Prečo je dôležitý digitálny detox?

Prečo je nevyhnutné dať si pauzu od moderných technológií? Plus tipy, ako si dopriať kvalitný digitálny detox.

Digitálny detox je časový úsek, počas ktorého človek nepoužíva žiadne technologické zariadenia, ako napríklad telefón, televízor, tablet a podobne. Digitálny detox nebol snáď nikdy dôležitejší, ako teraz. Trávime veľa času, napríklad na sociálnych sieťach a veľakrát je to na úkor reálnych vzťahov. Dnes nie je raritou partia kamarátov za stolom v kaviarni, ktorí namiesto toho, aby sa zhovárali, četujú. Bežným obrazom dnešnej doby sú manželia sledujúci televíziu a v rukách majú mobilné telefóny...

Negatíva používania digitálnych technológií

Všetkého veľa škodí. Platí to aj pre technologické zariadenia, ktoré sú dobrými sluhami, ale zlými pánmi. Ak ich používame s mierou a žijeme predovšetkým v reálnom živote, zrejme pre nás nepredstavujú problém.
Avšak nadmerné používanie digitálnych technológií sa spája s viacerými negatívami, ako je zvyšovanie úrovne stresu, narušenie kvality spánku, väčšia náchylnosť k duševným ochoreniam, zvyšovanie nespokojnosti so svojím životom vyplývajúcej s porovnávania sa s druhými na sociálnych sieťach a tak ďalej.

8 znakov, že potrebujete digitálny detox

  •     Počas dňa máte nutkavú potrebu kontrolovať novinky na sociálnych sieťach.
  •     Neviete si predstaviť, že by ste čo i len jeden deň nestrávili na sociálnych sieťach.
  •     Pociťujete obrovskú úzkosť, keď nemáte pri sebe telefón.
  •     V krátkych intervaloch kontrolujete svoj telefón a sledujete, či vám niekto nevolal alebo nepísal.
  •     Telefón chytáte do ruky vždy, keď sa ocitnete sami, napríklad v autobuse, v čakárni u lekára a podobne.
  •     Keď pracujete na počítači, každú chvíľu kontrolujete mailovú schránku.
  •     Sledovanie sociálnych sietí vo vás vyvoláva negatívne emócie, ako hnev, úzkosť či stres.
  •     Neujde vám ani jedna správa na vybraných spravodajských portáloch, klikáte na ne niekoľkokrát denne aj  počas pracovnej doby.

Tipy na digitálny detox – ako obmedziť používanie technológií?

Jeden deň v týždni žite bez technológií
Ideálnym dňom na digitálnu očistu je sobota alebo nedeľa. Počas tohto dňa sa vyhnite používaniu akýchkoľvek technológií, teda zabudnite na sledovanie televízie, sociálnych sietí či tabletu.
Vypnite si zvukové upozornenia na telefóne
Týka sa to prijatých správ, titulkov na spravodajských portáloch i upozornení na sociálnych sieťach. Nebudete do mobilu pozerať vždy, keď sa ozve zvukový signál.

Nepoužívajte telefón počas obeda
Ak chodíte na obed do reštaurácie alebo závodnej jedálne, nechajte si telefón na stole. Aj polhodina bez mobilu vám prospeje.

Stanovte si čas na vybavovanie online komunikácie
Pracujete s počítačom? Nevybavujte emailové správy hneď, ako prídu. Je úplne dostačujúce, keď emailovú schránku navštívite v určený čas dopoludnia a popoludní, napríklad jedenkrát.

Odstráňte zo spálne elektroniku
Modré svetlo z mobilu, notebooku či televízora v spálni zhoršuje kvalitu spánku a navyše vás láka k tomu, aby ste technológie používali aj pred spaním.

Stiahnite si správne aplikácie
Dnes už nájdete viaceré aplikácie, ktoré vám umožnia sledovať, napríklad čas strávený na sociálnych sieťach a zároveň nastaviť dobu, ktorú tam môžete denne stráviť. Takisto dokážu blokovať nežiaduci obsah. Všetko závisí od konkrétnych nastavení.

Mirka