčové dodržať odporúčané množstvo, spôsob aplikácie a čas schnutia uvedený výrobcom. Každý produkt môže mať svoje vlastné špecifiká a odporúčania týkajúce sa napríklad teploty okolia či podmienok počas spracovania.

4. Ak si nie ste istí, poraďte sa s odborníkom.

Ak máte pochybnosti, je vždy dobré konzultovať váš výber s odborníkmi z MUREXIN, ktorí vám odporučia najvhodnejší produkt pre váš konkrétny projekt.

Penetračný náter je dôležitým krokom, ktorý výrazne ovplyvní životnosť a vzhľad vašej podlahy, preto sa oplatí venovať mu dostatočnú pozornosť.

Zdroj foto: pixabay.com