Pravidelným bicyklovaním proti stresu a depresii

Bicyklovanie je aeróbnou aktivitou, ktorá odbúrava psychické napätie, zmierňuje stres, depresiu i úzkosť.

Rozhodli ste sa sadnúť na bicykel alebo stále váhate nad výberom vhodného druhu pohybovej aktivity, ktorá prospeje vášmu telu i psychike? Dajte šancu bicyklu. Môžete si ním skrátiť cestu do práce alebo objavovať blízke či vzdialenejšie okolie.

Zdravotných benefitov bicyklovania je neúrekom

Bicyklovanie je kardio cvičenie spojené s mnohými zdravotnými výhodami. Posilňuje zdravie srdcovocievneho systému, znižuje krvný tlak a cholesterol v krvi, podporuje vyplavovanie toxických látok, pomáha spaľovať prebytočnú energiu, zlepšuje kondíciu, posilňuje kosti, zvyšuje obranyschopnosť atď. Lenže jazda na bicykli je aj prostriedok, ktorý vám pomôže ventilovať sa po náročnom dni v práci a lepšie zvládať stresové situácie.

Bicyklovanie znižuje stres

Je dokázané, že pravidelné aeróbne cvičenie má významný vplyv na psychiku, zmierňuje stres, depresiu i úzkosť. Pri bicyklovaní sa znižuje hladina stresových hormónov a naopak, dochádza k uvoľňovaniu hormónov šťastia, ktoré zlepšujú náladu. Okrem toho sa človek sústreďuje nielen na pohyb, ale aj na okolité prostredie, teda aspoň na chvíľu zabúda na starosti bežného dňa a upokojí sa. K zvýšenému uvoľňovaniu endorfínov dochádza zhruba po 15-20 minútach aktívneho pohybu. Blahodarne účinky na psychiku má aj čerstvý vzduch a slnečné svetlo.

Máte problém so sústredením? Aj pri bicyklovaní dochádza k podpore krvného obehu a tým aj k zlepšeniu zásobovania mozgu kyslíkom. To sa prejavuje napríklad lepšou koncentráciou.

Koľko a ako často?

Podľa odborníkov má 45-60 minút strávených aktívnym pohybom, teda aj bicyklovaním, tri razy do týždňa podobné účinky na psychiku ako antidepresíva. Potvrdzuje to štúdia odborníkov z Durham University so sídlom v Severnej Karolíne. Do výskumu zapojili ľudí starších ako 50 rokov, ktorých oficiálna diagnóza znela depresia. Rozdelili ich do troch skupín, pričom prvú z nich liečili antidepresívami. Druhá skupina síce tiež užívala antidepresíva, ale navyše sa aj tri hodiny týždenne venovala aeróbnemu cvičeniu. Tretia skupina sa venovala iba aktívnemu pohybu. Viete, aké boli výsledky? Vo všetkých troch skupinách došlo k zmierneniu depresie bez ohľadu na spôsob liečby. Zaujímavé však bolo hlavne to, že po desiatich mesiacoch sa časti pacientov depresia vrátila. Najmenej ich však bolo v tretej skupine a to 9 percent, v druhej skupine 31 percent a v prvej až 39 percent.

Mirka

Zdroj: http://www.cvicte.sk/inspiracie-2/pravidelnym-bicyklovanim-proti-stresu-a-depresi