Prečo by Vás Váš šéf nemal nechať pracovať viac ako 50 hodín týždenne

Príliš veľa práce a nedostatok času? Ak to znie povedome, tak vedzte, že v tom nie ste sami. Tí, ktorých sa to týka, by však tento problém nemali riešiť pracovaním do dlho večera alebo dokonca celú noc. V skutočnosti je to posledná vec, ktorú Váš šéf chce – aj keď o tom ešte nemusí ani vedieť.

Vo väčšine vyspelých krajinách sa 40-hodinový pracovný týždeň považuje byť za štandardný, ale nie je zriedkavé vidieť zamestnancov pracovať dlhšie, niekedy aj 47 hodín – to predstavuje takmer jeden pracovný deň navyše. V Spojených štátoch amerických podľa výsledkov prieskumu 40-hodinový pracovný týždeň prekračuje zhruba polovica populácie. Čo je ale také zlé na dlhých pracovných dňoch?

Náročná práca či zamestnanie so sebou prinášajú prísne termíny, tlak zo strany rovesníkov, očakávanie manažmentu a viac a nie je sa preto prekvapením, že dlhé pracovné hodiny si na zamestnancoch pomaly ale iste vyberajú dlhodobú daň. Čím dlhšie musíte pracovať, tým menej času Vám ostáva na ostatné aktivity ako cvičenie, zdravé stravovanie a čas s rodinou či priateľmi. A sú to práve tieto aktivity, ktoré ľudom pomáhajú odreagovať sa z práce a zlepšiť produktivitu. Dlhé pracovné dni navyše môžu ubrať z Vášho drahocenného spánku a vybrať tak ešte väčšiu daň na produktivite a práceschopnosti.

Nejedná sa tu pritom o žiadne domnienky. Centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb dokázalo negatívnu koreláciu medzi dlhým pracovným časom a výkonom v práci. Pracovné dni prekračujúce dĺžku deväť hodín sa negatívne podpisujú na ostražitosti, prispievajú k únave a spomalenej kognitívnej funkcii.

Ako je vidieť, odpoveďou na veľa práce teda nie je predlžovanie pracovného času, ale skôr zvýšená koncentrácia počas toho existujúceho. Poďme sa v krátkosti pozrieť na niekoľko tipov dosahujúcich zvýšenú produktivitu a pocit čerstvosti:

Vyhnite sa rozptyľovaniu
Počas práce je jednoduché sa rozptýliť aktivitou na sociálnych sieťach a iných stránkach. Tipovanie na výsledky obľúbeného športového tímu (napríklad na http://extra.bet365.com/news/sk/futbal/) nechajte radšej na doma.

Systémy na organizáciu času a aktivít
Zapracujte na organizácii Vášho voľného i pracovného času. Adoptovaním časového manažmentu sa stanete efektívnejšími a budete mať viacej času na skutočne dôležité veci v živote.

Urobte si prestávky
Ak cítite, že sa nemôžete sústrediť alebo trpíte kreatívnym blokom, urobte si malú prestávku. Štúdie zistili, že krátke a časté prestávky ľudom pomáhajú znovuzískať kreativitu a obnovujú sústredenie.

Viacej spánku
Máločo sa vyrovná kvalitnému a dostatočne dlhému spánku schopnom pripraviť Vás na nasledujúci pracovný deň. Vašim cieľom by malo byť 7-8 hodín spánku denne.