Prečo cvičiť plank v každom veku. Výhody, o ktorých ste netušili

Každý z nás vie, že ak chceme mať pevné zdravie, štíhle telo a dobrú náladu, bez pohybovej aktivity to nepôjde. Ideálne je venovať sa kardio i silovému tréningu s vlastnou váhou, ktorého súčasťou je aj cvik s názvom plank (doska).

Skôr, ako si posvietime na výhody planku, pripomeňme si, koľko pohybovej aktivity potrebujeme. Ak vezmeme do úvahy odporúčania Centers for Disease Control a Prevention, tak dospelý človek potrebuje 150 minút stredne intenzívnej pohybovej aktivity týždenne a dvakrát do týždňa silový tréning. Je na každom z nás, ako si cvičenie v rámci týždňa naplánujeme.

Ak máte radi rýchlu chôdzu, tak potom si 5-krát týždenne doprajte po 30 minút svižnej chôdze a dva posilňovacie tréningy s váhou vlastného tela alebo s činkami. Milujete beh a džoging? Potom vám týždenne postačí 75 minút behu alebo džogingu, ktoré si rozdelíte na dni podľa ľubovôle a k tomu pridáte dva silové tréningy.

Plank ako súčasť posilňovania

Ako urobiť plank? Ľahnite si na brucho, zodvihnite trup tak, že sa predlaktím a prstami na nohách opriete o podlahu. Vaše telo musí byť v jednej priamke od krku až po päty. Snažte sa nehýbať, iba vydržať v tejto polohe. Dbajte na to, aby boli svaly brucha stiahnuté a chrbát vystretý. Nezabúdajte zapojiť stlačením aj stehenné svaly a zadok. Ramená vytiahnite od uší, krk držte rovno a pravidelne dýchajte.

Začínajte niekoľkými sekundami a postupne sa snažte dopracovať aspoň k 1 minúte. Ak chcete čerpať benefity, ktoré so sebou plank prináša, vykonávajte ho niekoľkokrát týždenne.

Prečo cvičiť plank?

Jednou z výhod tohto cviku je to, že do cvičenia je zapojených množstvo svalov, vrátane tých brušných. Ak chcete posilniť stred tela, ktorý je nevyhnutný pre správne držanie tela a sexy brucho, plank je ideálnym cvikom.

Pri doske zapájate priečne brušné svaly, ktoré stabilizujú driekovú chrbticu a panvu. Ak túžite po “sick packu”, tak plank vám ho pomôže získať, pretože precvičujete sval rectus abdominis. Opomenúť nemožno hlboký brušný sval obopínajúci boky a chrbticu. Samozrejme, precvičujú sa aj šikmé brušné svaly, gluteálne svaly a ďalšie.


Zdroj foto: freepik.com

Top výhody pravidelného cvičenia planku

  • Správne držanie tela ovplyvňuje dýchanie, vzhľad i psychické rozpoloženie. Plank je výborným cvikom na zlepšenie držania tela.
  • Zlepšuje rovnováhu a koordináciu, čiže predstavuje aj prevenciu zranení.
  • Je prevenciou ochorení pohybového aparátu, napríklad skoliózy či problémov s chrbticou.
  • Spevňujte stred tela a zvyšuje flexibilitu celého tela.
  • Podporuje metabolizmus.
  • Zlepšuje náladu, pretože pri cvičení sa sústredíte na správne vykonávanie pohybov a takisto sa uvoľňujú hormóny šťastia. Ak pri cvičení správne dýchate, telo má dostatok kyslíka, čo takisto pozitívne ovplyvňuje náladu.
  • Cvik trvá iba niekoľko minút, nepotrebujete žiadne vybavenie a ani finančné prostriedky na jeho vykonávanie.
  • Eliminuje nepríjemné bolesti chrbta počas dňa.
  • Znižuje riziko zranenia pri vykonávaní fyzických aktivít počas dňa.

Mirka