Pravidlá bezpečného opaľovania

Opálená pokožka vyzerá príťažlivejšie. Preto sa mnohí z nás rozhodnú získať ju čo najrýchlejšie. Pritom si neuvedomujú, že opaľovanie môže byť v niektorých prípadoch nebezpečné. Nepríjemné je nielen červená a páliaca koža, ale zvyšuje sa aj riziko vzniku niektorých druhov rakoviny. Vždy je rozumnejšie, ak je človek aj v tomto smere trpezlivý a dodržiava zásady bezpečného opaľovania.

Kto je najviac ohrozený?
Čo sa týka pobytu na priamom slnku a ochrany pred slnečným žiarením, opatrní by mali byť hlavne ľudia, ktorí trpia kožnými ochoreniami, poprípade v ich rodine už niekto ochorel na rakovinu kože. Náchylní na spálenie sú tiež ľudia s bledou pokožkou, svetlými alebo červenými vlasmi. V prípade, že človek užíva niektoré lieky, treba si dôsledne prečítať príbalový leták, pretože aj medikamenty môžu zvyšovať citlivosť človeka na slnko.

Pomaly, ale isto a bezpečne
Ak sa chystáte na letnú dovolenku a vaša pokožka je biela ako stena, začnite s opaľovaním postupne. Inak hrozí, že si dovolenku neužijete kvôli spálenej pokožke. Začínajte s opaľovaním postupne. Na začiatok sú dostačujúce 2-3 minúty pobytu na slnku z každej strany. Vyhýbajte sa však priamemu slnku okolo poludnia, ktoré je mimoriadne horúce.

Kvalitný opaľovací krém
Neodmysliteľnou súčasťou bezpečného opaľovania je opaľovací krém s dostatočným stupňom ochrany. Na trhu je veľké množstvo produktov, ktoré ponúkajú spoľahlivú ochranu. Vyberajte si podľa typu pokožky i destinácie, kde sa na dovolenku chystáte. Nezabúdajte krém či mlieko nanášať na pokožku pravidelne, pretože voda či pot ich z pokožky odstraňujú.

Slnečník, klobúk a okuliare
Služby slnečníka je dobré využiť hlavne okolo poludnia, keď je slnko nielen nebezpečné, ale aj vyčerpávajúce. K bezpečnému opaľovaniu tiež patria slnečné okuliare s dostatočným UV filtrom, do ktorých sa jednoznačne oplatí investovať. Pri pobyte na priamom slnku nezabúdajte na pokrývku hlavy. Vhodnú sú klobúky, šatky alebo šiltovky.

Pitný režim je nevyhnutnosť
Pri opaľovaní je nevyhnutné dodržiavať pitný režim. Inak hrozí nepríjemná dehydratácia. Vyhnite sa presladeným limonádam a radšej siahnite po pitnej vode alebo minerálke, ktorá do organizmu dodá stratené minerály. Vhodný je tiež napríklad zelený čaj, ktorý je nabitý antioxidantmi.

Pozor na stravu
Pred plánovaným opaľovaním i počas neho sa vyhnite ťažkým mastným či slaným jedlám, pretože v kombinácii s horúcim slnkom vám môžu spôsobiť tráviace ťažkosti. Radšej siahnite po ovocí (melón, hrozno) a zelenine, ktoré obsahujú množstvo antioxidantov chrániacich pokožku aj pred škodlivými slnečnými lúčmi.

Tip na záver
Ak chcete svojej pokožke dopriať dostatočnú hydratáciu po opaľovaní, natrite ju panenským olivovým olejom. Nanášajte ho po osprchovaní na vlhkú pokožku, vtedy sa najlepšie vstrebe. Vhodnou voľbou je tiež gél z rastlinky aloe vera.

-m-