Prečo ísť počas vianočných sviatkov na turistiku či prechádzku?

Chôdza má množstvo pozitívnych účinkov na naše zdravie. Prečo sa ísť prejsť aj počas Vianoc?

1. Podporíte trávenie

Počas sviatkov viac jeme, teda často je naše trávenie spomalené a môžeme trpieť zápchou či nadúvaním. Účinnou prevenciou je práve prechádzka v rýchlejšom tempe. Ak si ju doprajete každý deň, tieto problémy sa vám s najväčšou pravdepodobnosťou vyhnú.

2. Odpútate svoje myšlienky od jedla

Počas Vianoc jeme i vtedy, keď nie sme hladní. Jednoducho iba preto, že na každom kroku na nás číhajú rozličné dobroty, ktorým málokto odolá. Ak sa vyberiete na prechádzku na čerstvý vzduch, aspoň chvíľu sa od týchto dobrôt „odpútate“.

3. Precvičíte kardiovaskulárny systém

Chôdza má priaznivý vplyv na srdcovocievny systém. Pomáha znižovať krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi, ktoré sú najčastejšou príčinou chorôb srdca.

4. Predídete priberaniu

Ak aj zjete viac a vydáte sa do prírody na turistiku, spálite prebytočné kalórie a vyhnete sa tomu, že po Vianociach nezapnete nohavice.

5. Nezleniviete

Určite to poznáte. Stačí niekoľko dní nečinnosti a potom sa veľmi ťažko dostávame do kolobehu pracovných povinností. Jednou z možností, ako tomu predísť, je aspoň 30-minútová prechádzka v svižnom tempe každý deň.

6. Podporíte imunitu

Byť niekoľko dní zatvorení v prekúrenom byte, kde sa stoly prehýbajú od jedla, nie je práve najlepší spôsob, ako stráviť Vianoce. Spája sa s tým viacero rizík, ako napríklad tráviace ťažkosti. V dlhodobejšom horizonte to môže mať negatívny vplyv aj na našu imunitu. Jednou z možností prevencie je práve pohyb.

7. Zlepšíte svoje vzťahy

Počas Vianoc sa môžete na prechádzku vybrať s priateľom, manželom či deťmi. Utužíte tak vzájomné vzťahy a urobíte niečo dobré pre svoje zdravie. Navyše cestou môžete stretnúť známych a prehodiť s nimi zopár milých slov. Príjemne vás to zahreje na duši a tento pocit k Vianociam rozhodne patrí.


-w-