Prečo je lepšie jesť celozrnné cestoviny?

Klasické cestoviny obsahujú minimum živín a navyše po nich rýchlo vyhladneme.

Niekedy stačí zmeniť maličkosti a naše telo sa nám poďakuje. Čo sa deje, keď zjeme porciu klasických cestovín z bielej múky? Pocit zasýtenia zmizne veľmi rýchlo, pretože tieto cestoviny sú zdrojom rýchlych cukrov. To spôsobí, že po ich konzumácii hladina krvného cukru rýchlo stúpne, následne rýchlo klesne a človek je opäť hladný. Nehovoriac o tom, že v bielych cestovinách je zastúpených len minimum výživných látok.

Prečo sú celozrnné lepšie

Celozrnné cestoviny sú vyrobené z celých zŕn, čiže zo všetkých jeho častí. Preto je v nich mnoho prospešných látok. Cestoviny z celých zŕn obsahujú veľa vlákniny, ktorá pomáha udržať pocit sýtosti a zároveň prospieva tráviacemu traktu. Je prevenciou zápchy, ktorá v súčasnosti trápi veľkú časť populácie. Konzumácia celozrnných cestovín znižuje riziko cukrovky, kardiovaskulárnych ochorení i rakoviny.

Zastúpenie výživných látok v celozrnných cestovinách sa mierne líši v závislosti od druhu použitých celých zŕn. Napríklad ražné sa vyznačujú vysokým obsahom vlákniny. Pre svoju typicky tmavú farbu sa využívajú aj ako súčasť rozličných šalátov. Špaldové sú bohaté na proteíny, vitamíny skupiny B, E a ďalšie látky.

Pohánkové obsahujú rutín, dôležitý pre cievy, ale aj vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Amarantové disponujú bohatstvom v podobe aminokyseliny lyzín, ktorá zohráva v ľudskom organizme dôležité úlohy (podporuje absorbovanie vápnika, vplýva na rast a vývoj kostí). Navyše je aj zdrojom nenasýtených mastných kyselín.

Koľko celozrnných potravín konzumovať?

Za primeranú dávku sa považujú približne 3 porcie celozrnných produktov denne. Samozrejme, závisí to aj od zdravotného stavu a ďalších individuálnych preferencií. Napríklad človek, ktorý sa snaží schudnúť, bude konzumovať menej komplexných sacharidov ako ten, ktorý ťažko manuálne pracuje alebo niekoľkokrát týždenne tvrdo trénuje. Čo možno rátať ako jednu porciu? Tak napríklad plátok kvalitného celozrnného chleba, polovicu šálky ovsených vločiek, tmavej ryže alebo varených celozrnných cestovín.

S čím ich kombinovať?

Celozrnné cestoviny chutia výborne napríklad v kombinácii so zeleninou, syrom, tvarohom, kuracím mäsom alebo aj orechmi. Nezabudnite ich ochutiť voňavými bylinkami, pridať k nim semiačka a panenské oleje (olivový).

-m-